Επεκτείνεται η τουρκική στρατιωτική βοήθεια στην Αλβανία


d

Οι νεόδμητες υποδομές της αεροπορικής βάσης Kuçovë.

Η αλβανική Βουλή ενέκρινε πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία που προβλέπει την παροχή $1.137.500 για την προμήθεια αμυντικού υλικού, την εκπαίδευση προσωπικού και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της αεροπορική βάσης Kuçovë στην επαρχία Berat. Το στρατιωτικό αεροδρόμιοKuçovë, που βρίσκεται 100km νότια των Τιράνων, είναι η μοναδική βάση ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών που διαθέτει σήμερα η Αλβανία και ανακατασκευάστηκε πλήρως με χρηματοδότηση ύψους $5 εκατ. της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (TDK) την περίοδο 2002-2003. Το έργο ανατέθηκε σε εταιρεία joint venture των τουρκικών Biltek και Hertz Construction Inc. και οι εργασίες αφορούσαν την ανακατασκευή των δύο διαδρόμων απο/προσγείωσης, την κατασκευή κτίριου διοίκησης και ελέγχου, πύργου ελέγχου, τερματικού σταθμού, υποστέγου συντήρησης, τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων καθώς και την εγκατάσταση νέας περίφραξης. Το έργο εγκαινιάστηκε στις 23 Μαίου του 2005 με την συμπλήρωση πενήντα ετών λειτουργίας της αεροπορικής βάσηςαπό τον τότε υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Pandeli Majko και τον τότε Αρχηγό της TDK Πτέραρχο İbrahim Fırtına (ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 20 ετών). Η Τουρκία έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια άνω των $100 εκατ. στην Αλβανία από το 1998 και έχει αναλάβει μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης Bisht Palla στο Δυρράχιο, του κέντρου εκπαίδευσης και της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Pasha­liman του Αυλώνα καθώς και του εργοστάσιου κατασκευής πυρομαχικών στο Poliçan. 

Πέραν την εκπαίδευσης του πυρήνα των αλβανών αξιωματικών, η Τουρκία ανέλαβε τη συγκρότηση και εκπαίδευση του Τάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Batalioni i Operacioneve Speciale: BOS) στα πρότυπα των Bordo Bereliler. To BOS συγκροτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1998 στο Zall-Herr βορειοανατολικά των Τιράνων και αποτελεί τη δεξαμενή για την αποστολή δυνάμεων του αλβανικού στρατού σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές όπως το Ιράκ και Αφγανιστάν, πάντοτε υπό τουρκική ή αμερικανική διοίκηση. Σε πρόσφατη τελετή για τη συμπλήρωση 15 ετών από τη συγκρότηση της μονάδας, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Mimi Kodheli ευχαρίστησε δημόσια την Τουρκία για τη βοήθειά της στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της BFS (Βatalioni e Forcave Speciale), όπως ονομάζεται σήμερα.

Γενικά στοιχεία για τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις

Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009 και οι ένοπλες δυνάμεις της έχουν καταστεί πλήρως επαγγελματικές από το 2011 με προσωπικό περίπου 14.500 ατόμων, εκ των οποίων οι 2.000 πολιτικό προσωπικό. Ο αμυντικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε $57 εκατ.

  • O μοναδικός σχηματισμός του Αλβανικού Στρατού περιλαμβάνει μία Ταξιαρχία με σύνθεση τριών Ταγμάτων Μ/Κ ΠΖ και Σύνταγμα Καταδρομών (Forcave Speciale). Η Αλβανία δε διαθέτει άρματα μάχης ή πυροβολικό. Οι αλβανοί αξιωματικοί εκπαιδεύονται κυρίως στην Τουρκία και την Ελλάδα. Oι νεόδμητες εγκαταστάσεις των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και οι στολές και τα διακριτικά των αλβανών αξιωματικών βασίζονται στα τουρκικά πρότυπα.
  • Το Αλβανικό Ναυτικό εκτελεί καθήκοντα ακτοφυλακής και επανδρώνεται με προσωπικό 1.100 ατόμων. Τα μόνα μέσα που διαθέτει είναι 4 παράκτια περιπολικά τύπου Damen Star 4207, τρία εκ των οποίων ναυπηγήθηκαν πρόσφατα στο Pasha­liman του Αυλώνα. Ναύσταθμος του Αλβανικού Ναυτικού είναι το Bisht Palla στο Δυρράχιο που ανακατασκευάστηκε με τουρκική βοήθεια. Στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, η Τουρκία έχει δικαίωμα χρήσης του Pasha­liman στον Αυλώνα.
  • Η Αλβανική Αεροπορία επανδρώνεται με προσωπικό 1.400 ατόμων με μοναδική πλέον αεροπορική βάση στοKuçovë, η οποία κατασκευάστηκε βάση κινεζικών πρότυπων, πλησίον ορεινού όγκου με υπόγειες εγκαταστάσεις στάθμευσης και αποθήκευσης εναέριων μέσων και ανακατασκευάστηκε με τουρκική βοήθεια (βλ. παραπάνω). Διαθέτει 6 ελικόπτερα Bo-105 (αγοράστηκαν από τη Γερμανία), 2 ελικόπτερα AB-205 (ελληνική δωρεά) και παραλαμβάνει 5 ελικόπτερα ALAS532 AL Cougar. H επιτήρηση του αλβανικού εναέριου χώρου έχει ανατεθεί εκ περιτροπής στην Ελλάδα και την Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος Air Policing του ΝΑΤΟ.

strategyreports

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.