Δημοψήφισμα για ανεξαρτησία προκήρυξε η Καταλονία


Catalonia-300x199Μάλλον, με την είδηση αυτή εξηγείται και η στάση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι για το θέμα της Σκωτίας που ταλαιπωρεί το Ηνωμένο Βασίλειο, δικαιώνοντας απόλυτα σχετική ανάλυση που είχαμε δημοσιεύσει προ ημερών.

Η Καταλονία προκήρυξε δημοψήφισμα με το ερώτημα της απόσχισης από την Ισπανία, προκαλώντας ευθέως την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που θεωρεί τέτοια ενέργεια ως παράνομη. Το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 9 Νοεμβρίου 2014, είναι το προϊόν δύσκολων συμβιβασμών ανάμεσα στους εταίρους της καταλανικής κυβέρνησης συνεργασίας.

Η διατύπωση όμως των δυο ερωτημάτων του δημοψηφίσματος προκαλεί εύλογες απορίες. Το πρώτο ερώτημα θα είναι «θέλετε η Καταλονία να αποτελεί ξεχωριστό κράτος;». Κι εάν η απάντηση είναι καταφατική, ακολουθεί το δεύτερο ερώτημα:«Θέλετε η Καταλονία να είναι ανεξάρτητο κράτος;»…

Η διατύπωση και μόνο των ερωτημάτων αποτελεί απόδειξη ότι ο πληθυσμός της ισπανικής αυτόνομης επαρχίας διαφέρει ως προς τις απόψεις που εκφράζει στο ζήτημα της ανεξαρτησίας. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στην Ισπανία δεν έχουν όλες οι επαρχίες το ίδιο ποσοστό αυτονομίας και αυτό έχει τη σημασία του.

Catalonia_2-300x268Η σημασία έγκειται στο ότι κάποιος μπορεί να ψηφίσει υπέρ του να είναι «κράτος» η Καταλονία, αλλά όχι «ανεξάρτητο» από την Ισπανία. Αυτό προφανώς θα σημαίνει, ότι επιθυμία είναι το να απαιτηθεί από τη Μαδρίτη να ενισχυθεί η αυτονομία της επαρχίας, ενώ ανοίγει ενδεχομένως κι ένα παράθυρο στην ισπανική κυβέρνηση να προσπαθήσει να πείσει για εγκατάλειψη της ιδέας του δημοψηφίσματος με αντάλλαγμα ευρύτερη αυτονομία, όπως για παράδειγμα στην οικονομική πολιτική που ζητούν πολλοί Καταλανοί.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από δημοσκοπήσεις, αποκαλύπτουν ότι όσοι επιθυμούν την ανεξαρτησία είναι συντριπτικά περισσότεροι από όλες τις υπόλοιπες υποκατηγορίες απαντήσεων, δεν συγκεντρώνουν όμως ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (είναι πάντως κοντά, 47-49%). Οι υπόλοιποι θέλουν είτε η Καταλονία να γίνει ομόσπονδο ισπανικό κρατίδιο, είτε να παραμείνει ως έχει, δηλαδή αυτόνομη κοινότητα στο πλαίσιο της Ισπανίας.Catalonia_not_SpainΗ υπόθεση θα έχει ενδιαφέρον, καθώς η τάση διασποράς του κρατικού φαινομένου και όχι το αντίθετο, στην κατεύθυνση δηλαδή της υπερεθνικής ολοκλήρωσης, αμφισβητεί ευθέως παγιωμένες αντιλήψεις.

defence-point.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.