Χαράτσι μοχλός εξαθλίωσης


Του Δημήτρη Τσιμούρα

Το χαράτσι παρουσιάζεται από τους κυβερνώντες   σαν  μια αναγκαία πηγή κρατικών εσόδων, για να…  «ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε ως χώρα έναντι των δανειστών μας». Οι όποιες υποσχέσεις, που  δόθηκαν από τους  κυβερνητικούς εταίρους προς το λαό περί της καταργήσεώς του, έπεσαν στο κενό.  Έτσι όχι μόνο δεν καταργείται αλλά επεκτείνεται, εκτός από τις κατοικίες που μέχρι τώρα ίσχυε, σε αγρούς, σε οικόπεδα οικοδομήσιμα η μη, σε κάθε είδους ακίνητης περιουσίας!

Η αλλαγή ονόματος αυτού του  ληστρικού «εργαλείου» σε ΕΝΦΙΑ, οι όποιες  αλλαγές  στους εισπρακτικούς συντελεστές που θα το εμφανίσουν ως…  «δικαιότερο», οι κατευθυνόμενες συζητήσεις  που παρουσιάζουν  ως πρόβλημα  τον  τρόπο είσπραξής του και όχι τις πραγματικές του διαστάσεις, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, με τελικό   στόχο  την  ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων όλων αυτών που πλήττονται και από αυτό το ληστρικό μέσο!

Η οικονομική αφαίμαξη  της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, πέραν των άλλων, ανάγκασε πολλές οικογένειες να  στοιβαχτούν στα σπίτια, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο  πλήθος κατοικιών, που βαίνει συνεχώς αυξανόμενο,  να παραμένουν κενές και αναξιοποίητες. Από την άλλη, η μεθοδευμένη απαξίωση της αγροτικής  καλλιέργειας  και η ταυτόχρονη ιλιγγιώδης αύξηση του κόστους παραγωγής της,  οδήγησε ένα μεγάλο μέρος μικροϊδιοκτητών γης στο να την εγκαταλείψουν και όσοι  ακόμα  την  καλλιεργούν  να μην  καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής. Επίσης, όσοι μικροϊδιοκτήτες έχουν στην κατοχή τους κάποια οικόπεδα  να μην  μπορούν πλέον  να τα αξιοποιήσουν, γιατί η οικοδομική δραστηριότητα έπεσε κατακόρυφα καθώς και η αγοραστική τους αξία.

Αν επιπλέον πάρουμε υπόψη μας ότι ένας στους τρείς εν δυνάμει εργαζόμενος είναι άνεργος,  όπως και ένας στους δύο νέους, ότι ένα μεγάλο μέρος και αυτών που εργάζονται δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες θέρμανσης και διατροφής, ότι υπάρχει τάση για ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων μέχρι το επίπεδο αυτών της  Βουλγαρίας και Κίνας –για να γίνουμε όπως ισχυρίζονται… «ανταγωνιστικοί»- είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρχει καμιά δυνατότητα πληρωμής και χαρατσιού και μάλιστα για περιουσιακά στοιχεία που όχι μόνο δεν αποδίδουν κανένα έσοδο,  αλλά ήδη φορολογούνται και έχουν επιπροσθέτως  και έξοδα συντήρησης! 

Όμως, το πλιάτσικο από το χαράτσι  -με τη λογική του… «όσα μαζέψουμε  κέρδος είναι»-  δεν είναι ο βασικότερος στόχος τους.  Η κύρια επιδίωξή τους  είναι να σε κάνουν, με το… «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», να «χρωστάς», ενώ δεν έχεις εισοδήματα. Αυτό θα τους… «νομιμοποιήσει» στη συνέχεια, όχι σε μεγάλο βάθος χρόνου και, όταν φυσικά εκτιμήσουν ότι έχουν την απαιτούμενη ισχύ,  θα προχωρήσουν στο επόμενο και καθοριστικό βήμα, τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων, λόγω… «οφειλής» προς το δημόσιο.  Ήδη  φορμάρουν  και τα… νομικά τους άλλοθι!  

Και φυσικά, για να ενισχύσουν τη θέση τους, δεν παύουν συνεχώς να μας θυμίζουν ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν ιδιοκτησία είναι πολύ μικρό, ενώ των Ελλήνων πολύ μεγάλο, δημιουργώντας μας έτσι και… «ενοχές»!

