Ανατροπή Ερντογάν από ΗΠΑ – κεμαλιστές με πραξικόπημα;


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ανεκπλήρωτο θα μείνει το στρατηγικό όραμα του Τούρκου πρωθυπουργού για τη συγκρότηση «μουσουλμανικού άξονα» Αιγύπτου, Τουρκίας, Ιράν

Αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα δέχεται το στρατηγικό όραμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του αδιαφιλονίκητα μεγαλύτερου Τούρκου πολιτικού που διεκδικεί να γίνει ο “ισλαμιστής Κεμάλ Ατατούρκ του 21ου αιώνα”.

Αποδομείται συστηματικά από τις ΗΠΑ με τη βοήθεια και του Ισραήλ – σε βαθμό μάλιστα που οι Αμερικανοί τώρα πλέον ενθαρρύνουν αφενός τα ισχυρά υπολείμματα του στρατοκρατικού κεμαλικού καθεστώτος στις ένοπλες δυνάμεις και στη δικαιοσύνη όπου ακόμη κυριαρχούν και αφετέρου το δίκτυο των μουσουλμάνων που επηρεάζουν μέσω του εγκατεστημένου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν να κινηθούν κατά του Ερντογάν, αποσταθεροποιώντας την κυβέρνησή του.

Ο λόγος που ο Λευκός Οίκος δραστηριοποιείται ανοιχτά για να πετύχει την ανατροπή του Ερντογάν και να ξαναφέρει τους υποτακτικούς στις ΗΠΑ Τούρκους κεμαλιστές στρατοκράτες στην εξουσία είναι πολύ σοβαρός. Μετά την ανατροπή του αμερικανόδουλου καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, ο Ερντογάν αποκατέστησε λειτουργικές σχέσεις συνεργασίας με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου Μόρσι. Η στρατηγική σύλληψη του Ερντογάν, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις συνεργασίας και με την Τεχεράνη επί Αχμαντινετζάντ, ήταν να συγκροτηθεί ένας “μουσουλμανικός άξονας” Αιγύπτου – Τουρκίας – Ιράν, με πληθυσμό σχεδόν 250 (!) εκατομμύρια, ο οποίος θα κυριαρχούσε στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο.

Αξονας με τεράστιες ενεργειακές πηγές στη διάθεσή του και ανεξάρτητος από τις ΗΠΑ, την ΕΕ ή τη Ρωσία, συνεργαζόμενος όμως από θέση ισχύος με αυτά τα κέντρα παγκόσμιας ισχύος! Η συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας, του Ιράν και της Αιγύπτου έναντι οποιασδήποτε χώρας της περιοχής -με εξαίρεση το Ισραήλ- θα ενίσχυε την πολιτική, αλλά και οικονομική κυριαρχία του άξονα αυτού. Αυτονόητο είναι ότι έναν τέτοιον άξονα δεν τον θέλουν η Ουάσιγκτον, η Μόσχα, το Βερολίνο και πάνω απ’ όλους το Τελ Αβίβ.

Το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο και η χούντα που πήρε την εξουσία εκεί, μια χούντα υποτελής στις ΗΠΑ και το Ισραήλ που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση του πραξικοπήματος και την επικράτηση της δικτατορίας των ανθρώπων τους, υπήρξε το πρώτο και καθοριστικό πλήγμα στο στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν. Με την επιβολή της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής χούντας αποκόπηκε ο αραβικός κόσμος από την Τουρκία. Επακολούθησε το δεύτερο και τελειωτικό πλήγμα με την επικράτηση στο Ιράν των φιλοαμερικανικών πολιτικών δυνάμεων στις προεδρικές εκλογές. Οι Ιρανοί μετατρέπονται σταδιακά πλέον σε όργανα της αμερικανικής πολιτικής οικειοθελώς. Με την εκλογή του Ροχανί, κανένα περιθώριο δεν υπάρχει πλέον για τη δημιουργία του άξονα που ονειρευόταν ο Ερντογάν. Η Αίγυπτος ξανάγινε αμέσως τυφλό όργανο των ΗΠΑ, το Ιράν μπήκε σε τροχιά εκ νέου μετατροπής του σε “αχθοφόρο” της αμερικανικής πολιτικής.

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν τώρα μήπως κατορθώσουν να απαλλαγούν και από τον ίδιο τον Ερντογάν που είναι η μοναδική ηγετική προσωπικότητα που θα μπορούσε να ηγηθεί κάποιας ανάλογης με τον προαναφερθέντα άξονα κίνησης. Προσπαθούν λοιπόν να τον ανατρέψουν με τη βοήθεια των Τούρκων στρατοκρατών και των ισλαμιστών του Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν ήταν επί δέκα χρόνια και πλέον σύμμαχος του Ερντογάν. Επαιξε σοβαρό ρόλο στην εδραίωση της εξουσίας του Ερντογάν και το πέρασμά του στο στρατόπεδο των εχθρών του συνιστά ισχυρότατο πλήγμα για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Επιχειρείται επίσης ο κατακερματισμός του κόμματος του Ερντογάν, του ΑΚΡ.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνιδρυτής του κόμματος του Ερντογάν και στενότατος φίλος του μέχρι πρότινος, έχει ουσιαστικά περάσει στο στρατόπεδο των Αμερικανών και των κεμαλιστών. Ο Ερντογάν δεν έχει τον έλεγχο ούτε των ενόπλων δυνάμεων ούτε του δικαστικού σώματος που καιροφυλακτούν να πάρουν την εκδίκησή τους για τους περιορισμούς της εξουσίας τους που τους έχει επιβάλει ο ηγέτης της Τουρκίας. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα είναι ίσως και στο σύνολό τους υπαρκτά.

