Οι δρόμοι του Σκοτεινού Διαδικτύου


Οι δρόμοι του Σκοτεινού Διαδικτύου

Όπλα, ναρκωτικά, εμπόριο λευκής σαρκός. Όλα διακινούνται στο Dark Internet όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο – Ποια είναι τα κρυπτογραφημένα δίκτυα του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες.

Μπορεί κανείς να βρει όπλα και ναρκωτικά στο διαδίκτυο; Είναι αλήθεια ότι παραγγέλνονται μέχρι και δολοφονίες από το ίντερνετ; Οι ειδικοί απαντούν: Ναι, στο διαδίκτυο δραστηριοποιείται το οργανωμένο έγκλημα όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο και μάλιστα οι εγκληματίες μπορούν να κάνουν τις «δουλειές» τους πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις διωκτικές αρχές.

Όπως στην αληθινή ζωή οι βρώμικες δουλειές γίνονται στα κρυφά, σε σκοτεινά δρομάκια μακριά από τα φώτα της πόλης, έτσι και στο ίντερνετ οι βρώμικες δουλειές γίνονται στο σκοτάδι και για την ακρίβεια στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, το λεγόμενο Dark Internet που επιτρέπει στους «γκάνγκστερ» του ίντερνετ να παρανομούν χωρίς κανένας να μπορεί να εντοπίσει την ταυτότητά τους.

dark

Στην ουσία πρόκειται για κρυπτογραφημένα δίκτυα του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για να διαπράξουν μια σειρά από έκνομες ενέργειες: Από διακίνηση ναρκωτικών και όπλων έως προώθηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και πώληση πλαστών εγγράφων.

Ο πονοκέφαλος που έχουν προκαλέσει στις κυβερνήσεις πολλών χωρών είναι τεράστιος. Όπλα και μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, ηρωίνης και απαγορευμένων χαπιών διατίθενται προς πώληση από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ιστοτόπων που για να μπορέσεις να μπεις πρέπει να έχεις ειδικό λογισμικό. Στην ουσία πρόκειται για ένα «παράλληλο» και «private internet» που δραστηριοποιείται υπογείως και μακριά από τα μάτια των διωκτικών αρχών.

– Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δικτυακός τόπος Silk Road που πριν από λίγο καιρό έκλεισε από το FBI και επρόκειτο για ένα site που περιγράφεται από πολλούς ως «το Amazon των εγκληματιών».

– Την ίδια ώρα δεκάδες ιστότοποι που περιγράφονται ως ανώνυμες αγορές όπως οι: BlackMarket Reloaded, Silk Road 2.0 και Sheep περιέχουν χιλιάδες καταχωρήσεις για πώληση ναρκωτικών, όπλων και πλαστών ταυτοτήτων ή διαβατηρίων. Τα προϊόντα αυτά παραδίδονται με το ταχυδρομείο (όπως στα κανονικά e-shops) στα σπίτια των αγοραστών.

Η πρόσβαση σε αυτούς τους τόπους δεν επιτρέπεται. Υπάρχει ειδικό λογισμικό για τα μέλη τα οποία πληρώνουν τις κρυφές συναλλαγές με ειδικά ψηφιακά νομίσματα χωρίς τη χρήση πιστωτικών καρτών ή την μεσολάβηση τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απόλυτη ανωνυμία των μελών.

cyberwar

Πως εξασφαλίζουν ανωνυμία;

Η ανωνυμία επιτυγχάνεται κυρίως χάρη στο TOR (The Onion Router) που στην ουσία πρόκειται για ένα κρυπτογραφημένο λογισμικό το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του 2000 και το οποίο είχε στόχο να καταστήσει εφικτή την ανώνυμη περιήγηση στο διαδίκτυο.

Κατά πολλούς μέσω αυτού του συστήματος εκτελούνται παράνομες συναλλαγές, ωστόσο οι υποστηρικτές του λένε ότι χάρη σε αυτό προστατεύεται η ταυτότητα των πολιτικών ακτιβιστών.

newsbomb.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.