Έμμεση παράδοση φύλαξης του Αιγαίου στους Ευρωπαίους


“Θωρακίζει” τα σύνορά της η Ευρώπη
“Δίχτυ προστασίας” στο Αιγαίο

Αναπάντητα ερωτηματικά για την μη λειτουργία αγορασμένου συστήματος ελέγχου από την Ελλάδα

Το θέμα που “θίγει” η “Καθημερινή”, άπτεται του άμεσου ενδιαφέροντος της Ελλάδας, σχετικά με την διαφύλαξη των Ελληνικών συνόρων και την δημιουργία συνθηκών αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Βέβαια, το συγκεκριμένο θέμα -αντιμετώπισης ανεξέλεγκτης εισόδου λαθρομεταναστών- θα μπορούσε να έχει επιλυθεί από την πλευρά της Ελλάδας, εάν η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν είχε απαγορεύσει την λειτουργία ενός γεωγραφικού συστήματος διασύνδεσης (GIS), μέσω του οποίου θα ήταν δυνατός ο απόλυτος έλεγχος επί των συνόρων της χώρας μας, αλλά κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη με πολιτική απόφαση. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε η τεράστια αύξηση εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, διογκώνοντας τον ήδη τεράστιο όγκο προβλημάτων που υπήρχε στην χώρα.

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει λειτουργήσει (αν και έχει αγορασθεί από την ΕΥΠ) και δημιουργεί πλείστες όσες απορίες για τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πολιτική βούληση περί αποτροπής και ουσιαστικής αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή, μόνο αφελείς είναι δυνατόν να αποδεχθούν πως η Ευρώπη θα προφυλάξει τα Ελληνικά σύνορα, αφού είναι γνωστό πως παρά τις όποιες “καλές διαθέσεις” της ήδη ασκούμενης πίεσης από το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, η Ευρώπη δεν διαθέτει ευέλικτους μηχανισμούς άμεσων αποφάσεων, παρά την εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί μέσω της εφαρμογής του Eurosur.

Το σύστημα αυτό πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο και αποβλέπει στην ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα —θαλάσσια και χερσαία— των κρατών που ανήκουν στο χώρο Σένγκεν.

Κύριος μοχλός του συστήματος θα είναι ο μηχανισμός που θα επιτρέπει στις αρχές των χωρών μελών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων να ανταλλάσσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τη δύναμη Frontex για τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στα εδάφη της.

Επίσης θα προσφέρει τη δυνατότητα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών και των αρχών έρευνας και διάσωσης, καθώς και για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Όπως αναφέρει η Frontex, δημιουργός του προγράμματος, η πρώτη φάση του περιλαμβάνει τη σύνδεση και τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων συστημάτων σε εθνικό επίπεδο. Για να λειτουργήσει αυτό, κάθε κράτος μέλος οφείλει να δημιουργήσει ένα Εθνικό Κέντρο Συντονισμού (NCC), το οποίο θα συγκεντρώνει πληροφορίες από διάφορους παραμεθόριους φορείς παρακολούθησης και επιβολής του νόμου, με σκοπό δημιουργήσει μια συνολική εθνική εικόνα.

Η δεύτερη φάση αφορά τη βελτίωση της εποπτείας σε επίπεδο Ε.Ε., εισάγοντας πιο προηγμένες τεχνολογίες και συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία για να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό σύνολο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους χρήστες του 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η τρίτη φάση επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός κοινού περιβάλλοντος ανταλλαγής πληροφοριών για όλες τις εθνικές και κοινοτικές αρχές που εμπλέκονται στον τομέα της ναυτιλίας, περιλαμβάνοντας στοιχεία όπως η προστασία του περιβάλλοντος, ο έλεγχος της αλιείας και της θαλάσσιας ασφάλειας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ναυτιλιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Όπως αναφέρει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, οι πρώτες δύο φάσεις θα πρέπει να περιορίζονται στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, ενώ η τρίτη φάση θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στον τομέα της ναυτιλίας. Οι πτυχές που αφορούν την επιτήρηση των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων αποτελούν μέρος του γενικού πλαισίου που καθορίζεται από την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ε.Ε.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει επί της αρχής, εδώ και 10 ημέρες, τη δημιουργία του Eurosur.
«Το Eurosur θα αποτελέσει ένα από τα βασικότερα εργαλεία που θα διαθέτει η ΕΕ για να αποφεύγονται, φερ’ ειπείν, θαλάσσιες τραγωδίες όπως αυτές που σημειώθηκαν πρόσφατα ανοικτά της νήσου Λαμπεντούζα» στην Ιταλία, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Εντούτοις, ορισμένοι εκφράζουν την αμφιβολία τους για την αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού στην αποτροπή τέτοιου είδους τραγικών γεγονότων.
«Δεν χρειαζόμαστε ένα νέα σύστημα αποτροπής, αλλά ένα σύστημα διάσωσης των δύσμοιρων μεταναστών που δεινοπαθούν στη θάλασσα», είχε τονίσει η Γερμανίδα ευρωβουλευτίνα των Πρασίνων Φραντσίσκα Κέλερ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές εξάλλου είχαν καταγγείλει το νομικό κενό όσον αφορά τη διάσωση στη θάλασσα. Στην Ιταλία, αλιείς είχαν ζητήσει αποζημίωση για τη συμβολή τους στις επιχειρήσεις διάσωσης βάσει ενός εθνικού νόμου για την παράνομη μετανάστευση (που φέρει την ονομασία Μπόσι-Φίνι). Η αρμοδιότητα για τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη και αυτό αποτελεί ένα “αίνιγμα” στο οποίο η Ελλάδα καλείται να δώσει απαντήσεις, αφού η Τουρκία (είναι γνωστό πως διευκολύνεται η μεταφορά λαθρομεναστών στην Ελλάδα, από “μηχανισμούς” αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος) επιδιώκει μέσω της μη επαρκούς διάσωσης από την ελληνική πλευρά να αποκτήσει δικαιώματα σε περιοχές του Αιγαίου. Και στο σημείο αυτό υπάρχει το μεγάλο ερώτημα – πρόκληση στο οποίο η Ευρώπη αποφεύγει να τοποθετηθεί και επί της ουσίας αφήνει την “καυτή πατάτα” στην Ελλάδα: Πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη σε περίπτωση κάποιας τουρκικής παρέμβασης εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων ή στην περίπτωση πρόκλησης επεισοδίου με αφορμή την έρευνα και διάσωση λαθρομεταναστών;

Κωνσταντίνος

Πληροφορίες από “Καθημερινή” και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.