Τρόικα: Πιέζει για πλειστηριασμούς και στην πρώτη κατοικία


Ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι Κατσέλη και Παπαθανασίου περί προστασίας των δανειοληπτών – Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών: «Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί ακόμα και χωρίς την έγκριση της Τρόικας» – «Έπεσαν» από τις αρχικές τους απαιτήσεις για το δημοσιονομικό κενό οι Τροϊκανοί

Για μετά το Eurogroup μετατίθενται οι δύσκολες αποφάσεις για όλα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Τρόικα.

«Υπάρχει πρόοδος, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και θα διαρκέσουν πολύ» έλεγε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμα και για τα προαπαιτούμενα της δόσεως του 1 δισ. όμως (πχ ΕΑΣ-ΕΛΒΟ, κώδικας δικηγόρων κλπ) δεν έχει επέλθει ουσιαστικά συμφωνία με τους δανειστές. 

Η Τρόικα κρατάει ανοιχτή όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων, αλλά τρία είναι τα «αγκάθια» για τα οποία πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Αν δεν βρεθεί όμως, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει τα μέτρα της επιλογής της χωρίς να λάβει προηγουμένως την έγκριση της Τρόικα.

Συγκεκριμένα:

– Προϋπολογισμός 2014: στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό, είτε έχει συμφωνήσει ως τότε η τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, είτε όχι. «Υπάρχει σύγκλιση, έσπασε ο «πάγος» των 2,9 δισ. ευρώ» ανέφερε η ίδια πηγή, μετά τη συνάντηση, τονίζοντας πως « η Tρόικα πάει σε πιο λογικά νούμερα» όσον αφορά στα μέτρα του 2014.

– Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί και πριν τον προϋπολογισμό. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση  αν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο του φόρου, τόνιζε πως «είναι ευπρόσδεκτες οι αλλαγές εφόσον τηρούνται δύο προϋποθέσεις: να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. από τα ακίνητα, αλλά και να πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα».

– Πλειστηριασμοί-«κόκκινα δάνεια»: σύμφωνα με παράγοντα που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι ξένοι ελεγκτές εμφανίζονται ανένδοτοι στις απαιτήσεις του και ζητούν από 1.1.2014 να καταργηθούν και οι δύο νόμοι προστασίας των δανειοληπτών, δηλαδή και ο νόμος Παπαθανασίου για την κατοικία έως 200.000 ευρώ και ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Και σε αυτό το θέμα όμως, η κυβέρνηση επείγεται να φέρει νόμο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν εκπνεύσουν στις 31.12.2013 τα μέτρα προστασίας που ισχύουν ήδη.  Και αυτό επειδή, όπως έλεγε η ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός έχει δημοσίως δεσμευτεί για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, ώστε να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι το κανένα φτωχό νοικοκυριό.

protothema.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.