Μας ενόχλησε, αλλά ο Ρ. Χερτσογκ έχει δίκιο. Αυτή η Δημοκρατία δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα.


Πήρε φωτιά το διαδίκτυο και όχι μόνο, με τη γνωστή δήλωση του πρώην ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ. Υπενθυμίζουμε ότι ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το εάν η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη με πολιτικό «μπόνους», ως γενέτειρα της Δημοκρατίας, απάντησε ότι ο ίδιος θεωρεί «ως γενέτειρα της δημοκρατίας  την Ελβετία και την Αγγλία και όχι την Ελλάδα».

Η απάντηση αυτή μας ενόχλησε όλους. Κι όμως, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας είπε την αλήθεια κι ας μην μας αρέσει. Μόνο που θα έπρεπε να προσθέσει τη λέξη «αυτής» και η ορθή φράση να είναι: «ως γενέτειρα αυτής της δημοκρατίας», δηλαδή του ολιγαρχικού κοινοβουλευτικού πολιτικού συστήματος που ισχύει σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη (και στην Ελλάδα) και το ονομάζουμε «δημοκρατία». Όπως είναι γνωστό, το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα ξεκίνησε από την  Αγγλία. Στην χώρα μας είναι εισαγόμενο. Γιατί λοιπόν ενοχληθήκαμε; Γιατί μας ενοχλούν οι αλήθειες; 

Ο Ρ. Χερτσογκ, αυτή τη «δημοκρατία» γνώρισε,  σ’ αυτή προήδρευσε και αυτή δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Έχουμε μήπως εμείς άλλη απάντηση για κάποια άλλη πραγματική δημοκρατία που έχουμε και μας προσέβαλε; Αυτό που έχουμε είναι αντιγραφή του Αγγλοσαξωνικού πολιτικού συστήματος; Μήπως τελικά έχουμε επαναπαυτεί πάνω σε μια λέξη (κενή περιεχομένου σήμερα) που μας θυμίζει την πραγματική δημοκρατία που εμφανίστηκε πριν 2.500 χρόνια σε μια πόλη της σημερινής Ελλάδας και αυτοϊκανοποιόμαστε με αυτή την ανάμνηση;

hassapis-peter

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Μας ενόχλησε, αλλά ο Ρ. Χερτσογκ έχει δίκιο. Αυτή η Δημοκρατία δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα.

  1. Ὁ/ἡ newneuromancer γράφει:

    Στην πολιτική πέρα από τη αλήθεια, υπάρχει και η σκοπιμότητα… Νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε απέναντι στου Γερμανούς: διότι έχουν πάρει πολύ ψηλά τον αμανέ!

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.