«Κύπρος γιόκ όσο Μάλτα γιόκ»!


Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Το πρόσφατο παραλήρημα του Ερντογάν στη Βαρσοβία, «Κύπρος γιόκ» μπορεί, αν υπάρξει βούληση, αποφασιστικότητα και ανδρεία από ελληνικής πλευράς να αποδειχθεί ομοιοτυπία εκείνου του αμίμητου «Μάλτα γιόκ». Αυτό είχε κάνει το γύρο του κόσμου τότε, όταν o τούρκος καπετάνιος που διατάχθηκε να πάει στο μεσογειακό νησί τηλεγράφησε στην έδρα του: «Μάλτα γιόκ». Οι ιστοριοδίφες λένε ότι  ασυναίσθητα στον χάρτη που συμβουλευόταν ο πλοίαρχος, ο ναύτης του τοποθέτησε τον …  καφέ του!

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επιδεικνύει αμετροέπεια, μεγαλομανία, αυτοκρατορικό σύνδρομο, ψευδαισθήσεις σουλτανικού μεγαλείου. Επιδίδεται σε φαραωνικά έργα αμφιλεγόμενης αντοχής. Διακατέχεται από πολεμικό πυρετό. Έχει εντελώς  εκτροχιασθεί. Τη μια βρυχάται ότι «το Κόσσοβο είναι Τουρκία και η Τουρκία Κόσσοβο»,την άλλη ουρλιάζει ότι « δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».Εννοείται ότι στην «ανύπαρκτη» χώρα, διατηρεί 35.000  κατοχικό στρατό για τον οποίο δαπανά 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί αναίσθητη αυτές τις συμπεριφορές. Αλλά η στάση της σε μεγάλο βαθμό είναι αλληλένδετη προς τη δική μας.

Βραδυφλεγής και ελλειμματική ελληνική απάντηση στον παραλογιζόμενο γείτονα, προήλθε από υπάλληλο του ΥΠΕΞ, ουδέ καν τον υπουργό.

Εδώ όφειλε ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως  να αξιώσει την άμεση ανάκληση της δήλωσης. Και ομού με τους ιθύνοντες της ΕΕ να ζητήσουν την αμελλητί αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τηναπόσυρση του κατοχικού Αττίλα. Έχουμε ξεχάσει και να τα ζητούμε πια…

«Μέγας» στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, ο Ερντογάν, χαϊδεμένο παιδί τους και μέχρι τινός τυφλής  εμπιστοσύνης τους, τα έκανε μπάχαλο στη Συρία, πρόδωσε τον άλλο στρατηγικό εταίρο τους, το Ισραήλ, παίζει διπλό παιχνίδι στο Ιράν, έσπασε τα μούτρα του στην Αίγυπτο. Θετικό γεγονός η κρίση εμπιστοσύνης Ουάσιγκτον – Άγκυρας.

Όμως η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ερημοδικία μας στα Βαλκάνια και την απράγμονα στάση μας στο Κυπριακό. Ή έστω υπνώττουσα συλλογική μνήμη των βαλκανικών εθνών είναι     χριστιανική και έχει ανεξίτηλα αποτυπωμένους τους αιώνες της δουλείας στον τούρκο κατακτητή. Η Άγκυρα ωστόσο αξιοποιεί τουρκικά ισλαμικά κατάλοιπα, τον επικυρίαρχο εκτός Ισλάμ εθνομηδενισμό της  παγκοσμιοκρατίας, εξωραϊζει την οθωμανική βαρβαρότητα και κατορθώνει μια πολιτικοδιπλωματική και θρησκευτική διείσδυση στην περιοχή.Η Αλβανία έχει ουσιαστικά καταληφθεί από την Τουρκία,(λιμάνι Δυρραχίου, αεροδρόμιο Κούτσεβο), η οποία περικυκλώνει στρατιωτικά την Ελλάδα, συνδαυλίζει τον αλβανικό εθνικισμό και επιδεινώνει το πρόβλημα ασφάλειάς μας.

Η Ελλάδα που επί 20 χρόνια απορρόφησε τη μιζέρια, την ανεργία και την εγκληματικότητα της Αλβανίας και εξακολουθεί με τα μεταναστευτικά εμβάσματα να την διατρέφει, παρακολουθεί αμήχανη στρατηγικά την ολιστική τουρκική διείσδυση.  Και εκεί και σ’ όλη τη βόρεια γειτονιά.

Η Κυβέρνηση αφιερώνει το χρόνο της στους 3 ξένους υπαλλήλους των δανειστών, αντί να τους παραπέμπει  σε επιχώριους ομοιόβαθμούς  τους. Η Αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν καταπιάστηκε ποτέ αυτά τα 2 χρόνια με τα μείζονα γεωπολιτικά ζητήματα.

Τα διαπραγματευτικά μας πλεονεκτήματα έναντι Αλβανίας και Σκοπίων είναι ακαταμάχητα, αλλά μονίμως αχρησιμοποίητα.

Αλβανία και Σκόπια «σκοτώνονται» να  ενταχθούν στην ΕΕ. Η Αλβανία περιμένει και τον TAP. Veto και  δημοψήφισμα η σκληρή προειδοποίησή μας, όσο παραμένουν ανεπίλυτα τα εκκρεμή θέματα (ΑΟΖ, όνομα, εγγυήσεις για μειονότητά μας κ.λ.π).Τίποτε χωρίς όρους και ανταλλάγματα.

Αφού για τον Ερντογάν η Κύπρος «δεν υπάρχει» πρέπει να μπει ταφόπλακα σε όλο το εν εξελίξει αγγλοαμερικανοτουρκικό σχέδιο ευθανασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και υποκατάστασής  της από το τουρκοειδές κατασκεύασμα των «δύο ισοτίμων κρατών» με ό,τι φρικαλέο αυτό συνεπάγεται. Να ματαιωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του εκπροσώπου του ψευδοκράτους στην Αθήνα και η ανομολόγητη Τετραμερής .Όσο διαρκεί η ρήξη Ισραήλ – Τουρκίας, η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ πρέπει να αποδώσει και άμεσους καρπούς, στο ενεργειακό και το πολιτικό επίπεδο.

Να ξαναδούμε επειγόντως το αμυντικό μας δόγμα εν όψει των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών. Να αντισταθούμε σε ολέθριους συμβιβασμούς.

Η Ελλάδα πρέπει να βγει στην αντεπίθεση. Το μπορεί παρά τα οικονομικά δεινά  που την μαστίζουν.

Άλλωστε «τη Ελλάδι πενίη μεν αιεί σύντροφος εστί»(= οι Έλληνες και η φτώχεια είναι πάντοτε σύντροφοι).Όμως με την αρετή η Ελλάδα νικά τη φτώχεια και την υποταγή, «την τε πενίην απαμύνεται και την δεσποσύνην» (Ηρόδοτος 7,102)

*Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

papathemelis.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.