Καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη από έναν Άνεργο-επιτυχόντα στα προγράμματα κοινωφελούς Δουλείας των 420 ευρώ…


γράφει ο Γιώργος Ανεστόπουλος

Το παρακάτω κείμενο, είναι καταγγελία κάποιου Συμπολίτη μας προς τον Συνήγορο του Πολίτη. Είπε κι αυτός – μέσα στην ανάγκη του – να δοκιμάσει να μπει στα περιβόητα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης… Ναι, αυτά των σύγχρονων σκλάβων του 8αώρου των 420 ευρώ…Δείτε λοιπόν, πόσο “περίεργα στημένα” είναι αυτά τα προγράμματα…τι περιμένει τον Πολίτη που θα θελήσει να συμμετάσχει σ’ αυτά από την αναλγησία κάποιων “εκεί ψηλά”, στα ανώτερα κλιμάκια του Δημοσίου…και όχι μόνον…το αν θα κάνει κάτι ο Συνήγορος του Πολίτη για να συμμορφώσει αυτούς τους αδίστακτους κι ανερυθρίαστους μανδαρίνους ή όχι θα το δούμε στην πορεία…

*************

Προς: Συνήγορο του Πολίτη

Κοιν: Υπουργείο/Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης
ΑΣΕΠ

Κεντρική Διοίκηση ΟΑΕΔ

ΜΜΕ
Θέμα: Πρόγραμμα (ΟΑΕΔ) κοινωφελούς απασχόλησης 7,400 ανέργων στον τομέα Παιδείας

http://www.oaed.gr/images/APASXOLHSH/OdigosEfarmogisKoinofelous.pdf και ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ/ταλαιπωρία επιτυχόντων.

Κύριοι,

Την Τρίτη 24/12/13 ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ η οριστική λίστα επιτυχόντων στο παραπάνω πρόγραμμα. Σε τυχαίο έλεγχο ρουτίνας του site του ΟΑΕΔ διαπίστωσα πως το όνομά μου βρίσκεται στη λίστα. Ήταν κεραυνός εν αιθρία. Πως να χειριστείς μια τέτοια εξέλιξη που απαιτεί έντονη επαφή με υπηρεσίες του δημοσίου μεσημέρι παραμονής Χριστουγέννων;

Προχώρησα εσπευσμένα στον διαδικτυακό έλεγχο των λεπτομερειών της εγκυκλίου ώστε να δω τι πρέπει να κάνω και αν μπορώ να κάνω κάτι εν μέσω Χριστουγέννων.

Σε ένα σημείο του συνόλου των εγγράφων της εγκυκλίου όριζε πως οι επιλεγέντες/επιτυχόντες πρέπει να απευθυνθούν ΑΜΕΣΑ (http://www.oaed.gr/images/NEA-ANAKOINWSEIS/GR_TYPOU/koin3orist/dtkoinwf3orist.pdf ) στο ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ που υπάγονται ώστε να λάβουν «ΥΠΟΔΕΙΞΗ/ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ» προς την Υπηρεσία που θα τους «απασχολήσει» για 6 μήνες.

Αναζητώντας λεπτομέρειες για το «τι σημαίνει αυτό το ΑΜΕΣΑ» μελέτησα λεπτομερώς τα διάφορα σχετικά έντυπα που κοινοποίησαν/δημοσιοποίησαν περί τούτου ως τώρα και βρήκα αντικρουόμενες πληροφορίες του τύπου:

 

Στο διευκρινιστικό έντυπο της 13/12/13http://www.oaed.gr/images/APASXOLHSH/OdigosEfarmogisKoinofelous.pdf

 

στην 2η σελίδα υπό τον τίτλο «Α1 Διαδικασία Υπόδειξης και Αναγγελία Πρόσληψης» αναφέρει πως ΑΜΕΣΑ σημαίνει «…3 ημέρες από την ανάρτηση του οριστικού πίνακα…».

