Πλουτίζουν… οι πλούσιοι στην κρίση


Η οικονομική ελίτ κατόρθωσε -σε πείσμα της κρίσης- να διπλασιάσει την περιουσία της τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία Wealth-X. Έρευνα της ίδιας εταιρίας κατέγραψε αύξηση 20% στον πλούτο των εύπορων Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσίευμα στη DW.

H παγκόσμια οικονομική ελίτ παραμένει αλώβητη, μέσα στην κρίση χάρη στο φθηνό χρήμα που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες προς στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και χάρη στις άγριες περικοπές εισοδημάτων και θέσεων εργασίας που πληρώνουν το μάρμαρο.

Η «απογραφή των δισεκατομμυριούχων», που πραγματοποίησε η εταιρία Wealth-X της Σιγκαπούρης σε συνεργασία με την ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS μιλά από μόνη της.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 880 άτομα.

Περισσότεροι από 2.170 άνθρωποι έχουν σήμερα στην κατοχή τους χρηματική περιουσία άνω του 1 δισ. δολ., με τα συνολικά τους περιουσιακά στοιχεία να έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την περασμένη πενταετία από 3,1 σε 6,5 τρισ. δολ.

Σύμφωνα με αυτήν, η οικονομική ελίτ στις χώρες που βρίσκονται στη «δίνη» της ευρωκρίσης είδε τις περιουσίες της να αυξάνονται, αναφέρει ηDW.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η οποία διανύει αισίως τον έκτο χρόνο ύφεσης, η έρευνα καταγράφει 505 πολίτες με χρηματική περιουσία που υπερβαίνει τα 30 εκατ. δολ.

Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 11%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάντα, οι πιο πλούσιοι Έλληνες κατόρθωσαν μάλιστα να αυξήσουν τη συνολική τους περιουσία κατά 20%. Μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του πλούτου της οικονομικής ελίτ σημειώθηκε μόνο στη Ρουμανία.

Χρήμα για λίγους

Μεταξύ των χωρών που απέκτησαν περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι και η Γερμανία, με συνολικά 148 “Κροίσους”, τη στιγμή που στις ΗΠΑ καταγράφονται 515 και στην Κίνα 157 δισεκατομμυριούχοι. Το 19% των Γερμανών με περιουσία άνω του 1 δισ. δολ. είναι γυναίκες.

Κατά το διάστημα της «ευρωκρίσης» παρατηρείται η συγκέντρωση ολοένα περισσότερων χρημάτων σε διαρκώς λιγότερα χέρια.

Επιπλέον, η σύνθεση της ομάδας των δισεκατομμυριούχων εμφανίζει ταχύτατες μεταβολές. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε διψήφιο ποσοστό στην Ασία, την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική και ως εκ τούτου αισθητά περισσότερο σε σχέση με την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική.

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία μίας άλλης έρευνας για τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων, που είχε δημοσιοποιήσει η Wealth-X τον φετινό Σεπτέμβριο.

enet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Πλουτίζουν… οι πλούσιοι στην κρίση

  1. Με λίγα λόγια οι δούλοι όλου το κόσμου δουλεύουν για να γεμίζουν οι 505 πλούσιοι συμπολίτες μας τις πισίνες τους χειμώνα -καλοκαίρι, ενω αυτοί που δουλεύουν σαν σκλάβοι ολόκληρη ζωή δεν έχουν την άνεση να πληρώσουν ούτε ένα λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ…
    Οι 505 δε χαίρουν της εκτιμήσεως του κοινού και ειναι πολύ δημοφιλείς σε εφημερίδες και λάϊφ στάϊλ περιοδικά (που αγοράζει η πλέμπα) ενω οι άλλοι οι δούλοι…ειναι κατάπτυστοι και αποτυχημένοι, και κανείς δε θέλει να τους ξέρει….Βέβαια υπάρχει και η ενδιάμεση κατηγορία “δούλοι του συστήματος” με ευπρεπή εμφάνιση και αξιοσέβαστον ποσό εξαγοράς υψηλών υπηρεσιών …” το όνειρο κάθε μάνας για το παιδί της ” αλλά για αυτή την κατηγορία των “αυτοκτονημένων” θα μιλήσουμε μια άλλη φορά…

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.