Κάποιες σκέψεις που ακούγονται ότι η «κρίση» έχει χρονικό ορίζοντα, ότι θα περάσει και ότι  τα πράγματα θα διορθωθούν, όχι μόνο είναι αβάσιμες αλλά και αποπροσανατολιστικές. Η κρίση δεν είναι τίποτα άλλο από την αφορμή για την καθολική και ανελέητη επίθεση που δεχόμαστε.  Η άρχουσα τάξη, μέσω των κυβερνώντων, επιδιώκει την απόλυτη χειραγώγηση  των εργαζόμενων  και αυτό  θα το πετύχει, εάν καταφέρει να τους οδηγήσει  στην πλήρη εξαθλίωσή. Προϋπόθεση της εξαθλίωσης είναι η  δήμευση των όποιων περιουσιακών τους στοιχείων, με μοχλό  το χαράτσι,  ώστε να μην έχουν στον ήλιο μοίρα.

Έτσι, θα μπορέσουν, σύμφωνα με τα σχέδιά τους,   εύκολα  και ανώδυνα   να πετύχουν την  απόλυτη κινεζοποίηση  της κοινωνίας, με ό,τι  αυτή συνεπάγεται, δηλαδή τον ανομολόγητο τελικό τους στόχο!

Εκεί στοχεύουν  οι της δεξιό-σοσιάλ-«αριστερής» κυβέρνησης!

Βέβαια, το «δεν πληρώνω τα χαράτσια τους» είναι μια μορφή αντίδρασης, η οποία μαζί  με άλλες ανάλογες μορφές όχι μόνο πρέπει να συνεχιστούν αλλά να ενταθούν κιόλας.  Όμως, όσο αυτοί παραμένουν στην εξουσία, αποδείχτηκε ότι έχουν τη δυνατότητα  να παρακάμπτουν ή και να εξουδετερώνουν  ανάλογες μορφές αντιδράσεων και να προχωρούν ακάθεκτοι προς τον τελικό τους στόχο.

Συνεπώς, το θέμα που αυτήν τη στιγμή  τίθεται  επί τάπητος είναι όχι μόνο πώς θα παρακάμψουμε τα κάθε είδους χαράτσια αλλά και πώς αυτοί οι εκπρόσωποι της τρόικας,   των μεγαλοεπιχειρηματιών, των μαυραγοριτών, των ενεχυροδανειστών, των επίσημων και ανεπίσημων τοκογλύφων, οι εκπρόσωποι των επιβητόρων του ελληνικού λαού,  θα ανατραπούν!

Επιβάλλεται ακόμη να δοθούν εδώ και τώρα απαντήσεις για το αν  μπορεί  να παραμένουμε άλλο σ’ αυτήν τη δολοφονική…  «συμμαχία»,  σαν  τζογαδόροι που χάνουν συνεχώς αλλά συνεχίζουν να παίζουν, μέχρι να τα χάσουν όλα,  μέχρι την τελική  μας εξαθλίωση!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

3 ἀπαντήσεις στὸ Χαράτσι μοχλός εξαθλίωσης

 1. Ὁ/ἡ oxtapus γράφει:

  Reblogged this on Oxtapus *beta.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ Rosa Loser Burg -Ρόζα (χωρίς αγκάθια) Λούζερ (εκ πεποιθήσεως) Μπούργκ (χωρίς μπούργκα) γράφει:

  Συνεπώς, το θέμα που αυτήν τη στιγμή τίθεται επί τάπητος είναι όχι μόνο πώς θα παρακάμψουμε τα κάθε είδους χαράτσια αλλά και πώς …οι εκπρόσωποι των επιβητόρων του ελληνικού λαού, θα ανατραπούν!

  TΤο μόνο που μας σώζει ειναι αυτοί οι έρημοι και απρόσωποι (βουλευτές) να παίξουν το ρόλο που τους ανέθεσε η ιστορία, να αποκτήσουν πρόσωπο και υπόσταση συνειδησιακή και να “αυτοκαταργηθούν” ζητώντας άμεση αλλαγή Πολιτεύματος προς το Δημοκρατικότερον, ήτοι σύσταση Συντακτικής Εθνοσυνελεύσεως για τη σύνταξη νέου Συντάγματος και την καθιέρωση αμεσοδημοκρατικής διοίκησης και οργάνωσης της χώρας. Αλλιώς μαύρο φίδι που τους έφαγε κι εμάς αλλά κι αυτούς!!!
  Ας προσευχηθούμε όλοι μαζί να μη παν χαράμι τα βουλευτιλίκια που τρώγαν τόσα χρόνια σε αποζημίωση γαι το δύσκολο έργο τους, πλερωμένα απο τη τσέπη του φτωχού πλην αλλά τίμιου λαού!

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ ΔΗΜΗΤΡΗΣ γράφει:

  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΑΘΟΣ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ. ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ.

  ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΑΛΛΑ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ.

  ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΠΑΤΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ… ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΞΕΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ.

  1. ΣΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΠΧ. ΠΑΡΑΧΩΡΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΝΟΜΗ Η ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΕΑΝ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΙΚΑΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.

  2. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩ ΙΣΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.

  3. ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΜΟΝΙΜΑ Η ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ Η ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.

  4. ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.