Λαυράκι έβγαλε ο Μαριάς: Σκοπιανές ντομάτες στον πράσινο υπουργό…


20131219-180700.jpg

Ο Τσαυτάρης πετάει τη μπάλα για τις παράνομες εισαγωγές από τα Σκόπια.
Απάντηση σε αναφορά του Νότη Μαριά
Σε σχέση με την υπ’αριθ. 1237/30.10.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 21.10.2013, σχετικά με την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση τομάτας από τα Σκόπια και άλλες χώρες, ο
αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε την παρακάτω 78/21.11.2013 απάντηση:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), λαμβάνοντας υπόψη την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία, διενεργεί ελέγχους συμμόρφωσης σε όλα τα νωπά οπωροκηπευτικά, μεταξύ αυτών και στην τομάτα, με βάση τα ισχύοντα κοινοτικά πρότυπα εμπορίας. Οι έλεγχοι διενεργούνται σε όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας (εισαγωγές, εξαγωγές, διακίνηση στο εσωτερικό της Ε.Ε. και της χώρας) από τις Δ/νσείς Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών, αλλά και από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. και Π.Ε.).
Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, ο έλεγχος είναι καθολικός, διενεργείται σε όλα τα φορτία, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες προς τα τελωνεία να μην επιτρέπεται η εισαγωγή φορτίων, εάν δεν έχει προηγηθεί ο έλεγχος των αρμόδιων ελεγκτών που ανήκουν στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ο εκτελωνισμός και η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία γίνονται μόνο μετά τον έλεγχο και την έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας, όπως προβλέπουν η Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία.
Ειδικότερα, σε εφαρμογή του Καν. (ΕΕ) 543/2011 «Για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ.1234/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά στους τομείς των οπωροκηπευτικών και των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών» και της αριθ. 257543/31-07-2003 (ΦΕΚ 1122/Β/8-08-2003) ΚΥΑ, διενεργούνται έλεγχοι, οι οποίοι επικεντρώνονται στον έλεγχο της ποιότητας, στη χρήση κατάλληλων συσκευασιών, καθώς και στην αναγραφή της προέλευσης στη σήμανση των συσκευασιών των νωπών οπωροκηπευτικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διάθεση στην αγορά ποιοτικά κατάλληλων προϊόντων, καθώς και η προστασία των καταναλωτών.
Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι διατάξεις που προβλέπονται από την Ενωσιακή και Εθνική Νομοθεσία, οι υπεύθυνοι παραπέμπονται στις αρμόδιες Επιτροπές Επιβολής Κυρώσεων, οι οποίες συγκροτούνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπου τους επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις.
Επίσης, το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις συναρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών, παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, όπως παροχή στοιχείων από την ηλεκτρονική εφαρμογή ΜΕΝΟ (Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων στα νωπά οπωροκηπευτικά.»

olympia

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.