Όχι της τρόικας για το πετρέλαιο θέρμανσης!


Η απάντηση της τρόικας ήταν αρνητική στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Αν και η ηγεσία του υπ. Οικονομικών μέχρι τις 8 χθες το βράδυ δήλωνε άγνοια για την απάντηση της τρόικας στο αίτημα της μείωσης του ΕΦΚ, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι η απάντηση εστάλη νωρίς το μεσημέρι στην κυβέρνηση και ήταν αρνητική. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκίνησαν αμέσως να επαναδιατυπώνουν την πρόταση «αφήνοντας έξω» τους συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το όχι της τρόικας αφορούσε το σύνολο της πρότασης, κάτι που σημαίνει ότι αυτή επαναδιατυπώνεται και συμπεριλαμβάνει μόνο την αύξηση και προκαταβολή (τμήματος) του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Η ηγεσία του υπουργείου πλέον βιάζεται να καταθέσει την πρόταση και να λάβει την απάντηση της τρόικας. Η νέα πρόταση θα προβλέπει μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού, αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Αρνητική ήταν η απάντηση της τρόικας στο αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 8 χθες το βράδυ δήλωνε άγνοια για την απάντηση της τρόικας στο αίτημα της μείωσης του ΕΦΚ ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η απάντηση εστάλη νωρίς το μεσημέρι στην ελληνική κυβέρνηση και ήταν αρνητική. Κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» για την τρόικα θεωρούνταν δεδομένο από την αρχή. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκίνησαν αμέσως να επαναδιατυπώνουν την πρόταση, «αφήνοντας έξω» τους συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το όχι της τρόικας αφορούσε το σύνολο της πρότασης (διότι είχε κατατεθεί ως ενιαία), κάτι που σημαίνει ότι αυτή επαναδιατυπώνεται και συμπεριλαμβάνει μόνο την αύξηση και προκαταβολή (τμήματος) του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Η ηγεσία του υπουργείου πλέον βιάζεται να καταθέσει την πρόταση και να λάβει την απάντηση της τρόικας. Και αυτό διότι την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τους φορολογούμενους και την αγορά να μη γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση θα προβλέπει:

• Μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού για κάθε δικαιούχο.

• Αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο.

• Διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές. Εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι και για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι).

Εφόσον τελικά εγκριθεί το νέο σχέδιο και προβλέπει και προκαταβολή τμήματος του επιδόματος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να τους πιστωθεί στον λογαριασμό το ποσό της προκαταβολής. Οι αιτούντες θα πρέπει να αναγράψουν το ονοματεπώνυμο τους, τη διεύθυνση τους, τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού.

Καθημερινή

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.