Στο έλεος του Θεού 4.000.000 Ελληνες


Σχεδόν 4.000.000 άνθρωποι στην Ελλάδα είναι ανασφάλιστοι, που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αυτοί και τα παιδιά τους) ή, εάν έχουν, την πληρώνουν από την τσέπη τους, ως αποτέλεσμα της σκληρής οικονομικής ύφεσης και των Μνημονίων που ταλανίζουν τη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια! Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ βάζει και την «ταφόπλακα» στους εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, με την απίστευτη εγκύκλιο που καλεί τους φαρμακοποιούς να μη χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Τα παραπάνω δραματικά στοιχεία, που αφορούν τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα συμπολίτες μας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός κατά τη διάρκεια της ομιλία του στο 12ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Από το Μνημόνιο στη συγκρότηση του υγειονομικού τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, σήμερα ο οργανισμός εξυπηρετεί 6.171.000 με ασφαλιστική ικανότητα, ενώ είναι καταγεγραμμένοι 3.068.000 ανασφάλιστοι! Αυτό σημαίνει ότι το 50% του πληθυσμού (που αντιστοιχεί στον πληθυσμό μιας Αθήνας) δεν έχει καμία πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Ανάμεσά τους είναι καρκινοπαθείς που βλέπουν το νήμα της ζωής τους να κόβεται μέρα με την ημέρα, όχι γιατί δεν μπορούν να πολεμήσουν την ασθένεια, αλλά επειδή δεν έχουν 2.000 και 3.000 ευρώ τον μήνα για τη θεραπεία τους.

Σε αυτούς τους 3.068.000 ανασφάλιστους πολίτες υπάρχουν άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα και χρειάζονται τα αναγκαία φάρμακα, διαβητικοί που χρειάζονται κάθε μέρα ινσουλίνη, αλλά και χιλιάδες άρρωστα μωρά, νεαρές γυναίκες και παλικάρια, που χρειάζεται να υποβληθούν σε μικρές ή μεγάλες επεμβάσεις για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους.

Ολα αυτά τα παιδιά των ανασφάλιστων βρίσκουν την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων κλειστή εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να ανοίξει -με την περιβόητη ανάπτυξη- δουλειές για να βρει εργασία ο πατέρας και η μητέρα τους που είναι άνεργοι. Οι ανασφάλιστοι γονείς δεν έχουν τα χρήματα για να μπει το παιδί τους στο χειρουργείο και να αφαιρέσει τα κρεατάκια από τη μύτη, την κύστη στο στήθος ή, ακόμα, χειρότερα να κάνει τη χημειοθεραπεία του!

Επίσης υπάρχουν και 3.000.900 χωρίς ασφαλιστική ικανότητα και χωρίς ταυτοποίηση! Σε αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό υπάρχουν φυσικά και άνεργοι. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις των ειδικών, ο αριθμός των ανασφάλιστων στην Ελλάδα, και με αυτή την κατηγορία ανθρώπων, δεν αποκλείεται να αγγίζει τους 4.000.000 πολίτες!

«Πρόκειται για ανθρώπους που είτε είναι άνεργοι είτε είναι ασφαλισμένοι σε δύο ή τρία ταμεία, ή ήταν ευκαιριακά ασφαλισμένοι και έχουν φύγει από τη χώρα, π.χ. μετανάστες» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Μάλιστα ο πρόεδρος εξήγησε το μπάχαλο που υπάρχει με τους ανθρώπους που προέρχονται από τη διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή έχουν μητρώα σε διάφορα Ταμεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον… εαυτό του.

«Εγώ, για παράδειγμα, είμαι εγγεγραμμένος σε τρία Ταμεία. Οταν ήμουν φοιτητής, γράφτηκα στο ΙΚΑ, στη συνέχεια στο ΤΣΑΥ γιατί είμαι οδοντίατρος, όπου πληρώνω την ασφάλεια για την υγεία μου. Ομως, επειδή εργάζομαι πολλά χρόνια και στα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, είμαι και στον Τομέα Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπάλληλων (ΤΥΔΚΙ) όπου γίνονται οι κρατήσεις μου για τη σύνταξη. Στο ΙΚΑ δεν πληρώνω τίποτα, άρα εκεί φαίνομαι ανασφάλιστος».

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εκκαθάριση των μητρώων των Ταμείων του ΕΟΠΥΥ για να εξακριβωθεί πόσοι τελικά από τους 3.000.900 ανθρώπους είναι πραγματικά ανασφάλιστοι. Ωστόσο, όπως μας είπε ο κ. Κοντός ,αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Ακόμη, ο πρόεδρος του οργανισμού ανέφερε ότι υπάρχουν 449.000 πολίτες με ασφαλιστική ικανότητα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για εκείνους που δεν έχουν απογραφεί, είναι χωρίς ΑΜΚΑ αλλά έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Πηγή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Στο έλεος του Θεού 4.000.000 Ελληνες

  1. Καλύτερα στο έλεοσ του Θεού παρά στο έλεος του Ν.Μιχαλολιάκου!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.