Γερμανικός οικονομικός εθνικισμός – Η ιστορία επαναλαμβάνεται χωρίς πόλεμο


Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο απ΄  όσα ζούμε. Η μετατροπή της Γερμανίας από “ατμομηχανή” της Ευρώπης σε “οικονομικό δυνάστη” έχει παρελθόν και θεωρία . Συμπτωματικά περίπου ίδια με την θεωρία που είχε αναπτύξει ο γερμανός καθηγητής δημοσίου δικαίου Κάρλ Σμίθ ,επί εποχής Χίτλερ. Ο καθηγητής είχε δικαστεί στη Νυρεμβέργη.

Ένας πάντα διαβασμένος απόστρατος αξιωματικός έγραψε για το Onalert το ενδιαφέρον κείμενο που ακολουθεί:

Ο γερμανός καθηγητής δημοσίου δικαίου Carl Schmitt, διαπρεπής νομικός και φιλόσοφος, κατηγορήθηκε μεταπολεμικά ότι συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς και ότι με το βιβλίο του ΄΄H Grossraum Τάξη του Διεθνούς Δικαίου΄΄, επηρέασε την επεκτατική πολιτική του Χίτλερ. Στην ανάκρισή του από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης δήλωσε ΄΄τυχοδιώκτης διανοούμενος΄΄ και μετά από διετή παραμονή στη φυλακή έζησε σπίτι του μέχρι το θάνατό του το 1985.

Στην εισαγωγή του βιβλίου του γράφει: ΄΄Η μεταβολή στις διαστάσεις της γης και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός ο χώρος στη γη-μια μεταβολή που κυριαρχεί στις σύγχρονες παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις-εκφράζεται με τη λέξη Grossraum.

Ο οικονομικός σχηματισμός ενός Grossraum μπορεί να επέλθει από τα κάτω, όταν μικρές χωρικά περιοχές συνενώνονται ΄΄οργανωτικά΄΄ σε κάποιο βαθμό, σε μεγαλύτερα συμπλέγματα. Mπορεί ωστόσο να λάβει χώρα, όπως θα ήταν ταιριαστό να πούμε στην περίπτωση της παροχής αερίου σε μεγάλες αποστάσεις και από τα πάνω μέσω σχεδιασμένων Grossraum δικτύων που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις και στα οποία συνδέονται τα μεγάλα δίκτυα΄΄.

Η θεωρία του Σμιτ παρουσίαζε τις γερμανικές στρατιωτικές εισβολές σαν συμβολή στη δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα εμπόδιζε την επέμβαση ΄΄δυνάμεων ξένων προς τον ευρωπαϊκό χώρο΄΄.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο οι διανοούμενοι απαλλάσσονται των ευθυνών όταν δηλώνουν ΄΄δεν κατείχα μια αποφασιστική θέση ούτε συνεργάστηκα για την προετοιμασία των επιθετικών πολέμων΄΄.

Η σκέψη του ότι ΄΄κυρίαρχος είναι αυτός ο οποίος αποφασίζει για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης΄΄ χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα από τον Β. Βενιζέλο σε συνέντευξή του, προφανώς σαν δική του !!!

Όμως σε κάποια πράγματα υπάρχει συνέχεια.

Η σημερινή Γερμανία όπως αναλύεται στο πρόσφατο βιβλίο του Ν. Κοτζιά ΄΄Ελλάδα-Αποικία Χρέους΄΄: δεν έχει αναδυθεί σε ηγεμόνα της ΕΕ αλλά κατέχει θέση πρωτοκαθεδρίας σ΄ αυτήν. Η πρωτοκαθεδρία αυτή συνδέεται με ένα ανερχόμενο γερμανικό οικονομικό εθνικισμό. Ο εθνικισμός αυτός αναγεννιέται από τις στάχτες του Άουσβιτς, καθώς και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος, με το επιχείρημα ότι το τελευταίο έχει μετατραπεί σε ΄΄αντιγερμανικό εργαλείο΄΄. Γι αυτό τον εθνικισμό ο γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ γράφει : ΄΄τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οικονομικά και όχι πολιτικά, ενώ ΄΄δεν είναι λιγότερο αποκρουστικός΄΄ από τον παλιό γερμανικό εθνικισμό. Η τάση της ΕΕ (σύμφωνα με το βιβλίο) να αναπτυχθεί σε αυτοκρατορία συνδέεται με την εξέλιξη της Γερμανίας σε ένα είδος ΄΄αυτοκρατορικού κράτους΄΄, μιας Νέας Ρώμης. Αυτή η αλλαγή συνδέεται με τη μετατροπή της Ελλάδας σε ΄΄αποικία χρέους΄΄.

onalert.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Γερμανικός οικονομικός εθνικισμός – Η ιστορία επαναλαμβάνεται χωρίς πόλεμο

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.