Στουρνάρας: «Αν δεχόμασταν ό,τι λέει η Τρόικα, θα είχαμε καταστραφεί»


Στουρνάρας: «Αν δεχόμασταν ό,τι λέει η Τρόικα, θα είχαμε καταστραφεί»

Ο υπουργός Οικονομικών «βγάζει στη σέντρα» την ομάδα Τόμσεν, δηλώνοντας ότι «έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις» – «Ελπίζω ότι, με τα νέα στοιχεία, το μυαλό τους θα έχει κάπως προσαρμοστεί στην πραγματικότητα»

Στην επίθεση κατά της Τρόικας πέρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, επικρίνοντάς την για τη στάση και τα λάθη στους χειρισμούς της.

Μιλώντας μάλιστα σε διεθνές συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, την έβγαλε σχεδόν… άχρηστη, τονίζοντας ότι  «η Τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις». 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, τον περασμένο Σεπτέμβριο η ομάδα Τόμσεν  παρέδωσε ένα χαρτί με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις, τις οποίες τελικά και δεν έλαβε υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση.

«Αν το δεχόμουν, θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε πως μιλάει έτσι, επειδή βγαίνει ενισχυμένος από τα στοιχεία που δείχνουν πως «θα έχουμε ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, πολύ πάνω από το στόχο. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα δημοσιοποιηθεί σε λίγες ημέρες και θα είναι μια πολύ-πολύ μεγάλη έκπληξη» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Με τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως μπορεί πλέον η Αθήνα να πείσει τους ελεγκτές για τις θέσεις της.

«Η Τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω τώρα, με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, το μυαλό τους θα έχει κάπως προσαρμοστεί στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα νούμερα δείχνουν βελτίωση μεγαλύτερη ίσως και από αυτήν που περίμενα και εγώ ο ίδιος» υποστήριξε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι θα πάρει χρόνο, για να αλλάξει κάτι αισθητά στη ζωή των πολιτών.

«Έχουμε κάνει το μεγαλύτερο μέρος απ’ όσα χρειάζονται. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει εξαλείψει τα δύο βασικά αίτια της κρίσης, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο Δημόσιο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη της δημοσιονομικής προσαρμογής: η μείωση του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 35%» παραδέχθηκε.

Υποστήριξε, πάντως, ότι, «από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα, μέχρι τη στιγμή ο κόσμος να δει χρήμα στην τσέπη του, μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα και αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα».

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.