Από τον Παυλώφ στους σύγχρονους τρομοκράτες


Ivan_Pavlov_nobel

(Ivan Petrovich Pavlov, 1849-1936)

Κατ΄αρχήν υπήρξε ο Παυλώφ. Ρώσσος επιστήμονας που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής το 1904, για τις έρευνές του πάνω στην φυσιολογία του πεπτικού συστήματος.

 

 

 pavlov_conditioning_dogs

Ο Παυλώφ έγινε γνωστός  κυρίως για τις έρευνες και μελέτες που έκανε με πειράματα σε σκύλους και με θέμα  «Τα Εξηρτημένα Αντανακλαστικά».

Απέδειξε δηλαδή πως είναι δυνατόν να ρυθμιστεί η συμπεριφορά του σκύλου (αντικειμένου της μελέτης), με κατάλληλα εξωτερικά ερεθίσματα.

Οι θεωρίες του μπορούν  έχουν εφαρμογές σε μεμονομένα άτομα,  σε ομάδες ατόμων αλλα ακόμα  και σε μάζες και πληθυσμούς ολόκληρους.

Οι πρώτοι που άρχισαν να τις χρησιμοποιούν, για να επηρεάσουν τις μάζες, ήταν  οι  καθοδηγητές  στη   Σοβιετία  και  άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα, στα σεμινάρια που έκαναν για ν’ ανανήψουν οι αντιρρησίες και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Είναι αυτό που  στον πολυ κόσμο είναι γνωστό σαν «Πλύση  Εγκεφάλου»!

Σε κάθε χώρο δουλειάς, στα σχολεία, στο Στρατό, υπήρχαν οι καθοδηγητές του καθεστώτος που αναλάμβαναν την καθοδήγηση της συμπεριφοράς των μαζών με σεμινάρια υποχρεωτικής παρακολούθησης.

Ο μεγαλύτερος εφαρμοστής των πειραμάτων και θεωριών του Παυλώφ υπήρξε όμως ο περίφημος υπουργός προπαγάνδας και αγαπημένο παιδί του Χίτλερ, οΓκαίμπελς.

Josef_Goebbels

Αυτός είχε όμως στην διάθεσή του πιο σύγχρονα μέσα επιρρεασμού. Με κάποιο τρόπο υποχρέωσε τους γερμανούς κατασκευαστές ραδιοφώνων, να παράγουν συσκευές φθηνές και προσιτές  σε κάθε βαλάντιο, ώστε τα ραδιόφωνα να μπουν σε κάθε γερμανικό σπίτι.

Από εκεί και ύστερα τα πράγματα ήσαν εύκολα. Ο κάθε γερμανός μάθαινε καθημερινά για τα κατορθώματα της Βερμαχτ στα διάφορα μέτωπα του πολέμου. Ακόμη και μέχρι την στιγμή που οι σύμμαχοι έμπαιναν μέσα στο Βερολίνο, οι Γερμανοί μάθαιναν  για την ανάγκη της ύπαρξης του «ζωτικού χώρου» για τον οποίο γινόταν ο πόλεμος, για τα δεινά του κόσμου για τα οποία υπεύθυνοι ήταν οι Εβραίοι και όλες οι μειονότητες, και φυσικά για την ανωτερότητα και αγνότητα της αρείας φυλής και την ανάγκη διατήρησης της καθαρότητάς της με την εξολόθρευση των υπολοίπων. Και για όποιους δεν τους έπιανε η προπαγάνδα και ο ψυχολογικός καταναγκασμός, υπήρχαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για συνετισμό και ανάνηψη. (αν κατάφερναν να επιβιώσουν σ’ αυτά.)

George_Orwell_press_photo

Τον εφιαλτικό κόσμο των ολοκληρωτικών αυτών καθεστώτων, μας περιγράφει με το έργο του ο Άγγλος δημοσιογράφος Τζώρτζ Όργουελ Κυρίως στο βιβλίο του με τίτλο «1984» αλλά και στο άλλο την «Φάρμα των Ζώων», έργα προφητικά και ανατριχιαστικά, για κάθε άνθρωπο που σκέφτεται λίγο, βλέπουμε με ποιόν τρόπο και ποιες μεθόδους ελέγχονται οι πληθυσμοί και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Βλέπουμε , επίσης, με ποιόν τρόπο, με την χρήση των Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης παρακολουθούνται, ελέγχονται και καθοδηγούνται κοινωνίες, πληθυσμοί και άτομα για να εκδηλώνουν συμπεριφορές και τάσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες των κρατούντων.

Στη Φάρμα των Ζώων οι άνθρωποι συγκρατούνται μέσα στα καλούπια που ορίζουν οι κυβερνώντες με τον έλεγχο της γλώσσας, με την πλαστογραφία της ιστορίας και την στρέβλωση των εννοιών και των λέξεων, την απαγόρευση στην ουσία της ελεύθερης σκέψης και δημιουργίας.

Στις μέρες μας, βλέπουμε τον εφιαλτικό κόσμο που προφήτεψε ο Όργουελ να γίνεται πραγματικότητα. Μπορεί να καθυστέρησε 30 χρόνια, μια και το είχε προβλέψει για το 1984, αλλά η σημερινή πραγματικότητα είναι χειρότερη από εκείνη που είχε προβλέψει.

Αυτοί  που κυβερνούν τους λαούς,  που ορίζουν και καθορίζουν τις τύχες των,  έχουν ξεπεράσει τη φαντασία του Οργουελ. Οι κυβερνήσεις των κρατών παίρνουν εντολές από τους δυνάστες των λαών. Το παγκόσμιο οικονομικό διευθυντήριο, είναι υπεράνω κυβερνήσεων και  δίνει  τις εντολές για  τα μέτρα, τα σταθμά και τους τρόπους της  ζωής μας.

