“Άνοιξαν” το επάγγελμα των Ξεναγών, “ανοίγουν” και τη Σχολή Διπλωματούχων Ξεναγών… με αποτέλεσμα να ΚΛΕΙΣΕΙ ο κλάδος…


όπως κλείνουν αρχαιολογικοί χώροι, πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία… ως ζημιογόνα!

Οι «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης λέγονται απορρυθμίσεις, αυτό πια φαίνεται καθαρά παντού!

Όταν ο στόχος είναι ο πολιτισμός υπάρχει καλή εκπαίδευση, όταν στόχος είναι το κέρδος δεν υπάρχει εκπαίδευση!

Καταλαβαίνουμε ότι σε μία χώρα παραδομένη σε δανειστές, στην οποία ευτελίζεται η ανθρώπινη ύπαρξη και η αξιοπρεπής διαβίωση που σημαίνει πολιτισμός, οι ξεναγοί, όπως οι διπλωμάτες, όχι μόνο είναι άχρηστοι αλλά μπορεί ν’ αποβούν και επιζήμιοι στο καθεστώς που επικρατεί, διότι γνωρίζουν καλή ιστορία και το επάγγελμα τους επιβάλλει διαρκή ενημέρωση της άρτιας εκπαίδευσης τους!

Το επάγγελμα των ξεναγών δεν είναι ένα απλώς τουριστικό επάγγελμα αλλά βασικός μοχλός του πολιτιστικού Τουρισμού από τον οποίο η Κυβέρνηση περιμένει τα έσοδα που θα σώσουν την οικονομία και θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση!

Ο πολιτιστικός Τουρισμός (αυτόν είχαμε) εμπεριέχει όλους τους τομείς του  λεγόμενου σήμερα «θεματικού» Τουρισμού (Περιήγηση). Όταν λειτουργεί θέτει σε κίνηση όλους τους τουριστικούς κλάδους, επισκέψιμους χώρους, Μουσεία, Εκκλησιές, εισιτήρια αεροπορικά ή πλοίων, ταξί, πούλμαν, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κλπ., παραδοσιακά προϊόντα, οινοποιία, λαϊκή τέχνη…

Οι ξεναγοί εξιστορούν, εξηγούν κι όταν χρειάζεται δικαιολογούν τα κακώς κείμενα όχι μόνο σε συγκεκριμένους χώρους, αρχαιολογικούς ή άλλους, αλλά και κατά τη διάρκεια των διαδρομών.

Για παράδειγμα βγαίνοντας από την Αθήνα προς την Πελοπόννησο φαίνονται από το δρόμο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η βιομηχανική ζώνη Ασπροπύργου, τα Διυλιστήρια Ελευσίνας (όπου ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους!!!), Σαλαμίνα, Μέγαρα, ο ξεναγός μιλά για την θαυμαστή ιστορία των περιοχών από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη πραγματικότητα η οποία ενδιαφέρει εξ’  ίσου τους επισκέπτες περιηγητές (τουρίστες) και όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο τόσο περισσότερες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει ν’  απαντηθούν. Σκεφτείτε το σ’  όλη την επικράτεια!

Έτσι ο ξεναγός είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να συνδέει και να συνθέτει, πράγμα που τον οδηγεί σε μία ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής διαδρομής μέχρι σήμερα, εικόνα την οποία διαρκώς επεξεργάζεται με επιμορφωτικά σεμινάρια. Σεμινάρια που διοργανώνει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Αθηνών και που παλαιότερα, στις εποχές εθνικής συνοχής είχαν τη στήριξη του ΕΟΤ, όχι όμως και τα τελευταία χρόνια. Για να καταλάβετε πόσο σημαντική θεωρούσε το επίσημο κράτος την εκπαίδευση και διαρκή επιμόρφωση των ξεναγών αναφέρω το θέμα του σεμιναρίου του 1992 (24 – 29/2) «Ο ελληνισμός του Βορρά», με προσκεκλημένο και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Αντ. Σαμαρά και ομιλίες όπως: Ευαγγ. Κωφός «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Μακεδονικό», Αχ. Λαζάρου «Το βλάχικο ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης», Νεοκλή Σαρρή «Στοχοθεσία της Τούρκικης πολιτικής στην Β. Ελλάδα πριν και μετά τις πρόσφατες διεθνείς ανακατατάξεις», Β. Λαμπρόπουλος «Η διείσδυση της ξένης προπαγάνδας στο εξωτερικό σχετικά με τη Μακεδονία» του, Ι. Τσαλουχίδης «Οι υπαίτιοι της πλαστογράφησης της Ιστορίας της Μακεδονίας» του, κλπ.

Επιπλέον όλα τα Σωματεία Ξεναγών για τον ίδιο λόγο διοργανώνουν εξειδικευμένες εκπαιδευτικές εκδρομές, που επικαιροποιούν συστηματικά κάθε χρόνο τις γνώσεις που αποκτήθηκαν  κατά την διάρκεια των εκδρομών του εκπαιδευτικού προγράμματος των Σχολών Ξεναγών (100 ημέρες υποχρεωτικών εκπαιδευτικών εκδρομών με μάθημα επί τόπου).

Είναι προφανές λοιπόν ότι απορρυθμίζοντας, υποβαθμίζοντας και παραδίδοντας τη Σχολή Ξεναγών σε Ιδιωτικά Ινστιτούτα ή σε ταχύρρυθμη τρίμηνη εκπαίδευση χωρίς εκδρομές ουσιαστικά διαλύουν ένα επάγγελμα, που δεν σημαίνει μόνο ότι οι ξεναγοί μένουν άνεργοι αλλά και ότι η χώρα μένει χωρίς «διπλωμάτες εσωτερικού», έρμαιο στους αλλοδαπούς ανειδίκευτους συνοδούς-«ξεναγούς» (υπαλλήλους τουριστικών γραφείων) που θα καλύψουν το κενό με λιγότερα έως καθόλου χρήματα (άρα συμφέρει) και βεβαίως με μεγάλη ζημιά στην ιστορία και στον πολιτισμό – ταυτότητα της χώρας!

Μεγάλοι χαμένοι και οι νέοι που μη γνωρίζοντας παραπλανώνται από το ίδιο το κράτος με την ελπίδα εύρεσης εργασίας και χωρίς να το συνειδητοποιούν συμμετέχουν στην υποβάθμιση της εικόνας της χώρας και εντέλει στο κλείσιμο του επαγγέλματος!

Κανένα πτυχίο Ανωτάτης Σχολής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Σχολή Ξεναγών παρά μόνο να την ενισχύσει!

Το επάγγελμα του ξεναγού ήταν πάντα ανοικτό σε όσους ήθελαν να λάβουν την απαραίτητη εξειδικευμένη εκπαίδευση των Σχολών Ξεναγών άρα η κυβέρνηση δεν έχει κάτι ν’ ανοίξει κι έτσι αποφάσισε να υποβαθμίσει την εκπαίδευση ώστε να διαλυθεί το σύμπαν.

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.