Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης


Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Νέα πρόταση που θα αφορά και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης εξετάζει η κυβέρνηση μετά την αρνητική απάντηση της τρόικας στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 15%, στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση του ΥΠΟΙΚ θα προβλέπει προκαταβολή του επιδόματος θέρμανησης που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού, αύξηση της επιδότησης κατά επτά λεπτά ανά λίτρα (δηλαδή θα φθάνει τα 0,35 λεπτά) και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, όσο αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια πιθανότατα θα διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα.

Αναλυτικότερα το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει προκαταβολή του 25% του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους με μία απλή αίτηση στο σύστημα της ΓΓΠΣ, που είχε δημιουργηθεί πέρυσι. «Έτσι, οι φορολογούμενοι θα έχουν λάβει κάποια χρήματα πριν αγοράσουν το πετρέλαιο», τονίζει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου που υπεραμύνεται της προκαταβολής.

Για να ξεκλειδώσει όμως το σύνολο του επιδόματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στοιχεία του τιμολογίου αγοράς, όπως άλλωστε και οι πρατηριούχοι, στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Στο σκέλος αυτό αντιδρούν οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Τα κριτήρια που θα προσδιορίζουν τους δικαιούχους από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται να διευρυνθούν:

• Το κριτήριο ακίνητης περιουσίας αυξάνεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 300.000 ευρώ για τον έγγαμο για ακίνητα έως 120 τ.μ.

• Το εισοδηματικό όριο μπαίνει στα 30.000 ευρώ για τον άγαμο (από 25.000) και στα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 35.000) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Το επίδομα δεν θα το δικαιούνται όσοι έχουν Ι.Χ. άνω των 3.000 κυβικών από 2.000 κυβικά πέρυσι.

Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του περίπου 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013 (από τα 270 εκατ. πέρυσι διατέθηκαν μόλις 81 εκατ.) και σύμφωνα με πληροφορίες στον προϋπολογισμό του 2014 έχουν εγγραφεί επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.

newsbomb

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.