Συμφωνία Ιαπωνίας – Τουρκίας για εμπλουτισμό ουρανίου και εξαγωγή πλουτωνίου!


Συναγερμό στις ελληνικές υπηρεσίες, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σημάνει το χθεσινό δημοσίευμα της έγκριτης ιαπωνικής εφημερίδας Asahi Shimbun με τίτλο «Japan’s energy pact with Turkey raises nuclear weapons concerns», σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα ζήτησε και πέτυχε την προσθήκη όρου στη σύμβαση για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας που επιτρέπει τον εμπλουτισμό ουρανίου και την εξαγωγή πλουτωνίου από χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο. 

Το δημοσίευμα, που εντόπισε ο εξαιρετικός ιστότοπος strategyreports, επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τον οποίο ο όρος αυτός προστέθηκε εκ των υστέρων και κατ΄απαίτηση της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας στη σύμβαση ύψους $22 δισ. με την Mitsubishi Heavy Industries και τη γαλλική Areva για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα, παρουσία του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe.

Η προσθήκη αυτού του όρου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Ιαπωνία καθώς έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων που ακολουθεί η χώρα. Η επίμαχη διάταξη που επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων αναμένεται να τεθεί προσεχώς προς έγκριση από την ιαπωνική Βουλή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan παραβρέθηκε σήμερα μαζί με τον Ιάπωνα ομόλογό του σε τελετή για την ολοκλήρωση παραγωγής του δορυφόρου Türksat-4A στις εγκαταστάσεις της Mitsubishi Electric Corp. στο Τόκιο. Ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά στα μέσα Φεβρουαρίου ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα ακολουθήσει ο δεύτερος δορυφόρος Türksat-4B που θα προσφέρει τη δυνατότητα μετάδοσης τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Τουρκία, στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Bülent Arınç, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Taner Yıldız, ο υπουργός για θέματα ΕΕ Mevlüt Çavuşoğlu, ο υπουργός Νεολαίας και Άθλησης Akif Çağatay Kılıç, ο υπουργός Οικονομικών Nihat Zeybekçi και ο υπουργός Άμυνας İsmet Yılmaz.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ίδρυση «Τουρκο-Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας» στην Κωνσταντινούπολη ενώ υπήρξαν διερευνητικές επαφές για αμυντική συνεργασία, συγκεκριμένα με την Mitsubishi Heavy Industries για τη δυνατότητα χρήσης του κινητήρα και συστήματος μετάδοσης ιαπωνικής κατασκευης στο υπό ανάπτυξη άρμα μάχης Altay καθώς και με τις Kawasaki Heavy Industries και Fuji Heavy Industries για συνεργασία σε κινητήρες αεροσκαφων και ελικοπτέρων.

strategyreports

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.