Τι προσδοκά ο Σαμαράς από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες


Τι προσδοκά ο Σαμαράς από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

Την ώρα που στο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες σε μια επίσκεψη υψηλών προσδοκιών.

Επισήμως, το ταξίδι του πρωθυπουργού γίνεται εν όψει της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στην πραγματικότητα, όμως, ο κ. Σαμαράς πρόκειται να εκθέσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη.

Υπό το φόβο κοινωνικής έκρηξης στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει νέα μέτρα. «Μην μας πιέζετε να πάρουμε άλλα μέτρα. Δεν αντέχουμε! Όλα κρέμονται από μία κλωστή» είναι το μήνυμα που θα μεταδώσει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες και θα τονίσει την ανάγκη να υποστηριχτεί η δικομματική κυβέρνηση, ζητώντας να υπάρξουν σύντομα αναπτυξιακά μέτρα.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κοινωνική και πολιτική πίεση είναι σε οριακό σημείο, καθώς βρίσκονται απέναντι σε μία αναμέτρηση με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, η οποία έχει και την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα η τρόικα, οι απαιτήσεις της προκαλούν κοινωνική δυσαρέσκεια. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η τρόικα κατά τον έλεγχο του Σεπτεμβρίου θα ζητήσει νέα μέτρα, γεγονός που ενδεχομένως βάλει φωτιά στο… φιτίλι! Επομένως η συνεννόηση με τις Βρυξέλλες σε πρώτη φάση είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την κυβέρνηση.

Αυτό που υπάρχει βέβαια, έστω σαν ενδεχόμενο, είναι μήπως οι Ευρωπαίοι ξεκαθαρίσουν στον Α. Σαμαρά πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της τήρησης των συμφωνηθέντων. Σε αυτή την περίπτωση ο Α. Σαμαράς θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει μόνος του και τις άγριες διαθέσεις των δανειστών αλλά και την κοινωνική αναταραχή που ενδεχομένως ξεσπάσει.

Οι επαφές και η ενημέρωση

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο Α. Σαμαράς θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους παράγοντες της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Αντ. Σαμαράς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Η δημιουργία πλεονάσματος από το 2013, το οποίο το πρόγραμμα υπολόγιζε να υπάρξει το 2014, πρέπει να επιβεβαιωθεί και από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι ως τώρα λένε ότι το πλεόνασμα θα εκτιμηθεί μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013.

Η επιβεβαίωση του πλεονάσματος όμως εκ των πραγμάτων ανοίγει την συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μία νέα συμφωνία, όμως θα ξεκαθαρίσει στην ηγεσία της ΕΕ ότι νέα συμφωνία δεν μπορεί να σημαίνει νέους όρους, δηλαδή νέα μέτρα.

Την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε αυτήν αναμένεται να καθοριστεί η διαπραγματευτική τακτική με την τρόικα.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Τι προσδοκά ο Σαμαράς από την επίσκεψη στις Βρυξέλλες

  1. Τύφλα να ‘χουν τα γιαπωνέζικα καρτούνς και τα DRAGOBALLS των παιδικών video games, που εισάγουν την “νέα γενιά” στον κόσμο των ενηλίκων ρομποτανθρώπων (i.e τεχνητή αποκοπή σκέψης απο το συναίσθημα) που θα αποφασίζουν για τη μελλοντική ζωή….(τους;).

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.