Πρωτοφανείς αντιδράσεις Πομάκων στο πανηγύρι του Ακρίτα


Ακούστηκαν πολλά …Γαλλικά!

«Γ… την Τουρκία σας, γ… τον τουρκισμό σας!»

Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη φέτος (31 Αυγούστου) στο εκτουρκισμένο πανηγύρι του Ακρίτα (Αλάνατ στα πομακικά/ Αλάντεπέ στα τουρκικά) στην ορεινή Ροδόπη.

Στους αγώνες πάλης συμμετείχαν παλιότερα Πομάκοι από τα χωριά των πρώην κοινοτήτων της Οργάνης και του Κέχρου. Η συμμετοχή ντόπιων Πομάκων παλαιστών έδινε ενδιαφέρον στους κατοίκους να παρακολουθούν όλοι μαζί το πανηγύρι. Τα τελευταία χρόνια όμως, με την αρπαγή του από τους Τούρκους εθνικιστές και τους βοηθούς τους γενίτσαρους Πομάκους, άλλαξε χαρακτήρα. Πλέον κατά κύριο λόγο παλεύουν Τούρκοι από την Τουρκία.

Φέτος, στη δεύτερη κατηγορία της πάλης συμμετείχε και ένας μουσουλμάνος από τον κάμπο της Ροδόπης (ο Ιμπίς από το χωριό Εργάνη), ο οποίος κατάφερε και νίκησε έναν παλαιστή από την Τουρκία και έναν από τη Βουλγαρία και έτσι πάλευε στον τελικό με ήδη προκριθέντα Τούρκο παλαιστή. Ενώ, όμως, έριξε κάτω δύο φορές τον Τούρκο παλαιστή και έπρεπε να κερδίσει, ο προκλητικός διαιτητής (εκ Τουρκίας) δεν κατελόγισε τη νίκη του Ιμπίς, αλλά, αντίθετα, έδωσε πόντους στον Τούρκο παλαιστή για να … επιβεβαιωθεί η «ανωτερότητα» του τουρκικού «έθνους» και στο πανηγύρι του Ακρίτα.

Το γεγονός προκάλεσε την δικαιολογημένη οργή των Πομάκων θεατών, η οποία κορυφώθηκε όταν ο Τούρκος διαιτητής σήκωσε το χέρι του ψευτονικητή εκ Τουρκίας. Για πέντε λεπτά εκσφενδονίζονταν διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων μπουκάλια στον αγωνιστικό χώρο, ενώ οι οργισμένοι Πομάκοι θεατές φώναζαν στα ελληνικά και τα τουρκικά «φτάνει πια, γ…ώ την Τουρκία σας, γ…ώ τον τουρκισμό σας!».

Οι πρωτοφανείς αντιδράσεις των Πομάκων θεατών είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπούν τα πάντα για μισή περίπου ώρα και ύστερα οι … «δίκαιοι» Τούρκοι να αποφασίσουν ότι ο μουσουλμάνος από την Εργάνη όντως αδικήθηκε, αλλά αντί να του δώσουν την πρώτη θέση, όπως του άξιζε, τον έβαλαν να παλέψει για τη … δεύτερη θέση με έναν παλαιστή εκ Βουλγαρίας! Η προκλητική κωμωδία έληξε με ήττα του Ιμπίς από την Εργάνη καθώς, κουρασμένος και απογοητευμένος όπως ήταν, έχασε τελικά από τον Βούλγαρο.

Δυστυχώς, η αδικία δεν αποκαταστάθηκε και οι Πομάκοι έφυγαν εξοργισμένοι από το πανηγύρι και αγανακτισμένοι για την φασιστική συμπεριφορά των Τούρκων.

Αυτή η συμπεριφορά απέναντι στους Πομάκους και γενικά απέναντι στους μουσουλμάνους της Θράκης είναι ενδεικτική του χαρακτήρα τους. Αν οι Πομάκοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι τους αγαπάνε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Ας πάρουν για παράδειγμα τους Τουρκοκύπριους που θεωρούσαν παλιά ως προστάτιδα την Τουρκία και μετά την εισβολή στην Κύπρο, οι Τούρκοι ήταν εκείνοι που τους ξεσπίτωσαν φέρνοντας από την Ανατολία ορδές άγριων εποίκων, φορολογώντας το νησί βαριά και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί Τουρκοκύπριοι να κατοικούν εκτός κατεχόμενων ή να διαδηλώνουν μέσα στα κατεχόμενα για να φύγει η Τουρκία.

