Στη μέγκενη με ευθύνη τους


Ασκήσεις ισορροπίας για την κυβέρνηση, που παγιδευμένη στις δικές της επιλογές πιέζεται τώρα αφόρητα από τα εσωτερικά κοινωνικά μέτωπα αλλά και τους ξένους δανειστές, με ορατή την πιθανότητα συντριπτικής κατακρήμνισης.

Από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, και με μοχλό πίεσης την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχεται ισχυρότατες συστάσεις να τελειώνει άμεσα με τα προαπαιτούμενα, που σημαίνει πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις και νέα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού., αδιαφορώντας πλήρως, βεβαίως, οι ξένοι για το κοινωνικό κόστος που θα επιφέρουν οι νέες απαιτήσεις τους, που ήδη οδηγούν στην εξαθλίωση μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για τον κ. Σαμαρά. Με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τον προϋπολογισμό, η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα είναι ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.

Δύο ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της νεοελληνικής κοινωνικής κουλτούρας και δη των νοικοκυραίων ψηφοφόρων της συντηρητικής παράταξης, αρκετοί εκ των οποίων, ιδιαίτερα οι πιο ασθενείς οικονομικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιλογή τους στις περασμένες εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να περάσει εύκολα όσα οι ξένοι τού ζητούν περί ανοίγματος των πλειστηριασμών και επιβολής νέων φόρων στα ακίνητα, καθώς εφεξής κάθε μέτρο ή ρύθμιση στην κατεύθυνση που θέτει η τρόικα θα συνιστά ρήξη του κυβερνώντος κόμματος με μέγα μέρος της εκλογικής του δεξαμενής.

Το σοβαρότερο μέτωπο, όμως, της τρίτης μνημονιακής κυβέρνησης θα είναι με την ίδια την κοινωνία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι Ελληνες είναι ήδη εξαντλημένοι από τη λιτότητα και την ακραία φτώχεια, το ποσοστό της οποίας -σύμφωνα με τη Eurostat- βρίσκεται στο 34,6% και αναμένεται να φθάσει το 2014 στο 40%.

Το success story καταρρέει υπόκωφα, συμπαρασύροντας τους εμπνευστές του. Την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με μέσα της δεκαετίας του ’50 και οι άνεργοι αυξάνονται καθημερινά όπως και οι άστεγοι, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει καμιά άλλη εναλλακτική κίνηση παρά να κερδίσει κάποιο χρόνο, ελπίζοντας μόνο σε κάποιο θαύμα.

Να εισακουστούν, δηλαδή, οι παρακλήσεις του προς την τρόικα και να μη ληφθούν μέτρα έως την άνοιξη και τις ευρωεκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και εάν δεν υπάρξει κοινωνικό ξέσπασμα, πρέπει να θεωρείται από τώρα βέβαιο πως στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. θα γνωρίσει την πιο οδυνηρή ήττα από την ίδρυσή της.

enet.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Στη μέγκενη με ευθύνη τους

  1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.