Ψάχνουν να «κλείσουν» τα μέτρα για να επιστρέψει η Τρόικα


Προσπαθούν να «μαζέψουν» πάνω από 500 εκατ. ευρώ – Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση και από το νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων

Μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό: Ο κ. Παπούλιας θύμισε ότι γιορτάζουμε την πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνά η σημερινή Ευρώπη.

«Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του και ό,τι μπορούσε να δώσει. Και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε για να ξεπεραστεί η κρίση. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δώσει κάτι περισσότερο. Αυτό που έπρεπε να δώσει το έδωσε. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Και μην νομίσουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμού». 

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει και την κυβέρνηση η οποία δεν κρύβει την δυσαρέσκειά της για τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και τον προβληματισμό της για το «πού το πάνε».

Ο πρωθυπουργός πάντως απέφυγε να κάνει δηλώσεις ενώ και την περασμένη Παρασκευή απεύφυγε να τοποθετηθεί για το επίμαχο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Εξέθεσε όμως τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης στην κυρία Μέρκελ, η οποία τον παρέπεμψε στο κλιμάκιο της Τρόικας.

Από το αν κατά την επόμενη έλευσή τους στην Ελλάδα έχουν χαμηλώσει τις απαιτήσεις τους και βρεθεί συμβιβασμός θα φανεί αν η συζήτηση του πρωθυπουργού με την γερμανίδα Καγκελάριο έπιασε τόπο.

Εν τω μεταξύ πάντως οι συναρμόδιοι υπουργοί αναζητούν μέτρα που να μην είναι οριζόντια για να προτείνουν στο κλιμάκιο της Τρόικας ώστε να επιστρέψει και να κλείσει την διαπραγμάτευση.

Το κύριο βάρος σηκώνει ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας που αναζητά «στοχευμένες» περικοπές, ο κ. Γιάννης Βρούτσης που αναζητά 500 εκατομμύρια ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που ετοιμάζει την επόμενη πρόταση απολύσεων και μετακινήσεων.

Αγκάθι όμως είναι πάντα και το θέμα της Αμυντικής Βιομηχανίας που πλέον το χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Επισήμως η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας έχει καταγραφεί, η Τροικά μιλά για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. το 2014 και χρηματοδοτικό κενό που δεν θα καλυφθεί από τις αγορές, ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι το κενό είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως οι υπουργοί της αναζητούν περισσότερα από 500 που δηλώνεται επισήμως, ελπίζοντας να βρεθεί συμβιβασμός κάπου στη μέση.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση από το νομοσχέδιο για την φορολογία των ακινήτων το οποίο διάφορες φωνές από την αντιπολίτευση αλλά και από τη συμπολίτευση όπως ο κ. Βύρων Πολύδωρας το χαρακτηρίζουν δήμευση ακίνητης περιουσίας.

Το μέχρι που θα υποχωρήσει ο κ. Σαμαράς, με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και πώς θα χειριστεί το ενδεχόμενο ρήξης είναι θέματα ανοικτά που αποτελούν και αντικείμενο των καθημερινών συσκέψεων που έχει ο πρωθυπουργός με τους συνεργάτες του.

Πρώτο Θέμα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.