Συνελήφθη σύμβουλος γερμανικής εταιρείας για τις μίζες στα εξοπλιστικά


Συνελήφθη σύμβουλος γερμανικής εταιρείας για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Μετά τις αποκαλύψεις Κάντα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο Δ.Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της Krauss-Maffei Wegmann – Κι άλλα εντάλματα έχουν εκδώσει οι δικαστικές αρχές για αγορά γερμανικών όπλων επί θητείας Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα, του αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών την περίοδο 1996-2002.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη του Δημήτρη Παπαχρήστου, αντιπροσώπου της γερμανικής εταιρείας Krauss-Maffei Wegmann (KMW) την περίοδο 2000. Ο κ. Παπαχρήστου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνελήφθη στο σπίτι του. Επίσης σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες έχουν εκδοθεί εντάλματα και για άλλους εμπλεκομένους και αναμένεται απλώς η σύλληψη των ατόμων. 

Στην απολογία του ο Αντώνης Κάντας ανέφερε ότι στα μέσα του 2000 ο κ. Παπαχρήστος του έδωσε μίζες για την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων PZH 2000. Για το πρόγραμμα των γερμανικών πυροβόλων που υπεγράφη το 2001 και κόστισε στο Δημόσιο 190,1 εκατ. ευρώ ο κ. Κάντας πήρε μίζα 750.000 ευρώ.

Ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών είπε στην απολογία του ότι η KMW έδωσε μίζες που ανέρχονταν στο 0,5% της σύμβασης των αυτοκινούμενων πυροβόλων, συνολικά δηλαδή 9,5 εκατ.ευρώ από τα οποία οι 750.000 ευρώ πήγαν στον κ. Κάντα.

«Μόλις ολοκληρώθηκε η σύμβαση και μετά περίπου από ένα εξάμηνο μου έφερε έντυπα της τράπεζας UBP Ζυρίχης για να ανοίξω λογαριασμό στην τράπεζα αυτή, αρχές του 2002. Σε αυτό το λογαριασμό ο κ. Παπαχρήστος μέσω μιας εταιρείας OXYLOS ιδιοκτησίας του, κατέθεσε μέσω της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου περίπου 500.000 ευρώ και από μία άλλη εταιρεία GRAMON SERVICE άλλες 50.000 ευρώ. Ακόμη κατέθεσε άλλες 100.000 ευρώ στην DRESDNER BANK στο λογαριασμό που μου είχε ανοίξει ο Λυγινός (σσ. αναφέρεται σε Ελληνο-ελβετό υπάλληλο της Dresdner). Τα χρήματα νομίζω ότι ήρθαν και αυτά μέσω της OXYLOS και άλλες 100.000 ευρώ μου έδωσε ο Παπαχρήστος μετρητά στην Ελλάδα σε ένα γραφείο που είχα στη Βουκουρεστίου», είπε ο κ. Κάντας στην απολογία του.

Νέες ποινικές διώξεις για αγορά γερμανικών όπλων από τον Άκη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των εξοπλιστικών, την οποία ερευνούν ανακριτές και εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, καθώς σήμερα ασκήθηκαν από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, νέες βαρύτατες ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, σε βαθμό κακουργήματος.

Οι νέες διώξεις αφορούν σε δύο δικογραφίες που εκκρεμούσαν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και βρίσκονταν στα χέρια των επίκουρων εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου.

Ειδικότερα, οι διώξεις που ασκήθηκαν και οι οποίες είναι για ενεργητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αφορούν στις εξής δύο δικογραφίες:

α) η πρώτη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων ΡΖΗ2000, για την οποία είχε υπογραφεί, τον Ιούλιο του 2001, επί θητείας δηλαδή του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Wegmann. Το τίμημα της σύμβασης αυτής ανέρχονταν στα 195.709.774 ευρώ.

β) η δεύτερη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 54 συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων Stinger και του αναγκαίου εξοπλισμού τους. Για την προμήθεια αυτή είχε υπογραφεί το 2000 -και πάλι δηλαδή επί θητείας Τσοχατζόπουλου- σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Άτλας, έναντι τιμήματος 142.731.079 ευρώ.

Πρώτο Θέμα

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.