Αυτά και πολύ χειρότερα θα πάθαιναν οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης αν οι φαντασιώσεις της Άγκυρας για την περιοχή γινόντουσαν πραγματικότητα.

zagalisa.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

2 ἀπαντήσεις στὸ Πρωτοφανείς αντιδράσεις Πομάκων στο πανηγύρι του Ακρίτα

 1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Δημήτρης Στεργιούλης γράφει:

  ” Όταν η ίδια η ζωή ξεσκεπάζει τα καταχθόνια σχέδια της Άγκυρας”

  του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  “ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ”

  Oι Πομάκοι πρέπει να το χωνέψουν καλά ότι η πλαστογράφηση της Ιστορίας είναι αδύνατη, από οιονδήποτε και αν επιχειρείται . Οι καλύτεροι προπαγανδιστές και παραχαράκτες και αν επιστρατευτούν και πακτωλός χρημάτων κι αν διατεθεί προς αυτή την κατεύθυνση η ιστορική αλήθεια θα λάμψει.
  Εν προκειμένω ποια είναι η ιστορική αλήθεια σε ότι αφορά στους Πομάκους; Οι Πομάκοι είναι αρχαιοελληνικό θρακικό φύλο. Είναι οι αρχαίο Αγριάνες, οι οποίοι και πολέμησαν στο πλευρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν ο Μεγάλος Εκείνος Στρατηλάτης “επορεύθη στα πέρατα του γνωστού τότε κόσμου” ευαγγελιζόμενος την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτοί είναι οι Αγριάνες.
  Αυτά από ιστορικής άποψης, την οποία και επαληθεύει και η ανθρωπολογική επιστήμη.
  Οι φίλοι μας οι Πομάκοι , για να διαπιστώσουν την καταγωγή τους , ας κοιτάξουν « ευατούς» στον καθρέφτη. Κατά κανόνα είναι ξανθοί.
  Τους τουρκογενείς μουσουλμάνους της Θράκης , με τους οποίους μερικοί μπορεί να έχουν και αλισβερίσι , τους γνωρίζουν καλά. Είναι κατά κανόνα μελαψοί . Κι αν υπάρχει και κανείς τουρκογενής μουσουλμάνος που να είναι ξανθός , αυτός θα αποτελεί εξαίρεση , όπως σε κάθε κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίο τον επιβεβαιώνουν.
  Επίσης οι Πομάκοι πρέπει να ψάξουν καλά «ευατούς» και θα διαπιστώσουν ότι οι πρόγονοί τους , κάτω από την πίεση των τουρκογενών μουσουλμάνων, είχαν εξισλαμιστεί, φαινόμενο που καθόλου απίθανο να παρατηρείται και σήμερα.
  Δεν αρνούμαι ότι η επίσημη ελληνική πολιτεία , διαχρονικά, άφησε τους Πομάκους έρμαιο στις ορέξεις των τουρκογενών και ότι δεν παρενέβη έγκαιρα και δυναμικά για να τους προστατεύσει από την καταπίεση. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία μας αφυπνίστηκε και θέλω να πιστεύω ότι άρχισαν να ανατέλλουν καλύτερες μέρες και για τους Πομάκους, συγκριτικά με το παρελθόν.
  Αδέλφια μας Πομάκοι,
  Δεν είναι δυνατόν εσείς, οι απόγονοι των συμπολεμιστών του Μεγάλου Στρατηλάτη, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να υποβιβάζετε εαυτούς και να αυτοκατατάσεσθε στις τάξεις ενός λαού , ο οποίος στη μέχρι τώρα διαδρομή του είναι υπόλογος έναντι της Ιστορίας για τρεις γενοκτονίες διαφορετικών λαών. Ήτοι : των Ελλήνων του Πόντου , της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας, των Αρμενίων και των Κούρδων.
  Το επεισόδιο που διαδραματίστηκε το φετινό καλοκαίρι , και συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου 2013 , στο εκτουρκισμένο πανηγύρι του Ακρίτα , στην ορεινή Ροδόπη , είναι μια τρανταχτή και αδιάσειστη απόδειξη ότι οι αγκάλες που ανοίγουν οι τουρκογενείς μουσουλμάνοι της Θράκης στην πραγματικότητα είναι δαγκάνες που θα σας συνθλίψουν και τελικά θα σας αφανίσουν..
  Αυτή την αλήθεια όσο το συντομότερα την αντιληφθείτε τόσο το καλύτερο για εσάς.
  Όσο παραμένετε αδρανείς και « κύπτετε οσφήν και κεφαλήν» στα κελεύσματα των τουρκογενών και των αποστόλων και ιεροκηρύκων του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής , αλλά και των γυρολόγων της Άγκυρας , που τακτικά σας επισκέπτονται , δεν υπάρχει καμία περίπτωση να διατηρήσετε την ιδιοπροσωπία σας.
  Κυνηγήστε , λοιπόν , τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, που σας πλησιάζουν και σας υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Τα συνθήματά σας , εναντίον των τουρκογενών, στο πανηγύρι του Ακρίτα, κάνετέ τα παιάνα, ιαχή βροντερή, που θα ματαιώσει κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να σας αφομοιώσει με την τουρκόφρονη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
  Ένα το σύνθημά σας. Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τιμή μας και καμάρι μας.-

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.