Βενιζέλος στην Αλβανία: Τι είπε για ΑΟΖ και «Τσάμικο»


ven_albΤην στήριξη της Ελλάδας στις ενταξιακές προσπάθειες της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος από την πλευρά του υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησής του να δώσει μια νέα διάσταση στην συνεργασία των δυο χωρών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Αλβανού πρωθυπουργού, στη συνάντηση έγινε μια αποτίμηση των διμερών σχέσεων έως σήμερα και συζητήθηκαν τόσο ζητήματα που «κληρονομήθηκαν» από το παρελθόν όσο και σημερινά θέματα. Ένα από αυτά κανονικά θα έπρεπε να ήταν η βάναυση συμπεριφορά του αλβανικού εθνικισμού κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Αλλά δυστυχώς τα βλέμματα στην πολιτική στρέφονται αλλού και σπάνια στην αλήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, στο φόντο και της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα διασχίζει τις δυο χώρες. Αναφερόμενος στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ, ο Βενιζέλος στις δηλώσεις του ανέφερε: «Οι αρχές που αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε είναι απλές: σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της υφισταμένης διεθνούς Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας. Όπως διαμορφώθηκε ιστορικά η σχέση μας με τα κράτη – μέλη της ΕΕ, έτσι θέλουμε να διαμορφωθεί στο πεδίο αυτό η σχέση μας με την Αλβανία, η οποία επιθυμεί να γίνει μέρος της ΕΕ».

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι. Ο Μπουσάτι αναφέρθηκε, με το μυαλό στις αλβανικές διεκδικήσεις στην υπόλοιπη Ήπειρο (Τσαμουριά), στην ανάγκη «η Ελλάδα να καταργήσει το νόμο του εμπολέμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας«, έτσι ώστε, όπως είπε, «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να κάνουν ένα ποιοτικό βήμα».

«Μεταξύ των χωρών μας υπάρχει μια Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων και της διευθέτησης, εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου, όλων των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, μακριά από κάθε είδους επιρροή της εθνικιστικής ρητορικής», ανέφερε χαρακτηριστικά με αρκετή δόση κουτοπονηριάς.

Απαντώντας στο θέμα του εμπολέμου που έθεσε ο Αλβανός ομόλογός του, ο Βενιζέλος σημείωσε ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο το 1987. Από το 1986, δε, οποιοσδήποτε έχει κάτι να προστατεύσει στην ελληνική επικράτεια και στην ελληνική έννομη τάξη, έχει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Άρα, έχουμε ένα ασφαλέστατο πλαίσιο συνεργασίας που διέπεται από διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Να σημειωθεί, ότι το 1987 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, με υπουργό εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια, είχε άρει το εμπόλεμο με την Αλβανία, δηλαδή την απεμπόληση των δικαιωμάτων μας επί της Βορείου Ηπείρου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα τότε.

pygmi.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.