Είμαστε εξίσου βέβαιοι όμως ότι τα κίνητρα των εισαγγελέων στο ποια σκάνδαλα θα αναδείξουν και ποια δημόσια πρόσωπα θα εμπλέξουν είναι αποκλειστικά και μόνο καθαρά πολιτικά. Υπό το πρίσμα της προηγηθείσης ανάλυσης, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι στο σκάνδαλο δωροδοκίας υπουργών που προβλήθηκε, ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ είναι… ιρανικής καταγωγής! Για να δούμε, λοιπόν, θα καταφέρουν άραγε οι Αμερικανοί και οι στρατοκράτες να ανατρέψουν πραξικοπηματικά τον Ερντογάν; Η γνώμη μας είναι πως όχι, τουλάχιστον ακόμη.

 

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

15 ἀπαντήσεις στὸ Ανατροπή Ερντογάν από ΗΠΑ – κεμαλιστές με πραξικόπημα;

 1. Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

  ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ : “ΘΑΨΤΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ”. ΕΦΟΣΟΝ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΕΡΝΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΗ, ΕΝΩ ΓΚΑΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ (ΤΑ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ). ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
  ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ Β ΠΠ, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΞΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΟΜΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ. ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΓΙΓΑΝΤΩΘΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ.
  ΚΑΛΛΙΟ ΓΑΙΔΟΥΡΟΔΕΝΕ ΠΑΡΑ ΓΑΙΔΟΥΡΟΓΥΡΕΥΕ !
  ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΙΡΑΝ – ΑΙΓΥΠΤΟ – ΤΟΥΡΚΙΑ.
  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ : ΜΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙ ΡΗΓΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.
  ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ. ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΣΕΙ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕΡΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.
  ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΠΥ ΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΜΕΡΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ.
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΜΗΝ ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ !

  Μοῦ ἀρέσει

  • Ὁ/ἡ seekandfound γράφει:

   Εσύ για καλό και για κακό πάρε ένα lexotanil να ηρεμήσεις γιατί στο επόμενο επίπεδο έχει άσπρη μπλούζα και 220 volt στεγνά.

   Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

    Καλά το μοντέρνο κύκλωμα των γιατρών τα ξέρει όλα ! Όλοι οι άλλοι αφενός δεν ξέρουν τι λένε και αφετέρου να μήν μιλάνε ποτέ. Και να σκεφτεί κανείς ότι μερικοί απο εμάς είμαστε απο αιώνες παραδοσιακά σογια γιατρών, αλλά όχι του σημερινού τύπου ….
    Γιατρών με παράδοση στήν ίαση σώματος – ψυχής και νού με γενικότερα αξιοπρεπές φρόνημα και όχι πωλήτές ξένων φαρμακευτικών εταιρειών, με το ένα χέρι στην τσέπη και το άλλο στο συνταγολόγιο. Γιατροί σημερινού τύπου με πρώην οικογενειακό επάγγελμα – άσχετο, όπως πχ οικοδόμος ή γεωργός ή κτηνοτρόφος ή μπακάλης μανάβης κ.α.
    Και τούς ύμνους του Δαυίδ και του Σολομώντα στην τσέπη. Πολύ φόρα δεν έχει πάρει το συμπαθές Τέλ Αβίβ? Δεν νομίζετε? Με τούς απανταχού “Σαμαράδες” κ.α. που προσπαθούν και ποτέ τίποτα δεν καταφέρνουν η δεν φέρνουν εις πέρας επιτυχώς, πέραν του να αφήνουν τεράστιες εκκρεμότητες σε όλους εμάς τούς υπολοίπους.
    Αρκετές εξαιρέσεις στον κανόνα βέβαια πάντοτε υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ευτυχώς για το συμπαθές σώμα των γιατρών που συγγενεύει με τον Χριστό που ήταν και αυτός Μέγας γιατρός στήν εποχή του και των πολιτικών που κάποτε είσαν αξιότεροι, εξυπνότεροι, αποτελεσματικότεροι.

    Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

    Μοῦ ἀρέσει

   • Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

    http://youtu.be/sltBVwdyiL4 Πάρτε να έχετε !

    Μοῦ ἀρέσει

 2. Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

  Μοῦ ἀρέσει

 5. Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

  Μοῦ ἀρέσει

 6. Ὁ/ἡ DIMITRIOS γράφει:

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.