Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων


Το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων

Ενώπιον της αξιολόγησης της τρόικας έρχεται το τελικό σχέδιο για το φόρο ακινήτων, πριν πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Οικόπεδα, κατοικίες, αγροτεμάχια και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα μπαίνουν στο στόχαστρο της φορολογίας με το φόρο να επιβάλλεται με βάση συγκεκριμένα κλιμάκια.

Στο Υπουργείο Οικονομικών δεν αποκαλύπτουν πόσα χρήματα αναμένεται να εισπραχθούν από την αλλαγή της νομοθεσίας, η τρόικα πάντως έβαλε στόχο τα 4.2 δισ. ευρώ για να είναι “βέβαιη” πως θα εισπραχθούν 2.9 δισ. ευρώ, ώστε να μη βγει εκτός στόχων το πρόγραμμα. Το ποσό αυτό απαιτεί σκληρά μέτρα προκειμένου να εισπραχθεί, αλλά θέλουν να πείσουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας πως και με προϋπολογισμένα έσοδα ύψους 3.5 δισ. ευρώ, θα μπουν τα ίδια χρήματα στα ταμεία.

Σύμφωνα πάντως με το τελευταίο σχέδιο, προγραμματίζονται οι εξής αλλαγές:

Οικόπεδα εντός σχεδίου

– Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται 25 συντελεστές ανάλογα με τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Ο φόρος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τ.μ. επί τον συντελεστή φόρου.

– Ο φόρος που θα επιβληθεί στα οικόπεδα θα υπολογίζεται βάσει της επιφανείας τους και των χαρακτηριστικών τους. Σε περίπτωση όμως εντός του οικοπέδου, υπάρχει κτίσμα, τότε η επιφάνεια του θα φορολογείται με δύο τρόπους:

i) Tα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ως επιφάνεια ορίζεται αυτή που προκύπτει ως υπόλοιπο από τη μη χρήση του συντελεστή δόμησης και

ii) Για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, η επιφάνεια είναι αυτή που προκύπτει από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος από τη συνολική επιφάνεια του γηπέδου.

Κατοικίες

Ο φόρος για τις κατοικίες αποτελείται από τα τ.μ. του ακινήτου, το βασικού συντελεστή (ΒΦ), το συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), το συντελεστή ορόφου (ΣΟ), το συντελεστή απομείωσης (ΣΑΕ) στις περιπτώσεις όπου αυτός ισχύει, το συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) –όταν υπάρχουν– και το συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΒΧ), όπου αυτός ισχύει.

Για τις κατοικίες, οι συντελεστές ανέρχονται σε 20 και ξεκινούν από 2,3 ευρώ το τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ / τ.μ. και φθάνουν τα 14 ευρώ / τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ / τμ

Για τα ημιτελή κτίσματα, εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,5, έως και 5 χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής αδείας.

Αγροτεμάχια

Η φορολόγηση τους τροποποιείται και οι συντελεστές κλιμακώνονται ανάλογα με το αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε αγροτική οδό, εάν έχει πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και ή αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική οδό.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.