Εκεί όπου διαστέλλεται το αυτόφωρο, συστέλλεται η δημοκρατία…


Γράφει ο  Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα χαράσσει πλέον πολιτική!

Και αυτό δεν είναι καλό για την δημοκρατία. Υπήρχαν άλλες, αναμφισβήτητα δημοκρατικές και δίχως «διαστολές» του πνεύματος του συντακτικού νομοθέτη πρακτικές, που όφειλαν να ακολουθήσουν, εδώ και πολύ καιρό μάλιστα, οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές για να ξεμασκαρέψουν από το κοινοβουλευτικό προσωπείο τους, τούς θρασείς εγκληματίες νεοναζί. Αυτοί, μιμούμενοι την ναζιστική πολιτική στάση, οργάνωση και κοινωνική συμπεριφορά, ήταν ηλίου φαεινότερο πως σε κάθε τους κίνηση και σε κάθε ακτιβιστική φιέστα τους διέπρατταν, ή καθοδηγούσαν, ή παρότρυναν άλλους να διαπράττουν σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων, όπως αυτά ορίζονται και τιμωρούνται από της εσωτερική έννομη τάξη της Ελλάδας.     

Αντί λοιπόν οι αρμόδιες αστυνομικές, εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους για την αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας στελεχών, μελών ή παρατρεχάμενων με «χαλαρή επαγγελματική σχέση», της ΧΑ, και στην περίπτωση εμπλοκής βουλευτών της ΧΑ σε αυτήν, να ζητηθεί η άδεια της βουλής κατά το αρ. 62 του Σ., ώστε να ακολουθήσει άσκηση διώξεων, με πλήρη διαφάνεια, νομοθετική υπευθυνότητα και νομιμότητα, τί γίνεται, σήμερα; Το αντίστροφο!

Η πρωτοβουλία είναι πολιτική και προέρχεται από την κεντρική εκτελεστική εξουσία με την αποστολή φακέλου από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου – η οποία μάλιστα πρόσφατα τοποθετήθηκε σε αυτό το κρίσιμο πόστο από την ίδια την κυβέρνηση, ασφαλώς – με σκοπό την παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων και ειδικότερα της προβλεπόμενης στο άρθρο 187 του ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης. Προσέξτε, με τα λόγια της εκθέσεως του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη τί αναφέρεται για να καταλάβετε το «δημοκρατικό παράδοξο» της υπόθεσης, που στην πραγματικότητα διαστέλλει την έννοια του αυτοφώρου για πολιτικά κόμματα , συστέλλοντας παράλληλα και ταυτόχρονα την δημοκρατία:

«Σε εκτέλεση της από 22.9.2013 παραγγελία σας για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων και ειδικότερα της προβλεπόμενης στο άρθρο 187ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης εκθέτουμε τα εξής:Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3342/19/09/2013 έγγραφό του μας διαβίβασε το υπ. Αριθμ Πρωτ. 4003/173/315661/19/09/2013 έγγραφο της Δ/νς κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και σειρά δημοσιευμάτων διαφόρων εφημερίδων που αφορούν τη δραστηριότητα μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» η οποία (δραστηριότητα) κατά την υπουργική ως άνω αναφορά εκτρέπεται των ορίων μεμονωμένων περιστατικών, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, υπονομεύει την αυθεντία του κράτους δικαίου, προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και εσωτερική ασφάλεια της χώρας, εκθέτει τη δημοκρατική παράδοση και το νομικό της πολιτισμό, αλλά και τις απορρέουσες από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεσμεύσεις της. Προκειμένου να προέλθουν στη διακρίβωση της βασιμότητας των αναφερομένων περιστατικών και συνακόλουθα στην ενδεχόμενη υπαγωγή τους στις προβλέψεις της προειρημένης ποινικής διατάξεως ενεργήσαμε ό,τι  κατά την κρίση μας θεωρήσαμε αναγκαίο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της προκείμενης διαδικασίας, η οποία εστιάζεται στη διαπίστωση των ενδείξεων εκείνων οι οποίες σε καταφατική περίπτωση δικαιολογούν την κίνηση του ποινικού κατασταλτικού μηχανισμού…»

