Το «αόρατο τείχος» του Βερολίνου ακόμα στέκεται!


Το «αόρατο τείχος» του Βερολίνου ακόμα στέκεται!

Το επίσημο πρόγραμμα για τους εορτασμούς της ημέρας της Γερμανικής Επανένωσης ξεκίνησε την Πέμπτη στη Στουτγκάρδη με οικουμενική θεία λειτουργία. Στις τελετές συμμετέχουν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοαχίμ Γκάουκ και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, οι πρόεδροι του γερμανικού κοινοβουλίου και του ανωτάτου συνταγματικού δικαστηρίου, πρωθυπουργοί κρατιδίων και πολλοί υπουργοί.

Τις εκδηλώσεις στη Στουτγκάρδη αναμένεται ότι θα επισκεφτούν 400.000 πολίτες, ενώ πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα θα συμμετέχουν σε ανάλογες εκδηλώσεις που διεξάγονται σε ολόκληρη τη χώρα. Στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αναφέρθηκαν στις διαφορές που συνεχίζουν να υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική Γερμανία, όπως για παράδειγμα στους μισθούς και στις συντάξεις.

1

Αναφερόμενη σε αυτές τις ανισότητες, η Ανατολικογερμανίδα μάλιστα Καγκελάριος Μέρκελ, παραδέχθηκε ότι «απομένει να γίνει ακόμη κάτι». Πολύ πιο συγκεκριμένα εκφράστηκαν Ανατολικογερμανοί πρωθυπουργοί κρατιδίων, τόσο Σοσιαλδημοκράτες όσο και Χριστιανοδημοκράτες. Το αργότερο ως το 2020, όπως είπαν, θα πρέπει να προσαρμοστούν οι συντάξεις των Ανατολικογερμανών στο επίπεδο των Δυτικογερμανών.

4

Οι προκαταλήψεις των «Όσις»

Όταν άνοιξαν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες της Γερμανίας το 1989, δεκάδες χιλιάδες ανατολικογερμανοί μετακόμισαν στην δυτική Γερμανία. Ήθελαν να νιώσουν το αίσθημα της ελευθερίας που τους είχε στερήσει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR). Σε μια καπιταλιστική αγορά μπορούσαν επιτέλους να αγοράσουν ό,τι θέλουν, από ρούχα έως αυτοκίνητα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εμφανισιακές διαφορές ανάμεσα σε Ανατολικογερμανούς και Δυτικογερμανούς ήταν μηδαμινές.

Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις των μεν και δε ήταν όμως ακόμα βαθιά ριζωμένες. «Είναι αλαζονικοί, γραφειοκράτες και επιφανειακοί», αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη των πρώην Ανατολικογερμανών (Όσις, από το Ost που σημαίνει Ανατολή) για τους δυτικούς (Βέσις, από το West που σημαίνει Δύση) σύμφωνα με τον Τόμας Πέτερσεν του ερευνητικού Ινστιτούτου Άλενσμπαχ. Η αντιπροσωπευτική έρευνα του Ινστιτούτου από το 2012 έδειξε επίσης ότι οι ανατολικοί έχουν περισσότερα στερεότυπα απέναντι στους δυτικούς απ’ ότι έχουν οι δυτικοί για τους ανατολικούς.

2

Ο κοινωνιολόγος Αντρέας Τσιγκ από το πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ διαπίστωσε ότι πολλοί θεωρούν τις συνθήκες ζωής στην ανατολική Γερμανία ως αιτία αυτών των προκαταλήψεων. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει αρκετά έργα στην ανατολική Γερμανία, ωστόσο οι μισθοί είναι κατά μέσον όρο περίπου 20 τοις εκατό χαμηλότεροι από εκείνους στη δυτική Γερμανία. Επίσης οι συντάξεις είναι και αυτές 10 τοις εκατό χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της δυτικής. Οι εταιρίες στην ανατολική Γερμανία είναι συνήθως προμηθευτές των εταιριών της δυτικής Γερμανίας με τους μισθούς να υστερούν έναντι των δυτικών.

