ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ


ΖΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΣ

Πιστέψτε με: το μυστικό για μια ζωή γεμάτη και ευτυχισμένη είναι ένα -το ζην επικινδύνως.
Νίτσε

Από αυτή την άποψη, οι πατέρες του έθνους φρόντισαν με το παραπάνω, διαχρονικά, για την ευτυχία και την πληρότητα της καθημερινότητάς μας. Στη Ρόδο, με την καταιγίδα ξηλώθηκε το νεκροταφείο και πτώματα κολυμπούσαν στους δρόμουςΣτο νοσοκομείο της Καρδίτσας δε μπορούν να γίνουν πια επεμβάσεις χειρουργικές γιατί δεν υπάρχει αιματολογικός έλεγχος. Στη Νάουσα τα σχολεία δε λειτουργούν λόγω έλλειψης θέρμανσης κλπ. κλπ.

Και θα κρυώσεις, και θα πεινάσεις, κι αν αρρωστήσεις φάρμακα και γιατρούς δε θα έχεις, και θα πας με τα πόδια στο σχολείο, και θα δουλέψεις εθελοντικά μπας κι αργότερα σε τρατάρουν ένα χαρτζιλίκι, αν ξεχωρίσεις με την επιμέλειά σου. Και θα σου πάρει το προξενείο μας στην Τουρκία, όπου ξεβράστηκε η σορός του τέταρτου νεκρού από τη θεομηνία της Ρόδου 500 ευρώ, για να σου παραδώσουν τον νεκρό σου. Και θα σε πρήζουν από το πρωί ως το βράδυ με ανθρωπιστικές κρίσεις και συσσίτια και ταυτόχρονα κατασχέσεις, μειώσεις, καταργήσεις, από πουθενά να μην έχεις διαφυγή. Στο δόξα σοι ο Θεός επάνω, να έρχεται το Βόηθα Παναγιά. Κι οι αυθαιρεσίες, οι τσαμπουκάδες, τα τεράστια, συνεχιζόμενα σκάνδαλα των οικονομικών συμφερόντων, θα πηγαίνουν και θα έρχονται. Σ’ αρέσει, δε σ’ αρέσει.

Αυτή είναι η γενική εικόνα της φτωχοποιημένης – για μια ακόμα φορά – Ελλαδίτσας μας. Εδώ να δεις ζην επικινδύνως, ειδικά αν είσαι σε αδύναμη θέση, μετανάστης ας πούμε, τοξικομανής, άτομο με ειδικές ανάγκες, ή απλά με ανάγκες ιδιαίτερες – ε, την έβαψες.

Από τη γενική εικόνα τώρα ας πάμε στο δικό μας στιγμιότυπο. Εδώ, ρε παιδιά, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Εντάξει, με την πρωινή βροχή έπρεπε να γίνεται αμφίβιο το αυτοκίνητο για να περάσει την παραλιακή προς Σουβάλα, για παράδειγμα, και δεν ήξερες και τι λακκούβα κρύβει από κάτω το νερό, να είσαι σίγουρος αν θα τα βγάλει πέρα το φουκαριάρικο το όχημα. Από κει κι ύστερα, όμως, το ασυμμάζευτο σκουπιδαριό έχει πάψει να είναι όπως ήταν με τη ζέστη και τους νοτιάδες εστία μόλυνσης αφού τα μικρόβια ψοφάνε με το κρύο, από τις γιαγιάδες μας το ξέρουμε αυτό. Ακόμα, οι βροχές οι τελευταίες ήταν ευλογία για το νησί, θα πάει καλά η Αίγινα φέτος, λέει φίλος καλλιεργητής. Άνθρωποι χαζολογάν, αστειεύονται, υπάρχουνε, ούτε τους μάγκες θέλουν να κάνουν, ούτε τους δυνατούς. Όλοι τον νιώθουν το φούσκο που τους έχει έρθει ανάποδα. Κι ανταπεξέρχονται. Ανατρέχοντας στις αγάπες τους, τις μνήμες τους, το τσαγανό τους. Τη λαϊκή σοφία, την ιστορικότητα των γεγονότων. Κι όσο αντέξουνε.

Ίσως βγαίνει από εδώ η τόσες φορές καταγγελμένη «αδράνεια – απάθεια» των Ελλήνων στο βιασμό που υφίσταται αυτή τη στιγμή η χώρα τους. Κι αν είναι έτσι, είχε άδικο ο Νίτσε: το μυστικό για μια ζωή γεμάτη και ευτυχισμένη δεν είναι το ζην επικινδύνως. Αλλιώς οι άνθρωποι αυτοί θα ζούσαν το έργο που τους επιβάλλεται. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Είτε προσαρμοζόμενοι στα καινοφανή μοντέλα των ημερών, είτε επαναστατώντας απέναντι σ’ αυτά.

Αντίθετα, φαίνεται, από τον τρόπο που το παλεύουνε, πως το μυστικό για μια ζωή γεμάτη κι ευτυχισμένη είναι το ζην ειρηνικώς κι ελευθέρως, με τη μουσικούλα σου, τα φιλαράκια σου, τον κήπο, το μποστάνι, το ψάρεμά σου, το φεύγα του μυαλού σου στο ηλιοβασίλεμα. Να κάνεις για να ζήσεις αυτό που αγαπάς, και να το κάνεις όσο μπορείς καλύτερα. Να αισθάνεσαι το κάθε σου δευτερόλεπτο σαν κομμάτι ολοδικό σου κι όχι σαν ένα ξένο σώμα που αντιπαλεύεσαι ή φοβάσαι.

Είναι κι αυτό μια εκδοχή.

Βικτώρια Τράπαλη

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.