Εκείνοι που αποτελούν το  παγκόσμιο οικονομικο διευθυντήριο ονόμασαν «παγκοσμιοποίηση» την   υποτέλεια στο κεφάλαιο . Την εξαθλίωση των λαών την ονόμασαν «ανάγκη εξόδου από την κρίση» και την ανυπαρξία κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους την βάφτισαν «ανάγκη ορθολογισμού των εξόδων».

Το μοίρασμα του όποιου εθνικού πλούτου υπήρχε ακόμη, στα λαμόγια που τους ακολουθούν τους χειροκροτούν και τους γλύφουν, με το αζημίωτο, το αποκαλούν «σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού φορέα».

Και την αδυναμία να μπορούν οι άνθρωποι να κρατούν το σπίτι τους ζεστό στην παγωνιά, την λένε «ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων».

 

Αυτά είναι λίγα παραδείγματα απ’ όσα γίνονται.

Το δικαίωμα του καθενός μας, να μπορεί να ζήσει ο ίδιος και να συντηρήσει την οικογένειά του με αξιοπρέπεια,  τείνει να εκλείψει πια.  Τα χαμόγελα πάνε να το σβήσουν από τα χείλη μας.

Στην προσπάθειά τους αυτή δεν είναι μόνοι. Στρατιές πληρωμένων κοντυλοφόρων που θέλουν ν’ αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, έχουν αναλάβει, με το αζημίωτο, να περάσουν, να διαφημίσουν και να προπαγανδίσουν το έργο τους.

πολιτικοι

 

Έχουν αναλάβει να μας πείσουν για την αναγκαιότητα των «μέτρων», που χωρίς αυτά όλοι μας θα κατρακυλούσαμε στον γκρεμό. Μας λένε πως παίρνει η κυβέρνηση εύσημα από τους έξωθεν εντολείς της για την πάταξη της φοροδιαφυγής, χωρίς να μας λένε πότε τα’ αφεντικά τους, οι καναλάρχες, ομοτράπεζοι των κρατούντων,  θ’ αποπληρώσουν όσα χρωστάνε σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Μας δείχνουν στατιστικά στοιχεία για το πόσο περιορίστηκε το λαθρεμπόριο των καυσίμων και δεν μας δείχνουν ούτε μας λένε πόσοι κάηκαν προσπαθώντας να ζεσταθούν. Μας λένε πως οι προοπτικές μας είναι μεγάλες και έχουμε μέλλον μπροστά μας, όταν η ανεργία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους έχει καταρρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Γεμίζουν τα προγράμματα κάθε καναλιού της τηλεόρασης με συνταγές μαγειρικής για να ονειρεύονται και να χορταίνουν όσοι σιτίζονται από τα κοινωνικά συσσίτια. Όταν πολλοί από τους τυχερούς που έχουν ακόμη δουλειά, πηγαινοέρχονται καθημερινά σ’ αυτήν με τα πόδια γιατί με το αντίτιμο του εισιτηρίου θ΄αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους ( που ακόμη λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία).

 

δημοσιογραφοι

Αυτοί οι πουλημένοι δημοσιογραφίσκοι της πεντάρας , τα παπαγαλάκια,  σε κάθε ευκαιρία μας τρομοκρατούν για τις τρομερές συνέπειες που θάχουμε, και τα χειρότερα που θα μας βρουν, αν δεν συμμορφωθούμε και δεν ακολουθήσουμε τις άνωθεν εντολές. Μας φοβερίζουν με το τι έχουμε να πάθουμε αν τολμήσουμε να βγάλουμε τις παρωπίδες και να σηκώσουμε το κεφάλι. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι τρομοκράτες των λαών!  Και την τρομοκρατία  την ασκούν με μέσα σύγχρονα και δοκιμασμένα επιστημονικά. Που κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί σε λαούς ολόκληρους.

Κι εμείς ψαχνόμαστε. Και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να ξεφύγουμε, ν’ αλλάξουμε τα πράγματα. Αλλά η εναλλακτική λύση  δυστυχώς δεν είναι δική μας επιλογή. Μας την έχουν ετοιμάσει ήδη και έχουν αρχίσει να μας την προβάλλουν  άλλοι. Αυτοί που καθορίζουν τις τύχες τις δικές μας και των άλλων λαών. Απλά θ’ αλλάξουν τις μάσκες που φορούν οι τοποτηρητές τους. Κι εμείς θάμαστε πάλι ευχαριστημένοι που άλλαξαν τα πράγματα και ξεφύγαμε λίγο.

Μέχρι ν’ αρχίσουμε πάλι να ψαχνόμαστε….

Γι αυτό μήν ακούτε τα παπαγαλάκια αλλά μονάχα τη φωνή της λογικής  που κελαηδάει μέσα σας ! Μείνετε ανεπιρρέαστοι από τα λόγια  και τα παιχνίδια τους όπως το τωρινό  το εδώ είναι ο Ξηρός εκει είν ο Ξηρος που είναι ο Ξηρος! Ολα αυτά  είναι προκάλυψη καπνού  για να μας αποσπούν από τα  πραγματικά κι ουσιαστικά  μας προβλήματα και να επέρχεται και μια κάποια εκτόνωση  δικαιολογημένης  οργης μας.. Προσπαθήστε να είσαστε όσο πιο ορθολογιστές μπορείτε..μην μας παραπλανούν  και μας καθοδηγούν εκεί που  τους βολεύει!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ;

Γενάρης 2014.

xeimwniatikhliakada

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.