Αν επιστρέψουμε στη δραχμή…


Της Μαρίας Νεγρεπόντη – Δελιβάνη*

Πληθαίνουν τα άρθρα που προβλέπουν τι καταστροφές  θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε, αν επιστρέψουμε στη δραχμή. Αυτά όλα βρίσκονται στην ίδια οδό πλεύσης με όλα τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στη δραχμή και που σπέρνουν τον πανικό, χωρίς ποτέ να επιδίδονται σε σοβαρή και υπεύθυνη  ανάλυση του γιατί, αλλά  για την εξυπηρέτηση λόγων που είναι πια καιρός  να αρχίσουν να γίνονται ευρύτερα κατανοητοί .

Πρόκειται για όσους έχουν επενδύσει στη διατήρηση του ευρώ, έστω κι αν αυτό θα ολοκληρώσει την καταστροφή της Ελλάδας. Να σημειωθεί, απλώς, σχετικά, ότι τα όποια συμφέροντά τους ταυτίζονται απόλυτα με αυτά των ιθυνόντων της Ευρωζώνης και όλως ειδικότερα της Γερμανίας, της οποίας οι απώλειες, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ χώρας-μέλους της, ενδέχεται να αγγίξουν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ – σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις.

Το πρόβλημα «δραχμή» – όπως το έθεσα πολλές φορές ως τώρα – δεν είναι μια ανέμελη και εύκολη επιλογή, γιατί ασφαλώς συνδέεται με δυσκολίες, Ωστόσο, το πρόβλημα είναι συγκριτικό, ανάμεσα στο πλήρες αδιέξοδο και στη σίγουρη καταστροφή της χώρας, αν παραμείνουμε με Μνημόνια και τρόικες- που επίσημα πια μας λένε ότι δεν τελειώνουμε αύριο, αλλά αφού καλύψουμε το 75% του χρέους μας, που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ- από τη μια πλευρά και στην επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα που περιέχει ελπίδα. Γιατί, ναι, με κυρίαρχο  εθνικό -έστω και ασθενές-   νόμισμα  μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά, που τώρα είναι εκτός των δυνατοτήτων μας. Ανάμεσα σε άλλα, ανάπτυξη με ελεγχόμενο πληθωρισμό, πληρωμή του χρέους σε δραχμές, αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά και αποφυγή του ξεπουλήματος της Ελλάδας.

Είναι βέβαιο ότι όσοι φέρνουν την καταστροφή στο άκουσμα της δραχμής, ασφαλώς έχουν περισσότερες γνώσεις οικονομίας από τα συνήθως ανόητα επιχειρήματα, που προβάλλουν εναντίον, αλλά κινούνται προφανώς από δεσμεύσεις και συμφέροντα, που δεν εξυπηρετούνται από τη δραχμή….όπως π.χ, η κυρία Χριστίνα Λαγκάρντ ομολόγησε, πρόσφατα, με απύθμενο κυνισμό ότι «η αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους έπρεπε να γίνει ενωρίτερα, για να έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά τότε θα κινδύνευε να επεκταθεί το κακό και στην υπόλοιπη Ευρώπη του Νότου»…..έτσι, λοιπόν, δεν τρέχει τίποτε που  θυσιάστηκε ουσιαστικά η Ελλάδα!!!

Καθώς φθάσαμε στο πλήρες αδιέξοδο με τα Μνημόνια κλπ, από δω και μπρος ολοένα περισσότεροι Έλληνες θα στρέφονται προς τη δραχμή ως τη μοναδική λύση στο άλλως άλυτο πρόβλημά μας….και παράλληλα θα πολλαπλασιάζονται οι φωνές και τα άρθρα που θα μας τρομοκρατούν, σχετικά με τη δραχμή. Είναι χρήσιμο να το συνειδητοποιήσουμε, για να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε αυτό που συμφέρει στην Ελλάδα και στους Έλληνες, έστω κι αν δεν είναι ευχάριστο για την Ευρωζώνη.

* Πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πρόεδρος του ιδρύματος “Δημήτρης και Μαρία Δελιβάνη”. Το δημοσιευμένο έργο της, στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά ανέρχεται σε 43 συγγράμματα, μονογραφίες, έρευνες και σε 570 άρθρα, συνεντεύξεις, απόψεις, και τιμήθηκε με πρώτα βραβεία, επαίνους και βιβλιοκρισίες.

liberty-news.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.