Ένας μύθος για μία καλημέρα διαφορετική!


IMG_0001Οι ιστορίες της μυθολογίας είναι πάντα επίκαιρες διότι περιγράφουν με εικόνες την αλήθεια που γνωρίζει η ψυχή!

…η βασιλική οικογένεια των Μακεδόνων καταγόταν από τον Ηρακλείδη Τήμενο, ιδρυτή της δυναστείας των Τημενιδών του Άργους. Από τους απογόνους του Τήμενου τρία αδέλφια, ο Γαυάνης, ο Αέροπος κι ο Περδίκκας (ή Κάρανος), πήγαν στη πόλη Λεβαία, σημερινή Έλεβη (Λακκιά, της περιοχής του Αμυνταίου) της Άνω Μακεδονίας και μπήκαν στη δούλεψη του βασιλιά. Ο ένας έβοσκε άλογα, ο άλλος βόδια και ο τρίτος, ο μικρότερος, αιγοπρόβατα. Βοηθούσαν και τη βασίλισσα που εκείνα τα χρόνια ζύμωνε μόνη της κάθε μέρα το ψωμί. Η βασίλισσα παρατήρησε ότι το ψωμί του μικρότερου αδελφού, του Περδίκκα, διπλασιαζόταν στο ψήσιμο και το είπε στον βασιλιά. Εκείνος αμέσως κατάλαβε ότι ήταν σημάδι των θεών που προμήνυε κάτι σπουδαίο για τον μικρότερο αδελφό κι επειδή φοβήθηκε μη χάσει τη βασιλεία, φώναξε τ’ αδέλφια στο παλάτι και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν τη χώρα του. Εκείνη τη στιγμή από την καπνοδόχο που βρισκόταν πάνω από την εστία στο κέντρο της αίθουσας έμπαινε ο ήλιος και οι ακτίνες του φώτιζαν ένα μέρος του δαπέδου. Τ’ αδέλφια αποκρίθηκαν ότι μόλις θα τους πλήρωνε για τον κόπο τους, όπως είχε συμφωνηθεί, θα έφευγαν. Ο βασιλιάς, που σα να του συσκότισαν οι θεοί το νου, τους  δείχνει το φωτισμένο δάπεδο και απαντά: «Αυτό σας δίνω για μισθό που σας αξίζει». Οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί απόρησαν, ο μικρότερος όμως, που έτυχε να κρατάει ένα μαχαίρι, είπε: «Δεχόμαστε βασιλιά, αυτά που μας δίνεις» και χάραξε με το μαχαίρι στο πάτωμα το μέρος που φωτιζόταν από τον ήλιο. Μετά μάζεψε ήλιο τρεις φορές και τον έβαλε στον κόρφο του. Ύστερα βγήκε από το σπίτι με τ’ αδέλφια του κι έφυγαν. Κάποιος από τους παριστάμενους κατάλαβε τη σημασία της πράξης, ότι θα έπαιρνε την κατοχή της περιοχής και το είπε στον βασιλιά που ταράχτηκε κι έστειλε τους ιππείς του να σκοτώσουν τ’ αδέλφια. Οι Τημενίδες διέφυγαν, πρόλαβαν να περάσουν το ποτάμι έφτασαν στις υπώρειες του Βέρμιου, σε τόπο με κυνόροδα – άγρια τριαντάφυλλα που ξεπερνούν στην ευωδιά όλα τ’ άλλα.

Τα τρία αδέλφια με τη δύναμη που κουβαλούσε στον κόρφο του ο μικρότερος, κυρίευσαν από εκεί την υπόλοιπη Μακεδονία και ίδρυσαν τις Αιγές. Από τότε δημιουργήθηκε το έθιμο όλοι οι βασιλείς να ενταφιάζονται στις Αιγές για να μη διακοπεί η βασιλεία της δυναστείας των Αργεάδων Μακεδόνων.

Τ’ αδέλφια είναι τρία διότι το τρία είναι και Νους και ο μικρότερος Περδίκκας αναγνώρισε τη δύναμη του φωτός και με τη δύναμη του πνεύματος που συμβολίζει το μαχαίρι ή ξίφος, οριοθέτησε τη χώρα. Μ’ εμψυχωμένη την καρδιά που κρύβεται στον κόρφο κι είναι η έδρα της ψυχής, κατάφεραν να διαφύγουν και να πάρουν στην κατοχή τους τη φωτεινή γη των θεών – τη Μακεδονία (μα-γα/γη και κεδνός-άρχοντας). Στο κέντρο/εστία της που αντιστοιχεί στον κεντρικό αστέρα του Σύμπαντος, ίδρυσαν τις Αιγές, τον τόπο που ακτινοβολεί (αιξ, αίγλη, Αιγαίο)!

Η ακτινοβολία του κεντρικού αστέρα του ηλιακού μας συστήματος συγχρόνως με τον κεντρικό αστέρα του ουράνιου θόλου που αντιστοιχεί στον Νου, λούζει στο φως τη χώρα και κάνει εύκρατο το κλίμα, εύφορο το έδαφος και τα νερά καθάρια χαρίζοντας υγεία, ευτυχία και ελευθερία.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Ένας μύθος για μία καλημέρα διαφορετική!

 1. Ὁ/ἡ Asm γράφει:

  Το τρία είναι και Νους ή ο Νους είναι ένα από τα τρία;
  Πως βρίσκει είς το e-mail σου;

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ kynorodi γράφει:

   σύμφωνα με τους Πυθαγορίους (αποσπάσματα Νικομάχου που διέσωσε ο Φώτιος) είναι και Νους διότι προκαλεί την προσχώρηση της δύναμης της μονάδας σε ενέργεια και επέκταση. Όπως ο χρόνος είναι ένας και τριπλός συγχρόνως.

   Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.