Ένα στα δέκα Ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο!


Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της παιδικής υγείας τείνει να εξελιχθεί η παχυσαρκία στη χώρα μας

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της παιδικής υγείας τείνει να εξελιχθεί η παχυσαρκία στη χώρα μας. Ένα στα δέκα παιδιά είναι παχύσαρκο και σχεδόν τρία στα δέκα υπέρβαρα, με τα αγόρια να κρατούν τα αρνητικά πρωτεία στο θέμα του πλεονάσματος κιλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς στο πλαίσιο ημερίδας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» για την «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας», ο επιπολασμός της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας στα Ελληνόπουλα διατηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Το 34,4% των μαθητών δημοτικού έχει βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, επισήμανε η διευθύντρια του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου κυρία Ελένη Βλαχοπαπαδοπούλου, με τα αγόρια να υπερτερούν ελαφρώς στα ποσοστά της υπερβαρότητας – παχυσαρκίας (35,7%) έναντι των κοριτσιών (33,1%). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης που εκπόνησε το συγκεκριμένο τμήμα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας το υψηλότερο ποσοστό υπερβαρότητας – παχυσαρκίας είχαν τα αγόρια. Το  ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών είναι σε 9,4 % και των υπέρβαρων 25 %.

Όπως επισήμαναν οι ειδικοί, η παχυσαρκία συνδέεται με ενδοκρινικές και μεταβολικές επιπλοκές όπως υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πρώιμη ήβη στα κορίτσια, μεταβολικό σύνδρομο, με εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών και ορθοπεδικών προβλημάτων. Εξίσου απειλητικά για την ψυχική υγεία των εφήβων αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με τα παραπανίσια κιλά, όπως πχ η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το κοινωνικό άγχος, τα συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σε 85 σχολεία με κύριο στόχο την αλλαγή των στάσεων και των πεποιθήσεων που έχουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί  για τη σωστή διατροφή και την άσκηση ενώ θα υλοποιηθεί και εκστρατεία ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σίμος Κεδίκογλου, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Αγλαϊα. Κυριακού» κ. Χάρης Τομπούλογλου – Λεωνιδόπουλος.

Πρώτο Θέμα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.