Κύπρος: Τουρκοποίησαν 12 τ.χλμ μέσω της “Επιτροπής Αποζημιώσεων” Πηγή:www.capital.gr


Η τουρκοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα αποτελεί μια συστηματική και καλά οργανωμένη προσπάθεια της Τουρκίας με απώτερο στόχο να δημιουργήσει νέα δεδομένα επί του εδάφους, όπως υποστηρίζει ο “Φιλελεύθερος” με δημοσίευμά του.

Χρησιμοποιώντας την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών», η οποία συστάθηκε από την Τουρκία καθ’ υπόδειξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τουρκική πλευρά προχωρά σ’ ένα οργανωμένο σχέδιο τουρκοποίησης ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, το οποίο να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων περιουσιών στα κατεχόμενα. Προχωρώντας στη βάση αυτή της εντολής, η Τουρκία δημιούργησε την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» αλλά δεν έμεινε ως εκεί.

Χρησιμοποίησε την «επιτροπή» (η οποία καλύπτεται από μανδύα νομιμότητας λόγω ΕΔΑΔ) ως όχημα για να «νομιμοποιήσει» άλλες αποφάσεις που αφορούν στις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Μια από τις «νομοθεσίες» που διέπουν τη λειτουργία της «επιτροπής» προνοεί ότι η καταβολή αποζημίωσης στον Ελληνοκύπριο εξυπακούεται και εξαγορά της περιουσίας του. Δηλαδή, ενώ η θεραπεία για την οποία μιλούσε το ΕΔΑΔ είχε να κάνει περισσότερο με αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της ε/κ περιουσίας, η Τουρκία το μετάλλαξε σε εξαγορά του ακινήτου.

Στη βάση αυτού του δεδομένου η τουρκική πλευρά προχωρά στην τουρκοποίηση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, πράξη που για την ίδια θεωρούνται «νόμιμες» καθώς γίνονται μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών» που συστάθηκε μετά τις υποδείξεις του ΕΔΑΔ. Αριθμητικά μπορεί αυτό να μην θεωρείται από ορισμένους ως ανησυχητικό αλλά η πρακτική που ακολουθείται και το πόσο στοχευμένη είναι η προσπάθεια δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη.

Όπως αναφέρει ” Ο Φιλελεύθερος”, τα δεδομένα επί του εδάφους έχουν ως εξής: Το σύνολο των κατεχομένων περιοχών (αυτό που οι ίδιοι οι Τούρκοι παρουσιάζουν ως «ΤΔΒΚ») είναι 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτά, ένα 23% είναι κρατική ιδιοκτησία (δηλαδή ανήκουν στη Δημοκρατία).

Στο υπόλοιπο που απομένει το 78,6% είναι ελληνοκυπριακή ιδιωτική γη και το 21,4% τουρκοκυπριακή ιδιωτική γη. Με πάρα πολύ απλά μαθηματικά, από τις 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα 771 τετρ. χλμ είναι κρατική γη, τα 2031 είναι ελληνοκυπριακή και τα 553 τουρκοκυπριακή ιδιωτική γη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι Τούρκοι θεωρούν ότι έχουν δική τους γη 1.324 τετρ.χλμ και απομένουν τα υπόλοιπα 2031 τετρ.χλμ των Ελληνοκυπρίων.

Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρούν ως νόμιμους ιδιοκτήτες τους Ελληνοκύπριους και ως εκ τούτου αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στην τουρκική πλευρά. Γι’ αυτό προχώρησαν στον «νόμιμο» τρόπο τουρκοποίησης μέσω της «επιτροπής ακινήτων περιουσιών».

Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μέσω αυτής της διαδικασίας να τουρκοποιήσουν γύρω στα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνοκυπριακής γης. Αριθμός φαινομενικά μικρός, αφού φτάνει μόλις στο 0,6% του συνόλου της ε/κ ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Πλην όμως έχει δημιουργηθεί μια βάση η οποία διαφοροποιεί ακόμα περισσότερα τα δεδομένα στο θέμα του εδαφικού.

Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία αλλά και το κατοχικό καθεστώς να τουρκοποιήσει συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται ότι θα αποφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη. Τοποθετώντας κάποιος πάνω σ’ έναν χάρτη τις περιοχές για τις οποίες δόθηκαν αποζημιώσεις μέσω της «επιτροπής», μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τις προθέσεις των Τούρκων.

Είναι οι περιοχές που επεκτείνονται σ’ όλο σχεδόν το παραθαλάσσιο μέτωπο της επαρχίας Κερύνειας μέχρι και τις πλαγιές του Πενταδακτύλου. Ανάλογη εικόνα και στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου οι αποζημιώσεις καλύπτουν κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιες περιοχές, ξεκινώντας από βόρεια της πόλης των Βαρωσίων και επεκτείνονται μέχρι και το Ριζοκάρπασο.

Όλες αυτές οι περιοχές τις οποίες η τουρκική πλευρά προσπαθεί να περάσει υπό τη δική της ιδιοκτησία θεωρούνται σημαντικές οικονομικά, καθώς είναι εκεί όπου καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σημαντική οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Μέσα από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» φαίνεται ξεκάθαρα η όλη προσπάθεια των Τούρκων στα κατεχόμενα.

Στη βάση αυτών των στοιχείων επιχειρήσαμε να καταγράψουμε με αδρές γραμμές τους συνολικούς αριθμούς ακινήτων για τα οποία έχουν δοθεί αποζημιώσεις μέσω της «επιτροπής». Πιο συγκεκριμένα:

Στην κατεχόμενη Λευκωσία δόθηκαν γύρω στα 21,5 εκατομμύρια στερλίνες για ακίνητες περιουσίες που φτάνουν τα 157 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στην Κερύνεια για 14 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δόθηκαν πέραν των 23 εκατομμυρίων στερλινών αποζημιώσεις. Για ακίνητα συνολικής έκτασης 97 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Αμμόχωστο πληρώθηκαν 10 εκατομμύρια στερλίνες.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Κύπρος: Τουρκοποίησαν 12 τ.χλμ μέσω της “Επιτροπής Αποζημιώσεων” Πηγή:www.capital.gr

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.