Για λίγους… γίνεται πλέον το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας!


ygeiaΤης Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τρόικα και κυβέρνηση σάρωσαν τελικά τα κονδύλια για την Υγεία από τον προϋπολογισμό. Τι κουρεύεται σε παροχές.

Υγεία για λίγους φαίνεται ότι γίνεται πλέον το δημόσιο σύστημα στη χώρα μας καθώς ψαλιδίζονται δεόντως τα κονδύλια από νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ, παροχές και φάρμακα.

Οριζοντίως και καθέτως ο προϋπολογισμός του 2014 περιλαμβάνει περικοπές σε κάθε τομέα της υγείας.

Τα κονδύλια για φάρμακα, νοσηλείες, παροχές προς τους ασθενείς κουρεύονται και με το παραπάνω με συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν τη νύφη και πάλι οι ασθενείς.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πληροφορίες του iatropedia.gr λόγω της διαφωνίας κυβέρνησης- τρόικας για τον προϋπολογισμό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψαλιδιστούν άλλα 200 εκατ. από την Υγεία ως …διορθωτική κίνηση.

Άγνωστο βέβαια ακόμη από πού θα βρεθεί αυτό το ποσό.

Το μεγάλο χτύπημα έρχεται στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος για 10 εκατ. ασφαλισμένους θα έχει να …μοιράσει περίπου 1,5 δις λιγότερο καθώς από 7,326 που ήταν τα έξοδά του για το 2013, θα καθηλωθούν στα 5,91 δις ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στον ΕΟΠΥΥ κουρεύεται η κρατική επιχορήγηση από 1,1 δις ευρώ σε 774 εκατ. ευρώ για το 2014. Αντίστοιχα τα νοσοκομεία τα οποία ήδη δεν έχουν ούτε το βασικό υγειονομικό υλικό για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς αλλά πλέον ούτε χρήματα για πετρέλαιο, θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα για τις λειτουργικές τους δαπάνες με 1,1 δις ευρώ από 1,639 δις.

Το μεγαλύτερο χτύπημα όμως διά χειρός κυβέρνησης έρχεται  στους 10 εκατ. ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τα φάρμακα και τις παροχές.

Οι παροχές ασθένειας όπως βοηθητικό υγειονομικό υλικό, αναπηρικά καροτσάκια κ.λ.π. πετσοκόβονται κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ αφού από 2,179 δις καθηλώνονται στα 1,640 δις ευρώ.

Μεγάλη σφαγή έρχεται για τους Έλληνες ασθενείς και στα φάρμακα τα οποία κουρεύονται κατά περίπου 370 εκατ ευρώ αφού από 2,371δις που αναμένεται να κλείσει η δαπάνη φέτος θα περιορισθεί στα 2 δις ευρώ.  Μάλιστα για να φαίνεται απαλλαγμένος ο ΕΟΠΥΥ από πολλά έξοδα που συνήθως… εκνευρίζουν τους τροϊκανούς, 1 δις ευρώ που προέρχεται από τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και ήταν ενταγμένη στα έξοδα του Οργανισμού, περνά πλέον στα νοσοκομεία.

Πάντως τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ που έχουν υπολογισθεί για το 2013 στα 7,441 δις ευρώ  θα μειωθούν με βάση τον προϋπολογισμό στα 5,253 δις.

Τσεκουρωμένες είναι συνολικά και οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Υγείας καθώς εμφανίζονται μειωμένες σχεδόν κατά 1 δις ευρώ, από 5,484 το 2013 σε 4,447 το 2014.

iatropedia.com

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.