Οι μικρομέγαλοι


Μικρομέγαλος

Μάταια προσπαθώ να κουλαντρίσω εντός μου ότι τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που δικαιούνται όλα κι όλα σε τούτη τη ζωή, νέα παιδιά τα δαπανούν για να εκφράσουν αγανάκτηση απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Δυσκολεύομαι που τα βλέπω να βγαίνουν και να διηγούνται «το δράμα τους» στην τηλεόραση, για να ταΐσουν τελικά την ανησυχία της Όλγας Τρέμη –όχι όμως την ανησυχία της για το εξάμηνο, όπως διατείνεται ελόγου της, αλλά την ανησυχία της για τις ρυτίδες της, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Ύστατη παρηγοριά μου η ελπίδα ότι, όταν σβήνουν τα φώτα, τα παιδιά αυτά, δεν μπορεί, ξεκαρδίζονται και πάνε γι άλλα… Αλλά δεν τα κόβω για τέτοια, δυστυχώς.

Είναι τα πρωτότοκα του φόβου. Τα εκμεταλλεύονται εκείνοι ακριβώς που επέβαλαν τις φοβικές συνθήκες, και τους τον ενέσπειραν. Και τι κρίμα… Ο φόβος που τους ενέσπειραν τα νίκησε πολύ νωρίς: Αν, όπως λένε, πράγματι θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μιαν ώρα αρχύτερα, είναι μόνο για να σπεύσουν να διεκδικήσουν μια θέση μέσα του –ει δυνατόν επίζηλη κιόλας.

Αλλοίμονο, δεν προβλέπεται, όμως, πια γι αυτά μια τέτοια θέση. Περιέργως, δεν ακούν που τους το ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι εκείνοι, που τους παρέχουν το σύντομο και πρόσκαιρο βήμα της διαμαρτυρίας τους. Ούτε καν βλέπουν γύρω τους. Μόνο τα τυφλώνει η εκπνοή ενός μικροαστικού αταβισμού που βιώνουν ως επαγγελματική αγωνία –θεατρική όμως και τούτη, από στήθους.

Εντούτοις, σαν ηχογραφημένος υποβολέας που ήδη βγήκε στη σύνταξη, ένα-ένα το καθένα τους συντηρούν τα υπολείμματα ενός πεθαμένου μικροαστού που τρέφεται ακόμα και μετά θάνατον με υποσχέσεις, και πιστεύει από το μνήμα μέσα ότι, αφού αυτές δίνονται δημόσια με τη μορφή ενός πτυχίου, μπορεί ίσως και να τηρηθούν κάποια στιγμή, έστω στο εξής χάρη στη θεά τύχη, αν συμβεί να κλείσει αυτή το μάτι πονηρά…

Σε πρόωρη γήρανση από την αποχύμωση, λοιπόν, προβάλλουν αδαμιαία ως αυτονόητο ίνδαλμά τους τον απόλυτα παραδομένο άνθρωπο που, όταν κοιτάζει γύρω του, δεν βλέπει στους προδομένους της τάξης του παρά οχλήσεις της δικής του ευαίσθητης μετριότητας.

Και όπως το υπό απόσυρση πρότυπο, έτσι και οι απόγονοί του παραμυθιάζονται ετεροχρονισμένα αλλά πεισματικά ότι ισόβιος φόβος και ισόβια μετριότητα μπορούν ακόμα και σήμερα να διασκεδασθούν μ’ ένα πιστοποιητικό, λιγότερο χρήσιμο πλέον απ’ όσο το χαρτί του αστίατρου για τα κορίτσια, που παίρνουν την απόφαση και βγαίνουν όσα ποτέ στο πεζοδρόμιο!

Το ευτύχημα, ωστόσο, δεν είναι ότι είναι λίγα αυτά τα παιδιά της κάλπικης φοιτητικής αγωνίας, αλλά ότι είναι πάντως αρκετά, ώστε τα πιο θαρραλέα ανάμεσά τους, εκείνα που για μια φευγαλέα στιγμή βρήκαν το σθένος, νίκησαν το φόβο και βγήκαν δημόσια με το θάρρος της νιότης τους, ν’ ανακαλύψουν, εξίσου νωρίς με το φόβο, την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης σε τούτη τη ζωή.

Είναι βέβαιον ότι τους μέλλει να την αποζητήσουν την αλληλεγγύη, διότι με τέτοια θάρρετα που παίρνουν σε μια κοινωνία κατατρομαγμένη θα την χρειασθούν. Την ίδια αλληλεγγύη, εννοείται, που προς το παρόν τόσο επιπόλαια υποτιμούν, απαξιώνουν, περιφρονούν και προσπερνούν με απάθεια και αμεριμνησία. Την ίδια αλληλεγγύη που με ξέχειλη εγωπάθεια και ιδιοτέλεια στερούν ψυχρά από τους απεργούς, στους οποίους πολύ άδικα και αλόγιστα καταμαρτυρούν το ήδη κλεμμένο μέλλον τους.

Το δυστύχημα όμως είναι ότι, δαπανώντας έτσι κακόφωνα τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν, τούτοι οι κακέκτυποι και άχαροι Μπέντζαμιν Μπάτον των ημερών μας, καίνε ταυτοχρόνως και της ζωής τους το κομμάτι το πιο γλυκό –όσο και άκρως δυσαναπλήρωτο: Την αυθεντική δικαιολογία που θα πήγαινε με την ηλικία τους, σαν την αναπολήσουν κάποτε…

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.