Οι προκαταλήψεις των «Βέσις»

Και στους Δυτικογερμανούς κυριαρχούν ακόμη διάφορα κλισέ και στερεότυπα για τους Ανατολικογερμανούς. Σύμφωνα με έρευνες του «Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης» οι δυτικοί θεωρούνε τους «Όσις» αχάριστους και καχύποπτους. Την λεγόμενη «Εισφορά αλληλεγγύης» (Solidaritätszuschlag), θέλουν να την καταργήσουν. Πρόκειται για έναν φόρο που πληρώνουν οι Γερμανοί πολίτες για την ανοικοδόμηση της ανατολικής Γερμανίας. Ωστόσο αυτό που δεν αναλογίζονται οι δυτικογερμανοί είναι ότι και οι ανατολικογερμανοί πληρώνουν τον ίδιο φόρο.

3

«Ανάμεσα στους Όσις και Βέσις δεν υπάρχουν αρκετές φιλίες και επαφές», εξηγεί ο Αντρέας Τσιγκ. Ο δημοσκόπος Τόμας Πέτερσεν πιστεύει ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στην δυτική και ανατολική Γερμανία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος σε ότι αφορά το μέλλον των σχέσεων. «Η δεύτερη και τρίτη γενιά μετά την επανένταξη είναι πολύ πιο αισιόδοξες και βλέπουν μεγαλύτερη ισοδυναμία ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή», επιβεβαιώνει ο κοινωνιολόγος Τσιγκ. Πλέον υπάρχουν πολλοί ενήλικοι που δεν έχουν ζήσει την κατάρρευση του τείχους και την επανένταξη. Το πότε θα εξαλειφθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ακριβώς. Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί πάντως την σημερινή ημέρα της επανένωσης ημέρα γιορτής και χαράς…

Παράλληλες σκέψεις για το «Τείχος του Βερολίνου» με τον Νότο της ΕΕ

Εύκολα καταλήγει κανείς σε παραλληλισμούς για την συμπεριφορά των Γερμανών έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων και ειδικά έναντι του φτωχού Νότου. Η περίφημη «αλληλεγγύη» με το ζόρι υπάρχει ανάμεσά στους Γερμανούς, για πολίτες που αφορούν το ίδιος έθνος!

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να έχει κανείς την απαίτηση ή την προσμονή, η φιλοσοφία τους να είναι διαφορετική έναντι άλλων λαών και ειδικά έναντι του «φτωχού Νότου» που ομοιάζει δυστυχώς πολύ στην κατάσταση που βρέθηκαν οι Ανατολικογερμανοί μόλις το «Τείχος» έπεσε, όπως και τα μέτρα που ακολουθούνται στον Νότο και ειδικά στην Ελλάδα που είναι το ίδιο αναποτελεσματικά, αδυσώπητα και «αιμοσταγή» με αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ανατ. Γερμανία.

Στη θέση εκείνου του Τείχους σηκώθηκε ένα άλλος «Τείχος», το οποίο είναι αόρατο αλλά πολύ πιο ισχυρό και πιο δύσκολο ακόμα και σήμερα να καταρρεύσει. Αντιθέτως εξαπλώθηκε προς όλες τις γεωγραφικές κατευθύνσεις απέναντι από την Καγκελαρία, εμποδίζοντας την Καγκελάριο να κοιτάξει και να δει καθαρά τι συμβαίνει πίσω από αυτό το Τείχος…

5

Αν υποθέσουμε ότι εμείς του Νότου είμαστε οι άλλοι «Όσις», αντιμετωπίζουμε τους … «Βέσις» με τα ίδια κλισέ και εκείνοι με τη σειρά τους εμάς, με την ίδια κατάληξη όπου οι «Βέσις» ξεχνούν αυτά που εμείς πληρώνουμε και ότι όσο πέφτει το δικό μας βιοτικό επίπεδο τόσο ανεβαίνει το δικό τους και δυστυχώς, η Καγκελάριος αντιμετωπίζει ακόμα την ΕΕ όπως και την Ανατ. Γερμανία με την μικρόψυχη λογική του …«απομένει να γίνει ακόμη κάτι», χωρίς αυτό να είναι αυτό που πρέπει… Το «Αόρατο Τείχος» του Βερολίνου δεν έπεσε ποτέ και το όραμα της ενωμένης Ευρώπης μοιάζει πιο θνησιγενές από ποτέ!

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Το «αόρατο τείχος» του Βερολίνου ακόμα στέκεται!

  1. Ὁ/ἡ Greekx γράφει:

    Reblogged this on TheNewsGr.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.