Αυτό με την σειρά του σημαίνει:

Ο πίνακας αναρτήθηκε παραμονή Χριστουγέννων 24/12/13 στο siteτου ΟΑΕΔ χωρίς καμία εντατική δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ. Τυχαία το εντόπισα εγώ κατά το μεσημέρι. Μια ημέρα που τα πάντα υπολειτουργούν εφόσον οι πάντες έχουν φύγει από τα γραφεία τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Δεν διευκρινίζει επίσης εάν εννοεί εργάσιμες ημέρες ή απλώς…. ημέρες…Δεν διευκρινίζει επίσης εάν συμπεριλαμβάνεται στις 3 ημέρες και η ημέρα της ανακοίνωσης του Οριστικού Πίνακα επιτυχόντων…

Άρα; Με… «Λογικό Άλμα» και μπόλικη ετσιθελική φαντασία καταλήγουμε στην Παρασκευή 27/12; Κι από που να λάβεις διευκρινήσεις τέτοιες ώρες και μέρες;

ΞΑΝΑ-μελετώντας τα σχετικά έντυπα τι εντοπίζουμε;

Πως στην Δημόσια Πρόσκληση της 05/12/13 το διάστημα των «3 ημερών» ήταν …. «5 ημέρες» (που μετά – άγνωστο γιατί και από ποιόν – έγινε 3 ημέρες). (http://www.oaed.gr/images/APASXOLHSH/3koinwfeles7400/dhmosiaprosklhsh7400koin3.pdf ) . Δείτε στο παραπάνω σχετικό απόσπασμα στην σελίδα 16/31 κεφ. 9.1 υπό τον τίτλο : «Υπόδειξη – Πρόσληψη Ωφελουμένων».

Τελικά, ποιό από τα δύο ισχύει; Το 3 ή το 5 ημέρες;

Ο εμπαιζόμενος υποψήφιος λοιπόν, αφού δεν έχει και κανέναν να πάρει τηλέφωνο για διευκρινήσεις τι πρέπει να συμπεράνει και να πράξει;

Μέρες Χριστουγέννων είναι κλειστό το δημόσιο, το 5ήμερο πέφτει Σαββατοκύριακο και ενδιάμεσα η ΜΟΝΗ εργάσιμη μέρα είναι η Παρασκευή 27/12/13.

Άρα, πρέπει να κόψει τον λαιμό του να επιστρέψει πάραυτα από επαρχία (είπαμε: είναι Χριστούγεννα) στην Αττική για να είναι πρωί πρωί στο παράρτημα ΟΑΕΔ που είναι εγγεγραμμένος (μην γίνει και καμία ξαφνική στάση εργασίας κατά τις 11 με 12 πμ και χαθεί κι αυτή η ευκαιρία).

 

Όπερ και εγένετο.

Ήμουν στον ΟΑΕΔ της Νίκαιας κατά τις 9.00 το πρωί.

Κόσμος πολύς, αναμονή σε ουρές στο «πρόγραμμα» και η έλλειψη υπαλλήλων μας «τονιζόταν από παντού».

Κάποια στιγμή επιτέλους μπήκα κι εγώ. Τα χειρίζονταν η ίδια η διευθύντρια. Αφού έγινε η γραφειοκρατική επικύρωση του ότι « ο επιτυχών ενεφανίσθη» μου εκτύπωσε ένα έντυπο, αυτό που λένε «Υπόδειξη». Και μου το έδωσε. Και μου είπε «πηγαίνετε».

– Που να πάω; Ρώτησα (όπως θα ρωτούσατε κι εσείς).

Εγώ είχα επιλεγεί στην Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και Θρησκευτικής Αγωγής Βορείου Τομέα. Το χαρτί-παραπεμπτικό έλεγε απλώς : Εκκλησιαστική εκπαίδευση.

– Τι είναι αυτό; ρωτάω. Που πρέπει να πάω;

Τα σημεία που το υπηρεσιακό έντυπο όριζε πως πρέπει να έχουν «αποδέκτη», «εργοδότη», διεύθυνση, τηλέφωνο, όνομα, κλπ ώστε να γνωρίζω που θα πρέπει να απευθυνθώ ήταν κενά!

Η Διεύθυνση δεν γνώριζε που έπρεπε ν’ απευθυνθώ. Που έπρεπε να «παρουσιαστώ» με το παραπεμπτικό μου και την περιβόητη «Υπόδειξη».

Με παρέπεμψε σε ένα άλλο γραφείο εκεί μέσα στον ΟΑΕΔ για να «ψάξουν να βρουν». Πήγα. Ούτε κι εκεί γνώριζαν.

Δεν τους είχαν ενημερώσει ούτε κι αυτούς από τα «κεντρικά του ΟΑΕΔ».

– Κι εγώ τι να κάνω; Τους λέω.

– Ε, κι εμείς τι να κάνουμε; Μου λένε..

