Σκληρές (σαν βούτυρο) διαπραγματεύσεις


Δημήτρης Μηλάκας

Έχουμε την εντύπωση πως οι υπάλληλοι των δανειστών, που συζητούν σήμερα με τον Στουρνάρα και τους υπόλοιπους υπουργούς, δεν έρχονται να διαπραγματευτούν το παραμικρό. Η δουλειά των εν λόγω υπαλλήλων είναι απλούστερη: Απλώς ελέγχουν αν η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Κρατώντας «χαρτί και μολύβι», οι ελεγκτές θα μετρήσουν τους λογαριασμούς που θα τους παρουσιάσει ο Στουρνάρας και θα διαπιστώσουν ότι από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν:

● Δύο με τρία δισεκατομμύρια (δημοσιονομικό κενό για το 2014).

● Τα ονοματεπώνυμα καμίας εικοσαριάς χιλιάδων ανθρώπων που θα πρέπει να απολυθούν από το Δημόσιο.

● Οι πολλές και ποικίλες (ενίοτε και νομικές) δυσκολίες στο ξεπούλημα των αμυντικών βιομηχανιών, των νερών και άλλων τιμαλφών από τη δημόσια περιουσία.

Δεδομένων τούτων των «ελλειμμάτων» είναι μάλλον αναμενόμενο οι έλεγχοι, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις να συνεχιστούν για όλο τον μήνα και μέχρι τελικά να ικανοποιηθούν οι προσυμφωνημένοι (μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών) όροι. Τότε θα εκταμιευθεί (κατά τον Δεκέμβριο) η εναπομείνασα υποδόση των δανείων, η οποία δεν θα πάει για μισθούς και συντάξεις, αλλά κατευθείαν στο σεντούκι (των δανειστών).

Μέσα σε αυτό το διάστημα θα ακούσουμε πολλά, και ηρωικά, περί «σκληρών διαπραγματεύσεων», περί «απειλών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες», περί των κρίσιμων στιγμών για τη χώρα, κατά τις οποίες οι βουλευτές θα πρέπει τελικά να πράξουν το καθήκον τους: δηλαδή να συμφωνήσουν με νέα μέτρα, νέα χαράτσια και ξεπουλήματα. Για να σωθεί ο τόπος…

Εν τω μεταξύ, μέσα σ’ αυτό το χάος, το οποίο προκαλεί πρώτα και κύρια η ολοφάνερη αποτυχία του προγράμματος της ελληνικής «διάσωσης», δεν θα πρέπει να αποκλείονται και κάποια «ατυχήματα».

Ποιος είπε ότι οι πρωθυπουργοί είναι… αναντικατάστατοι. Ένα σωρό «Παπαδήμοι» κυκλοφορούν στην πιάτσα.

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.