Στο χείλος του γκρεμού η Σλοβενία


Κρίσιμες ώρες με πιθανό ένα πρόγραμμα διάσωσης

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη Σλοβενία, η οποία αγωνίζεται να αποφύγει την προσφυγή της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, όπως δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Μπόστιαν Γιάζμπετς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Delo.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να προετοιμάσει η κυβέρνηση ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες (…) ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μέτρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας», δήλωσε ο Γιάζμπετς ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να το κάνει αυτό μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πιθανότατα θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια», πρόσθεσε. Όπως είπε, συζητούνται διάφορα ενδεχόμενα όσον αφορά στη διάσωση της χώρας, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εικασίες για την πιθανότητα να γίνει η Σλοβενία το επόμενο μέλος της ευρωζώνης που θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια πηγάζουν από το γεγονός ότι οι τράπεζες της χώρας διατηρούν επισφαλή δάνεια ύψους σχεδόν 7,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι την 1η Οκτωβρίου να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσει ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2015, από 7,9% που είναι φέτος.

Την Παρασκευή ο Γιάζμπετς είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα λογαριασμό ύψους 15 δισ. ευρώ εάν καταρρεύσουν όλες οι τράπεζες της χώρας. Πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως επίκειται κάτι τέτοιο.

newsbeast.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.