Η πολιτική καριέρα του Γιούνκερ άραγε τελειώνει;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ο επί δεκαοκτώ (!) και πλέον χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου απειλείται σοβαρά με ήττα στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής

Είναι ο κατά πολύ μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ευρώπης. Ο λόγος για τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανέλαβε τα σκήπτρα της εξουσίας στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου το 1995, στις 19 Ιανουαρίου, και έκτοτε έχει παραμείνει πρωθυπουργός αδιαλείπτως επί 18 (!) και πλέον συνεχή χρόνια. Ο Γιούνκερ έχει ήδη ξεπεράσει εδώ και δύο χρόνια το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος υπήρξε καγκελάριος αρχικά της Δυτικής και στη συνέχεια της Ενιαίας Γερμανίας επί 16 και πλέον χρόνια. Μεθαύριο όμως στο Λουξεμβούργο γίνονται εκλογές. Εκλογές πρόωρες, γεγονός πρωτάκουστο στο βαθιά συντηρητικό δουκάτο.

Αιτία αυτής της πρωτοφανούς για το Λουξεμβούργο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών πριν την ώρα τους είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιούνκερ, καθώς διαλύθηκε τον Ιούλιο ο συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους συνήθως κυβερνούν οι δεξιοί του Γιούνκερ, το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα (CSV) όπως ονομάζεται.

Η εκλογική νίκη του κόμματος του Γιούνκερ και η παραμονή του στην πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου δεν θεωρείται αυτή τη φορά καθόλου εξασφαλισμένη. Ο λόγος είναι ότι οι σοσιαλδημοκράτες έριξαν την κυβέρνηση του Γιούνκερ επειδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από εξεταστική επιτροπή του Κοινοβουλίου για σοβαρές προσωπικές ευθύνες αναφορικά με παρακολουθήσεις και υποκλοπές που διέπραξε η κρατική υπηρεσία πληροφοριών του Λουξεμβούργου εις βάρος πολιτικών, με βαρύτατες υποψίες ότι κάποιοι κορυφαίοι Λουξεμβουργιανοί πράκτορες έδρασαν για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών, με ανάμειξη και του ίδιου του δούκα!

Το πολιτικό πρόβλημα του Γιούνκερ είναι σοβαρότατο. Ας περιμένουμε όμως μέχρι μεθαύριο για να δούμε πώς θα εκφραστεί στις κάλπες το ιδιόμορφο εκλογικό σώμα του Μεγάλου Δουκάτου. Το χαρακτηρίζουμε «ιδιόμορφο» για τρεις τουλάχιστον λόγους. Πρώτα πρώτα η μικρή αυτή χώρα έχει 537.000 κατοίκους, αλλά από αυτούς το 44,5% (!) είναι ξένοι, ενώ παράλληλα κάθε μέρα μπαίνουν στο Λουξεμβούργο για να εργαστούν ακόμη 150.000 ξένοι που μένουν στις γειτονικές χώρες – Γαλλία, Βέλγιο και Γερμανία. Δεύτερον, από τους Λουξεμβουργιανούς το απίθανο ποσοστό του 40% και πλέον είναι… δημόσιοι υπάλληλοι!!!

Επιπροσθέτως, ο τρίτος λόγος είναι πως το ένα τρίτο όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στο Λουξεμβούργο είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, με αποτέλεσμα βέβαια να είναι συντηρητικοί στις επιλογές τους. Πρέπει ακόμη να υπογραμμίσουμε ότι στο Λουξεμβούργο η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες είναι υποχρεωτική και επειδή η έκταση της χώρας είναι πολύ μικρή (μόλις 2.586 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στις εκλογές ψηφίζει συνήθως το 90%. Σε λίγο θα διαπιστώσουμε αν οι ψηφοφόροι θα ολοκληρώσουν με την ψήφο τους την πολύ κακή χρονιά του 2013 για την πολιτική καριέρα του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. Φέτος απομακρύνθηκε άδοξα από την προεδρία του Eurogroup και τώρα κινδυνεύει να χάσει και την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου, ο συμπαθής στην ελληνική κοινή γνώμη Γιούνκερ. Στα 30 του χρόνια ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός, στα 31 του ως υπουργός προήδρευσε υπουργικών συνόδων σε επίπεδο ΕΟΚ και στη συνέχεια ΕΕ, ενώ στα σαράντα του έγινε πρωθυπουργός.

Οπως σημειώνει η εβδομαδιαία σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» της Γερμανίας, «η κρίση συγκλόνισε την ιδέα που είχε ο Γιούνκερ για την Ευρώπη… Συγκλονισμένος, πολλές φορές ακόμη και θυμωμένος, ο Γιούνκερ είδε πώς ακριβώς το ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να καταστήσει δρόμο χωρίς επιστροφή το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, απειλούσε να διχάσει την ήπειρο». Και η γερμανική εφημερίδα προσθέτει δηκτικά: «Οσο εντονότερα φωτίζονταν οι υπερβολές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τόσο περισσότερο εστιαζόταν η προσοχή και στο Λουξεμβούργο. Ακριβώς η χώρα – υπόδειγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φάνηκε ξαφνικά ως παράσιτο. Και ο Γιούνκερ, ο μικρός άγιος, ως ένας αμαρτωλός μεταξύ άλλων»! Είναι εξόφθαλμο ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες κάνουν ήδη το πολιτικό μνημόσυνο του δεξιού πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. Την Κυριακή θα διαπιστώσουμε αν είχαν δίκιο ή αν βιάστηκαν.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.