Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα


Tsipras

του Μιχάλη Ιγνατίου

Oι αξιωματούχοι όσων εκ των χωρών έχουν συμφέροντα στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά την πολιτική κατάσταση όπως εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες μέσα από δημοσκοπήσεις και ψιθύρους. Με την ίδια αγωνία διαβάζουν τις αναφορές από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών και τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Πρόκειται για αναμενόμενη αντίδραση, διότι πολλές χώρες της Ευρώπης δάνεισαν μεγάλα ποσά στη χώρα μας, τα οποία κινδυνεύουν είτε να «κουρευτούν», αν και οι αντιδράσεις είναι ισχυρότατες, είτε να χαθούν εντελώς, εάν η Ελλάδα οδηγηθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε πτώχευση.
Είναι, λοιπόν, λογικό οι διπλωμάτες των ξένων πρεσβειών να κάνουν «ασκήσεις» επί των προβλέψεων των συνομιλητών τους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πιστεύει ότι «ο Τσίπρας είναι ασταμάτητος». Η αλήθεια είναι πως έπειτα από τέσσερα σχεδόν χρόνια απαράδεκτης λιτότητας, ο λαός είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει όσους θεωρεί υπεύθυνους. Είναι μια λογική και δικαιολογημένη αντίδραση…
Από την άλλη πλευρά, είναι «σταυρόλεξο» για τους ξένους διπλωμάτες το γεγονός ότι μετά από τέτοια καταστροφή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του παραμένουν «κολλημένοι» στις δημοσκοπήσεις σε χαμηλά ποσοστά. Ισχυρίζονται πως εάν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ακόμα και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, το ποσοστό τους θα ξεπερνούσε το 40%.
Όλες αυτές οι απορίες θα απαντηθούν το βράδυ των εθνικών βουλευτικών εκλογών, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές, εκτός εάν γίνει το θαύμα και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτοξευθούν, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι, οι οποίοι μιλούν επίσης για «πειραγμένες» δημοσκοπήσεις εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα.
Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν οι δανειστές θα συνεργαστούν με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και αναλάβει τα ηνία της χώρας. Όλα θα εξαρτηθούν από την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση, αν και οι θέσεις των δύο πλευρών, που εκφράστηκαν δημόσια, είναι γνωστές. Με τα σημερινά δεδομένα και με βάση τις εκφρασμένες θέσεις τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δανειστές θα συγκρουστούν από την πρώτη μέρα. Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται καν να εισέλθουν σε συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος. Οι δανειστές αρνούνται την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος και είμαι βέβαιος πως θα δηλώσουν και επισήμως ότι η υλοποίηση του είναι υποχρέωση κάθε ελληνικής κυβέρνησης όσο η χώρα χρωστά. Μιλώντας με οικονομολόγο που δεν έχει σχέση με το Ταμείο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι δεμένη χειροπόδαρα.
Πέρα από κομματικές συμπάθειες και αντιπάθειες, όλοι μας κατά βάθος επιθυμούμε να δοθεί από τους λαούς των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ένα ηχηρό μήνυμα στους αδίστακτους δανειστές. Οι Γερμανοί και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν «κάψει» τους πολίτες με τη λιτότητα που επέβαλαν. Κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη, φτώχυναν τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου και δεν έθιξαν τους πλούσιους, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν ασυλία.
Ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει πολύ βαρύ φορτίο εάν και όποτε εκλεγεί. Πρέπει επειγόντως να εκπονήσει πρόγραμμα που θα είναι εφαρμόσιμο και (δυστυχώς) αποδεκτό από τους δανειστές και οφείλει να απαντήσει στο μείζον ερώτημα που τίθεται: Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση εάν οι επικεφαλής της τρόικας κηρύξουν τη «λήξη» και αποχωρήσουν από την Ελλάδα; Όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, ουδείς θέλει το μισητό Μνημόνιο. Αλλά την πατρίδα μας την έχουν «αλυσοδέσει». Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σκεφτεί από τώρα προτάσεις εξόδου από τα δεσμά του Μνημονίου και οφείλει να συνάψει συμμαχίες στον ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- χώρο. Διαφορετικά θα σκάσει στα χέρια του ατομική βόμβα…

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.