(ωραίος διάλογος με υπηρεσίες του δημοσίου, εν μέσω Χριστουγέννων, προθεσμίες να λήγουν, κλπ κλπ, ε;)

Μου είπαν να πάω (στην τύχη, για να ρωτήσω) στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μετά, που είδαν πως πέφτει μακριά (στον Πειραιά) μου είπαν να πάω στο διπλανό στενό στα γραφεία της Μητρόπολης Νίκαιας να ρωτήσω.

Κάτι εξώφθαλμα ενοχλητικό.

Να κάνουν κάποιοι άλλοι «αστυνομική έρευνα» για κάτι που όφειλε να γνωρίζει ο ΟΑΕΔ ο οποίος και χειρίζεται αυτή την υπόθεση!!!

Κατάλαβα το τι με περίμενε αν πήγαινα στην Μητρόπολη. Το λιγότερο, θα με κοιτούσαν άναυδοι σαν να έβλεπαν κάποιον «χαζό», αν δεν ενοχλούνταν (και θα είχαν κάθε δίκαιο).

(Όπως και έγινε. Δηλαδή, έμειναν άναυδοι. Ήταν παραπάνω από ευπρεπείς και κόσμιοι οι άνθρωποι για να εκδηλώσουν πιο «έντονα συναισθήματα». Και με κατανόηση για την δύσκολη θέση που ΑΛΛΟΙ με είχαν θέσει)…

Αφού είχαμε έναν έντονο διάλογο με τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ προσπαθώντας να τους αποδείξω πως είναι παράλογο αυτό που μου λένε, πως όφειλαν να γνωρίζουν που πρέπει να απευθυνθώ, πως είναι παράλογο και ενοχλητικό να με στέλνουν έτσι στην τύχη έξω, σε μια άσχετη υπηρεσία για να μάθουμε με έρευνα στην τύχη κάτι που όφειλαν να ξέρουν αυτοί ή εν πάση περιπτώσει ΑΥΤΟΙ οφείλουν να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν για να ενημερώσουν μετά κι εμένα…. τελικά πήγα. Υπό καταρρακτώδη βροχή.

Και φυσικά, όντως με κοιτούσαν άναυδοι. Σαν να βλέπουν τον… αφελή του χωριού…

Προθυμοποιήθηκαν βεβαίως – να’ ναι καλά οι άνθρωποι – να ψάξουν, να κάνουν μερικά τηλέφωνα αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά.

Επέστρεψα άπρακτος βεβαίως.

Ευτυχώς, υπήρξε υπάλληλος κατόπιν στον ΟΑΕΔ που ασχολήθηκε κάνοντας επί δύο ώρες καμιά εικοσαριά τηλέφωνα για να βγάλει άκρη αφήνοντας όλη την υπόλοιπη δουλειά του στην άκρη ο άνθρωπος.

Να σημειωθεί πως απ’ ότι μου είπε (έπειτα από ενανειλημμένες παρωτρύνσεις μου) πήρε ΚΑΙ αυτούς που αναγράφονται στην εγκύκλιο ως «Υπεύθυνοι» της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΑΕΔ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά ουδέν απέδωσε η προσπάθεια. Να μην αναφέρω ονόματα τώρα, υπάρχουν και είναι εμφανή πάνω στην Δημόσια Πρόσκληση.

Κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει στα χέρια αυτών των κυρίων “εκεί πάνω” μια «λίστα με τους Επιβλέποντες φορείς, διευθύνσεις, ονόματα υπευθύνων και τηλέφωνα». Ώστε, βάση αυτής της λίστας να ενημερώνεται ο κάθε επιτυχών.

Κι όμως. Αυτοί οι κύριοι «εκεί πάνω» δεν κοινοποίησαν ΚΑΜΙΑ λίστα τέτοιων στοιχείων στους «από κάτω». Τουλάχιστον, αυτό μου είπαν οι «τελευταίοι» με τους οποίους και ήρθα σε επαφή επί όλο το πρωινό της Παρασκευής. Δεν τους είχε κοινοποιηθεί καμία λίστα!

Το γιατί δεν απέδωσε η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους (αν και είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι του προγράμματος από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ) δεν το γνωρίζω.

Όπως μου ειπώθηκε, άλλοι δεν το σήκωναν, άλλοι δεν γνώριζαν, άλλοι λέγανε πως δεν υπήρχε κανένα τέτοιο στοιχείο και πως ΜΟΝΟΙ τους (οι του τοπικού παραρτήματος ΟΑΕΔ) θα έπρεπε να ψάξουν στοgoogle για να βρουν ποιός είναι αυτός ο (κάθε) φορέας που τοποθετήθηκε ο (κάθε) επιτυχών.

