Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy


Οι ΗΠΑ απαγορεύουν τα ινδικά γενόσημα της Ranbaxy

Τώρα, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαντά με καθολική απαγόρευση στις εισαγωγές των εν λόγω ινδικών γενόσημων, καθώς η Ranbaxy συνέχισε να μην τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγική διαδικασία.

Δύο επιθεωρήσεις στην κύρια παραγωγική μονάδα της Ranbaxy στην πόλη Μοχάλι στην Ινδία, εξακρίβωσαν πλημμελείς πρακτικές στην παραγωγή των γενόσημων, που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των σκευασμάτων.

Ο ινδικός κολοσσός περιγράφει το εργοστάσιο της πόλης Μοχάλι, ως «υπερσύγχρονη εγκατάσταση» που παράγει γενόσημα τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Όμως, το Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2012, ο FDA διαπίστωσε προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής, που είχαν σαν αποτέλεσμα νοθευμένα σκευάσματα (ακόμα και ίχνη γυαλιού είχαν βρεθεί μέσα σε χάπια) ή γενόσημα που δεν τηρούσαν τη βιοϊσοδυναμίασοβαρότατες παραβάσεις για τις οποίες μεταξύ άλλων και καταδικάστηκε.

Η Ranbaxy, όμως, δεν παρουσίασε στοιχεία ότι συμμορφώθηκε με τους κανόνες ασφαλείας και ότι προχώρησε σε ποιοτικές αλλαγές στις συνθήκες παραγωγής.

Για τις αμερικανικές αρχές πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς τα εν λόγω ινδικά γενόσημα κυκλοφορούσαν ευρέως στην αγορά των ΗΠΑ και οι πολίτες τα λάμβαναν για τη θεραπεία μεγάλης γκάμας παθήσεων, όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά ακόμα και για αντιβιοτική δράση ή κατά της χοληστερίνης.

Ερώτημα αποτελεί αν στην Ελλάδα κυκλοφορούν σκευάσματα της ινδικής εταιρείας και ποιοι έλεγχοι έχουν γίνει από τις αρμόδιες αρχές, για να διαπιστωθεί αν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρείται αύξηση της χρήσης γενόσημων στο 60% μέχρι το τέλος τους έτους, μέσω της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας.

Πάντως, η απαγόρευση στις εισαγωγές των γενόσημων της Ranbaxy στην αμερικανική αγορά θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι η εταιρεία να εφαρμόσει τα ενδεδειγμένα ποιοτικά στάνταρντς, τα οποία θα διαπιστωθούν από τρίτη, ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης. Μέχρι τότε, τα γενόσημά της θα παραμένουν σε «κόκκινο συναγερμό» και θα κατάσχονται στα σύνορα των ΗΠΑ.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.