Οχι, δεν θα γίνουν εκλογές!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δεν ισχύει στην πολιτική το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύ­λων». Ιδίως σε ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή

Αναστάτωση προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η απειλή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλο­λιά­κου ότι ενδέχεται να αποφασίσει να παραιτηθούν ομαδικά κάποια στιγμή οι 18 βουλευτές του κόμματός του. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναπληρωματικές εκλογές σε 15 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες όμως συμπεριλαμβάνουν σαφώς πάνω από τον μισό πληθυσμό της. Ο λόγος είναι ότι στις περιφέρειες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Α’, Β’ Αθήνας και Α’ Β’ Πειραιά, αλλά και οι Α’ Β’ Θεσσαλο­νίκης, το υπόλοιπο Αττικής, η Αχαΐα, η Αιτωλοα­καρνα­νία, η Λάρισα κ.λπ. Το επικίνδυνο για την κυβέρνηση είναι ότι στις 14 από τις 15 περιφέρειες θα κριθεί από 1 έδρα, την οποία θα πάρει όποιο κόμμα έρθει πρώτο.

Πολιτική αυτοκτονία συνιστά για τη Χρυσή Αυγή μια τέτοια επιλογή. Πουθενά δεν πρόκειται να βγει πρώτο κόμμα για να πάρει έδρα στις 14 περιφέρειες. Το πολύ πολύ να διασώσει μία από τις τρεις έδρες που έχει στη 15η περιφέρεια, της Β’ Αθήνας. Το να έχει πάντως 18 βουλευτές και να μείνει με… έναν (!) συνιστά απίστευτο πολιτικό κρετινισμό.

Δεν ισχύει στην πολιτική το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων». Ιδίως σε ένα κόμμα σαν τη Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στα πρόθυρα να χαρακτηριστεί, βάσει των δικαστικών ερευνών για τη δράση της, τεκμηριωμένα ως εγκληματική συμμορία. Αν τα στελέχη της πάψουν να έχουν τη βουλευτική ασυλία, θα κατασπαραχθούν πολύ πιο εύκολα από όλους τους πολιτικούς τους αντιπάλους, με το 90% του ελληνικού λαού τουλάχιστον να χαιρετίζει ενθουσιωδώς αυτή την εξέλιξη. Θα δεθούν χειροπόδαρα βάσει της παραβατικής δράσης τους και αδικημάτων που έχουν ήδη τελέσει κατά το παρελθόν όλα τα στελέχη της πριν προλάβουν να επανεκλεγούν. Απλώς θα επιτάχυνε τη διάλυση της Χρυσής Αυγής ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της.

Δεν θα παραιτηθούν. Εξαιρετικά απίθανο είναι τουλάχιστον να παραιτηθούν μαζικά. Αυτό δεν αποκλείει, βεβαίως, να παραιτηθούν σε μία ή περισσότερες περιφέρειες οι βουλευτές τους, επιλέγοντάς τις κατά κάποιο τρόπο ώστε να είναι σίγουροι ότι εκεί θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και έτσι να καταφέρουν πολιτικό πλήγμα στη ΝΔ αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση με τη μέθοδο του «μαρτυρίου της σταγόνας». Κάτι τέτοιο θα έφερνε τον Αντ. Σαμαρά σε πολύ δύσκολη θέση. Θα κάνει τα πάντα ο πρωθυπουργός για να μην προκληθούν εκλογές τώρα.

Ζημιά στην κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση σήμερα. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι υποχρεωμένο για προφανείς πολιτικούς λόγους να δηλώνει ότι, αν προκληθεί πέραν ενός σημείου από τη Χρυσή Αυγή, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά με τίποτα δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. Η πιθανότητα να χάσει σήμερα η ΝΔ τις εκλογές είναι πολύ μεγάλη.

Οι αναπληρωματικές εκλογές συνιστούν επίσης αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αν η Χρυσή Αυγή επιλέξει την περιφέρεια με στόχο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανεβεί το δικό της ποσοστό. Και τα δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν εμπειρία από το παρελθόν.

Πλήρωσε ακριβά η ΝΔ το 1992 την καθαίρεση Τσοβόλα από τη βουλευτική έδρα. Οι επαναληπτικές εκλογές που προκλήθηκαν στη Β’ Αθήνας έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταρρέει, καθώς το ΠΑΣΟΚ κέρδισε θριαμβευτικά την έδρα και τον επόμενο χρόνο θριάμβευσε στις γενικές βουλευτικές εκλογές.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.