Δυστυχώς ακολουθείται μια σαφώς ακραία ερμηνεία του «187», ώστε η δραστηριότητα της ηγεσίας και βουλευτών της ΧΑ να θεωρηθεί πως υπάγεται στην εξαίρεση του «62 του Σ.», ως συγκρότηση εγκληματικής ομάδας για την διάπραξη κακουργημάτων σε διαρκή και μόνιμη βάση, τα οποία διώκονται με την αυτόφωρη διαδικασία. Με άλλα λόγια, δηλαδή, πάμε ανάποδα την διαδικασία: αντί να καταλήξουμε από  την εξέταση και τον συνδυασμό (νομική, ποινικολογική συσχέτιση) υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα  – στις οποίες εμπλέκεται καταδήλως η ΧΑ ως οργανωτικός μηχανισμός  – πως το πολιτικό αυτό κόμμα αποτελεί εγκληματική οργάνωση, επιχειρείται να προηγηθεί ο ποινικός χαρακτηρισμός της οργάνωσης και μετά να προσδιοριστούν  επακριβώς τα επιμέρους στοιχεία των κακουργημάτων που προβλέπει ο «187».  Και αυτό για να θεωρηθεί διαρκές το αδίκημα, σε βαθμό κακουργήματος, της ΧΑ, πράγμα που με «ξελαστίχωμα» της συνταγματικής τάξης και του ευρωπαϊκού δικαίου και νομικού πολιτισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί διαρκές αυτόφωρο αδίκημα …και με αυτή την έννοια το αυτόφωρο έρχεται να κάνει πολιτική, διαστέλλοντας κατά πολύ τη νομική λογική (φιλοσοφία δικαίου) που το ορίζει ως τέτοιο.

Εδώ υπάρχει σοβαρό ζήτημα, στα όρια της κρίσης του πολιτεύματος! Ο σκοπός, για άλλη μια φορά, παρατηρούμε να αγιάζει τα μέσα! Και εδώ διαπράττεται σοβαρό πολιτικό αδίκημα  εις βάρος την δημοκρατικής τάξης με αυτουργό την ίδια την κυβέρνηση, η οποία μοιάζει να δρα ως (καλή, δημοκρατική) συμμορία για την εξόντωση μιας άλλης (κακής, νεοναζιστικής), ώστε η πρώτη να καρπωθεί εκλογικά οφέλη και να αποκτήσει δημοκρατική αίγλη, την στιγμή κατά την οποία οι κυβερνώντες είχαν απολέσει κάθε μορφή ουσιαστικής πολιτικής νομιμοποίησης για να ασκούν την διευρυνόμενη πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, υπό την αιγίδα και επιτροπεία της τρόικας.

Τις εύλογες αυτές ενστάσεις καταθέτω ως πολιτικός επιστήμονας, ο οποίος παρατηρεί θορυβημένος την παγίδευση ακόμη και της δομής της συνταγματικής τάξης, πέραν του βομβαρδισμού της τοιχοποιίας της, ο οποίος αποτελεί από την περίοδο ένταξης στον «ατομικό μηχανισμό» μια διαρκή διαδικασία, που ασφαλώς δεν εμπίπτει σε καμία απολύτως «αυτόφωρη διαδικασία»… μια και ο «187» δεν έχει εφαρμογή εδώ! Η ειρωνεία μου αποκαλύπτει την αγωνία μου: πατινάζ σε πίστα πάγου για την δημοκρατία επιχειρεί η κυβέρνηση των πρωταγωνιστών στην πτώχευση, στην φτωχοποίηση και στον διασυρμό της Ελλάδας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), με κίνδυνο να πέσει με ορμή, συμπαρασύροντας μέγα πλήθος και την δημοκρατική περίφραξη της χώρας!

kafeneio-gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.