Δικαιολογίες για να μη συζητηθεί το «κούρεμα …


Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν πετυχαίνει τους στόχους της, μπορεί να προκαλεί την ανησυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ασκεί πιέσεις …
στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο, μάλλον δεν δυσαρεστεί τους ευρωπαίους δανειστές, υποστηρίζει η Die Welt, επικαλούμενη το Fiscal Monitor του ΔΝΤ, το οποίο «βλέπει» για το 2014 δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ αντί του αναμενόμενου 1,5%…

«Ένα -0,4% σημαίνει μια ακόμη μεγαλύτερη τρύπα στον προϋπολογισμό των Ελλήνων, καθώς τα φορολογικά έσοδα θα είναι μειωμένα», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, συμπεραίνοντας ότι η Αθήνα είναι υποχρεωμένη είτε να προβεί σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για την οικονομία είτε να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους. Έτσι, θα αυξηθεί ο συνολικός όγκος του χρέους, ο οποίος σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό έλλειμμα συνιστά ένα από τα καθοριστικά κριτήρια για την συνέχιση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας.

«Πρόκειται για έναν ατέρμονο εφιάλτη», σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η χώρα εξέρχεται με πολύ βραδείς ρυθμούς από την εξαθλίωση και απαριθμώντας για μια ακόμη φορά τις ελληνικές αδυναμίες (ασθενής ανάπτυξη, ιδιωτικοποιήσεις που δεν προχωρούν και αδυναμία είσπραξης φόρων).

Η Die Welt εκτιμά ότι ήταν αδύνατον – όπως απεδείχθη – να επιτευχθεί σε διάστημα ενός ή τριών ετών η «αλλαγή νοοτροπίας» σε συνάρτηση με την αναδιάρθρωση των κρατικών θεσμών. «Και αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι η πολιτική ελίτ της χώρας, που καλείται να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι η ίδια υπεύθυνη για την εξαθλίωση των Ελλήνων», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Ίσως, στα κρυφά, οι Ευρωπαίοι να μην είναι τόσο δυσαρεστημένοι από την πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ» επισημαίνει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι έτσι έχουν την αφορμή για να ασκήσουν ακόμη περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Από την άλλη πλευρά – και αυτό μάλλον ικανοποιεί τη γερμανική κυβέρνηση – τα στοιχεία του ΔΝΤ προσφέρουν μια καλή δικαιολογία για να μη γίνει – κατ’ αρχήν – καμία συζήτηση για κούρεμα του χρέους της Αθήνας είτε στη μορφή των μειωμένων επιτοκίων και της επιμήκυνσης των δανείων είτε με τη μορφή μερικής παραίτησης από την αποπληρωμή τους». Και η εφημερίδα διευκρινίζει: «Οι Ευρωπαίοι έχουν μεν υποσχεθεί στην Ελλάδα να διαπραγματευτούν για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο υπάρχει ένα παραθυράκι. Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο εφόσον η Αθήνα πληροί όλους τους όρους, θα γίνουν διαπραγματεύσεις.

Και ακριβώς αυτό δεν κάνει η χώρα».
Η Die Welt παραδέχεται ότι η εξέλιξη αυτή δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ. Οι ειδικοί του Ταμείου παραπέμπουν στο γεγονός ότι το βάρος του ελληνικού χρέους είναι τόσο ασφυκτικό που θα μπορούσε να πνίξει τη χώρα, εάν οι δανειστές δεν παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους. Επειδή όμως οι δανειστές φοβούνται τις πολιτικές αντιδράσεις στις χώρες τους, δεν κινούνται. «Πρόσφατα γινόταν λόγος για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 50 χρόνια, δηλαδή στο πολιτικό άπειρο. Ωστόσο τα νέα στοιχεία του ΔΝΤ προσφέρουν τη δικαιολογία για να μην γίνουν ούτε καν σκέψεις για αυτό», καταλήγει το δημοσίευμα.

Deutsche Welle

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.