Τα νέα μέτρα για το 2014 – Τι προβλέπεται για φόρους, έσοδα, περικοπές


Τα νέα μέτρα για το 2014 - Τι προβλέπεται για φόρους, έσοδα, περικοπές

Ανάπτυξη 0,6%, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και πρωτογενές πλεόνασμα 1,6% του ΑΕΠ ή 2,9 δισ. ευρώ, από πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ φέτος -διπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων- προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2014, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χωρίς οριστική συμφωνία με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Παράλληλα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται στο 2,3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, κάτω δηλαδή του ορίου του 3%, από 2,2% του ΑΕΠ φέτος και 6,1% το 2012.

Τι προβλέπεται για φόρους, έσοδα, περικοπές – Ολος ο προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα προβλέπει μείωση δαπανών κυρίως για συντάξεις και κοινωνικές παροχές, μέσω μέτρων που έχουν ήδη νομοθετηθεί, ύψους 3,14 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει και το φιλόδοξο στόχο εξοικονόμησης 443 εκατ. ευρώ με περικοπές καταναλωτικών δαπανών, ενώ θέτει ως στόχο την είσπραξη πρόσθετων φόρων 2,48 δισ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν το 2014 οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματά τους και την περιουσία τους.

Το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις δαπάνες πέφτει στις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης, αφού οι περικοπές σε ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία ανέρχονται περίπου σε 2,28 δισ. ευρώ.

«Ψαλιδισμένες» κατά 200 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2014, εμφανίζονται οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να καλυφθεί το κενό που προήλθε από τις βελτιώσεις στο σχέδιο του νέου Ενιαίου Φόρου στα ακίνητα. Πάντως σε σχέση με φέτος παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Παράλληλα ενσωματώνεται κονδύλι 600 εκατ. ευρώ από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας που αποτέλεσαν αντικείμενο διαβούλευσης με την τρόικα τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό:
1. Τα συνολικά έσοδα θα ανέλθουν σε 54,7 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά 2,17 δισ. σε σχέση με φέτος.
2. Η συνολική περαιτέρω περικοπή των δαπανών για κοινωνικές παροχές ανέρχεται στα 3,14 δισ. ευρώ (μόνο η χρηματοδότηση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτεται κατά 2.285 εκατ. ευρώ: 12.796 εκατ. ευρώ το 2014 από 15.081 εκατ. ευρώ εφέτος).
3. Προβλέπονται έσοδα αποκρατικοποιήσεων 3,56 δισ. ευρώ, όταν στην τριετία 2011 – 2013 τα έσοδα υπολογίζονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο δήλωσε χθες από την πλευρά του ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας που διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα, οριζόντιου χαρακτήρα δημοσιονομικά μέτρα, κατά την παράδοση, χθες, του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκη.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας χθες τον προϋπολογισμό, τόνισε πως ο στόχος για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι διπλάσιος εκείνου που είχε προβλεφθεί ένα μήνα νωρίτερα με το προσχέδιο, έναντι αρχικού στόχου για μηδενικό πλεόνασμα. Εκτίμηση που, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση επιτοκίου στα χορηγούμενα δάνεια από τον Μηχανισμό Στήριξης και τις μεταφορές αποδόσεων από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα τόνισε πως για να τεθεί σε ισχύ ο κανόνας του Μνημονίου για διανομή του τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνά τον στόχο (70% για κοινωνικές ανάγκες 30% για μείωση χρέους) θα πρέπει το ύψος του να πιστοποιηθεί από την Eurostat τον Απρίλιο.

Χωρίς την τελική έγκριση της τρόικας, αφού εκκρεμεί η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014. Σηματοδοτεί την έξοδο από εξαετή ύφεση και τη μετάβαση στην εποχή παραγωγής, διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέποντας δημοσιονομική προσαρμογή 5,3 δισ. ευρώ κατά το μεγαλύτερο μέρος με περικοπές δαπανών, κυρίως σε κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Τα νέα μέτρα για το 2014 – Τι προβλέπεται για φόρους, έσοδα, περικοπές

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.