Ναι, αυτό που ακούτε!!!

Ψάξτε στο google!!! Αυτό τους ειπώθηκε «από πάνω»….

Τα τηλέφωνα συνεχίστηκαν σε χίλιους δυό άσχετους – σχετικούς μέχρι που έπεσε πάνω σε μια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας (όπως μου είπε) η οποία γνώριζε (όπως του είπε) το «συγκεκριμένο πρόγραμμα» και του ανέφερε πως ο φορέας είναι………………………………… (δεν χρειάζεται να τον αναφέρουμε δημόσια εφόσον δεν έχει ευθύνη αυτός γι’ αυτή την κατάντια).

Και πως ούτε καν η Διεύθυνσή της δεν το γνώριζε μέχρι πρότινος, αλλά σύντομα θα τους ενημερώσουν «αρμοδίως». Προσέξτε το ΘΑ!!!

Κι αυτά τα λέει μια Υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας και όχι του Εργασίας ή του ΟΑΕΔ!!!

Επίσης, είπε κάτι ακόμη:

πως ο επιτυχών να πάει εκεί στις 2/1/13. Όχι νωρίτερα….Ούτε 30, ούτε 31/12!!!

– Τι χρονικό περιθώριο έχει ο επιτυχών να παρουσιαστεί στον επιβλέποντα φορέα; Ρώτησε ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ.

(Να σημειώσουμε πως σχετικά με το τι περιθώριο έχει ο «επιτυχών» για να πάει στον Επιβλέποντα Φορέα το «Παραπεμπτικό» του η εγκύκλιος δεν αναφέρει ΟΥΔΕΝ. Θεωρητικά και στο «μιλητό» όμως – όπως θα δείτε παρακάτω – αναφέρουν «μεταξύ τους» οι υπάλληλοι το «περιθώριο των 5 ημερών». Άλλο ένα «παραθυράκι» για να «καούν υποψήφιοι» άραγε;).

 

– 5 ημέρες από την υπόδειξη. Του απάντησε η κυρία «Γενική».

– «Δηλαδή, από σήμερα, 27/12…μα θα είναι πάνω στο όριο» της λέει ο υπάλληλος του ΟΑΕΔ (για την ακρίβεια, θα έχει ξεπεράσει το όριο, θα είναι 6 ημέρες).

– Δεν πειράζει, του λέει αυτή. Ας του εξηγήσει. Θα τον δεχτεί.

 

Κόκκαλο ο «επιτυχών» (εμπαιζόμενος υποψήφιος «επιστάτης των 420 ευρώ») που ήταν μπροστά στον διάλογο. Συνειδητοποιούσε ο έρμος ότι καλούνταν αυτός, ο άνεργος, να εξηγήσει στον «εργοδότη» του το γιατί έρχεται «καθυστερημένος» τη στιγμή που κάθε άλλος παρά αυτός ευθύνεται γι’ αυτή την καθυστέρηση!!!!

Λίγο πριν «εντοπιστεί η εν λόγω κυρία Γενική» είχε «εντοπιστεί» μια κάποια – έτσι αόριστα – γενική διεύθυνση εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι στην οποία και  πρότειναν στον «επιτυχώντα» να πάει. Αυτός αρνήθηκε θεωρώντας το ανούσιο και άλλη μια προσπάθεια να «απομακρυνθεί το πρόβλημα από εκεί και να μεταφερθεί στο κεφάλι του υποψηφίου»… Κι ευτυχώς που δεν έφυγε γιατί μετά από δική του επιμονή να «συνεχίσουν την έρευνα» έφτασαν στα παραπάνω στοιχεία. Έστω και αυτά…

Που ΟΜΩΣ.

Δεν μπήκαν επίσημα στο «παραπεμπτικό έντυπο». Που σημαίνει, ότι αν τελικά, δεν είναι αυτός ο φορέας πρόσληψης και συνεπώς χάσει ο «επιτυχώντας» τις «προθεσμίες», δεν φέρουν καμία ευθύνη όλοι αυτοί οι κύριοι. Εφόσον δεν έχουν δεσμευτεί με ΤΙΠΟΤΑ απολύτως.

Το πολύ πολύ ν’ αρχίσει απλώς ένα «γαιτανάκι ευθυνών». Από τους ανώτερους στους κατώτερους, από τους κατώτερους στους ανώτερους και πάει λέγοντας. Κι άντε να βγάλει άκρη – για μια ακόμη φορά – ο άμοιρος ο Πολίτης.

