Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια


Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια

Η θλιβερή πραγματικότητα για τους Έλληνες καταναλωτές καταγράφεται πλέον και επίσημα στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Detailed Average Price Report November 2013 όπου συμπεραίνεται ότι η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των Ελλήνων εργαζομένων την τελευταία τριετία ξεπέρασε το 30% και σε συνδυασμό με το υψηλότατο ποσοστό των τιμών στα βασικά είδη έχει οδηγήσει τους Έλληνες να αισθάνονται την ακρίβεια «σκληρότερη» από τους υπόλοιπους εταίρους στην Ε.Ε.

akr18123713

Εξετάζοντας τις ενδεικτικές τιμές 20 βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ (ρύζι, ψωμί, γάλα, αυγά, ελαιόλαδο κλπ) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο συμπεραίνει κανείς ότι η χώρα μας έχει το ακριβότερο καλάθι, αν λάβει υπόψη του ότι οι Έλληνες καταναλωτές ξοδεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους σε σχέση με τους καταναλωτές στις άλλες τρεις χώρες.

Πιο συγκεκριμένα για ένα καλάθι με 20 βασικά αγαθά που στην Ελλάδα κοστίζει συνολικά 63,4 ευρώ ο Έλληνας καταναλωτής που πληρώνεται σήμερα με τον βασικό, κατώτατο μισθό των 586 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει το 10,81% των μηνιαίων αποδοχών του.

akr23442342

Τα ίδια προϊόντα στην Ολλανδία κοστίζουν 50,3 ευρώ με τον Ολλανδό εργαζόμενο που αμείβεται με 1.478 ευρώ κατώτατο μισθό, να δαπανά μόλις το 3,4% των μηνιαίων εισοδημάτων του, δηλαδή τρεις φορές λιγότερο από τον Έλληνα.

Αντίστοιχα το ίδιο καλάθι στο Λουξεμβούργο κοστίζει 70,53 ευρώ. Και σε αυτή τη χώρα όπου ο βασικός μισθός είναι 1.874 ευρώ ο καταναλωτής που έχει αποδοχές τρεισήμισι φορές υψηλότερες από τον Έλληνα δαπανά το 3,7 των μηνιαίων αποδοχών του.

Τέλος, ο Πορτογάλος που κι αυτός λόγω κρίσης είδε το μισθό του να μειώνεται στα 485 ευρώ για την αγορά αυτών των 20 προϊόντων πληρώνει 46,48 ευρώ που αντιστοιχεί στο 9,58% των μηνιαίων αποδοχών του.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.