Να παραφράσουμε λίγο την γνωστή παροιμία;

«Όταν τσακώνονται (αλληλοκατηγορούνται) τα βουβάλια (δημόσιοι υπάλληλοι) στο βούρκο (της δημόσιας μη-λειτουργίας) την πληρώνουν τα βατράχια (οι Πολίτες)…».

Να σημειωθεί τέλος πως ο εν λόγω Πολίτης ζήτησε από την διεύθυνση του τοπικού ΟΑΕΔ γραπτώς την απάντηση πως αδυνατούν να τον ενημερώσουν επειδή δεν έχουν ενημερωθεί ούτε αυτοί από τα κεντρικά για το που πρέπει να απευθυνθεί για την πρόσληψή του ο επιτυχών και ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να το χορηγήσουν.

 

Πείτε μου τώρα εσείς κύριοι του Συνήγορου του Πολίτη.

Τι έχετε να πείτε για τα παραπάνω;

Και πως καλύπτεται ο άτυχος «επιτυχών» πως δεν θα συνεχίσουν τα «θρύλερ» στην πλάτη του;

Ποιός του λέει ότι στις 2 του μηνός δεν θα του πουν «κύριέ μου, αργήσατε. Έχετε ξεπεράσει το όριο των 5 ημερών»….αφού θα έχει «αργήσει»…

Κι έχει κι άλλο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο επιβλέπων φορέας δικαιούται να ζητήσει ότι χαρτιά κρίνει αυτός από τον «υποψήφιο» προκειμένου να τον προσλάβει.

Ήδη θα έχουν «κατασπαταληθεί» 6 ημέρες, μια ολόκληρη εβδομάδα από το περιθώριο των 15 ημερών. Χώρια που όλο αυτό συμβαίνει εν μέσω εορτών Χριστουγέννων που σημαίνει πως όλες οι Υπηρεσίες ήδη υπολειτουργούν. Κι αν τα χαρτιά που ζητήσει αυτός ο φορέας πρόσληψης, λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης υπαλλήλων απαιτούν παραπάνω χρόνο για να χορηγηθούν;

Γνωρίζετε πχ ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτά τα προγράμματα ζητούν βεβαιώσεις Σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη στιγμή που είναι γνωστό ότι επί 3 μήνες τώρα απεργούν οι Γραμματείες των Σχολών αυτών;

Μήπως όλη αυτή η ταλαιπωρία και «ελλείψεις» είναι ένας εύσχημος τρόπος για να «πεταχτούν έξω επιτυχώντες» ώστε να πάρουν τις θέσεις τους κάποιοι άλλοι «ημέτεροι»;

Μην λησμονούμε πως ήδη υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες πως «κάτι περίεργο παίχτηκε» (με άλλον τρόπο εκείνη τη φορά) στο πρώτο πακέτο των 10,000 ανέργων (δείτε σχετικές καταγγελίες εδώhttp://www.makeleio.gr/?p=35677 ).

Μην λησμονούμε επίσης το περιστατικό του ΟΑΣΑ που πήγαν κι έβαλαν «επιτυχώντα των 420 ευρώ» να εργαστεί ως «ελεγκτής εισιτηρίων» κι αυτός αρνήθηκε (και μπράβο του!), απολύθηκε κι εσείς γνωμοδοτήσατε υπέρ του (και μπράβο σας!)  διαπιστώνοντας το καταχρηστικό της πράξης του ΟΑΣΑ (αν και υποθέτω πως ουδείς από εκείνους «εκεί πάνω» που έκαναν αυτή την αχαρακτήριστη ενέργεια θα την πληρώσει).

Προς τι όλος αυτός ο εμπαιγμός κύριοι;

Κάποιος δεν πρέπει να βάλει στη θέση τους όλους τους παραπάνω  που ασχημονούν στην πλάτη ανέργων ανθρώπων που στα 50 τους προτίθενται να πάνε να δουλέψουν ως δούλοι των 420 ευρώ, πλήρες οχτάωρο και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ από τα δικαιώματα των υπολοίπων υπαλλήλων καθότι βρίσκονται σε ένδεια και απόλυτη ανάγκη;

Δεν φτάνει που αναγκάζονται να σκύψουν το κεφάλι και να πάνε εθελοντικά να γίνουν δούλοι, πρέπει να ταπεινώνονται κιόλας;

aegeanhawk

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.