Μ.Κ.Ο. (πάλι)


   Το σχόλιο που ακολουθεί είχε αναρτηθεί πάλι την 10/2/2012, πριν από δύο χρόνια ακριβώς, όταν είχα καταγράψει ένα πλήθος από αυτές που αποκαλούνται Μ.Κ.Ο. και μετά από μια μικρή επεξεργασία των στοιχείων τους διαπιστώθηκαν κάποια πράγματα. Να που τώρα αρχίζει να αποκαλύπτεται ο ρόλος τους.

Ας το θυμηθούμε:

«Ο όρος ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) αναφέρεται σε οργανώσεις που χαρακτηρίζονται μη κερδοσκοπικές, συνήθως με διεθνή παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς αλλά στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες από τα κράτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο όρος να χρησιμοποιείται για κάθε κοινωφελή οργάνωση που δεν ανήκει στο κράτος. Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. Από τις πρώτες ΜΚΟ στην Ελλάδα ήταν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (10.6.1877).

Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος τια τις ΜΚΟ και τις χρηματοδοτήσεις τους από κρατικά κονδύλια με αδιαφανή κριτήρια.

Εκείνο που επισημαίνεται, είναι ο τεράστιος αριθμός των παραπάνω οργανώσεων που υποψιάζουν τον απλό πολίτη με τις ασαφείς δραστηριότητες και τα πρόσωπα που τις συγκροτούν και η υποψία είναι ότι αρκετές από αυτές είναι αγωγοί για την διοχέτευση πόρων για πονηρά οφέλη.

Οι λέξεις «φίλοι του τάδε», οικολογία, συνεργασία, παιδί, περιβάλλον, έρευνα, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, βρίσκονται  στις περισσότερες ονομασίες των ΜΚΟ που καταφέραμε να καταγράψουμε και να ταξινομήσουμε, από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών, από όπου φαίνεται ότι χρηματοδοτούνται .

Εκεί, μαζί με γνωστές ΜΚΟ όπως  οι γιατροί του κόσμου, γιατροί δίχως σύνορα, WWF Ελλάς, ΧΕΝ Ελλάδας, ΣΕΟ (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού), ΣΕΠ (Σώμα Ελλήνων Προσκόπων) κ.α. θα βρει κανείς και πλήθος άλλων «γνωστών» ή αγνώστων πολλοί δε από αυτές να κινούν υποψίες για την  ύπαρξη και τις σκοπιμότητές τους.

Όταν π.χ. η αποναρκοθετήσεις είναι αρμοδιότητα του στρατού, τι νόημα έχει η ύπαρξη ΜΚΟ με τον τίτλο «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης»;

Εν πάση περιπτώσει προχθές ανακοινώθηκε ότι στο στόχαστρο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Δίοικησης Λέανδρου Ρακιτζή βρίσκονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ο Γενικός Επιθεωρητής έχει δώσει εντολή να ερευνηθούν οι Μ.Κ.Ο. όλες τις χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υποβάλλουν δήλωση εισοδήματος αλλά και Φ.Π.Α., εφόσον υποχρεούνται. Οι κατά τόπους Δ.Ο.Υ. έχουν ξεκινήσει να αποστέλλουν τα πρώτα στοιχεία για τις Μ.Κ.Ο που έχουν στη δικαιοδοσία τους και σύμφωνα με έγκυρες πηγές ήδη προκύπτει -δειγματοληπτικά τουλάχιστον- πως ένα μεγάλο ποσοστό των οργανώσεων δεν υποβάλλει ούτε δήλωση εισοδήματος ούτε και Φ.Π.Α.
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή, διεξάγεται έρευνα από το υπουργείο Εξωτερικών για ύποπτες χρηματοδοτήσεις 195 συνολικά Μ.Κ.Ο., ενώ το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα επανακαθορίζει τι είναι Μ.Κ.Ο προκειμένου να καταρτιστεί νέο μητρώο βάσει αυστηρότερων κριτηρίων.

Ελπίζουμε το νέο νομοσχέδιο να λάβει υπόψη του ότι οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ γίνονται με χρήματα του ελληνικού λαού και απαγορεύεται η οποιαδήποτε λάθρα συναλλαγή με αδιαφανείς διαδικασίες και μάλιστα με νόμο, όπως ανακοινώθηκε από στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Όλες οι ΜΚΟ πρέπει να είναι ανοιχτά βιβλία για κάθε ενδιαφερόμενο.

Απαραίτητη προϋπόθεση πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι η ύπαρξη στο διαδίκτυο ιστοσελίδας της οργάνωσης, όπου θα αναφέρονται ο σκοπός της, η δράση της, η έδρα της, οι συντελεστές της ονομαστικά με τα ιδρυτικά μέλη και τα βιογραφικά τους, τα ποσά που απολαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, την διαχείριση τους, με τη δημοσίευση κάθε χρόνο των ισολογισμών τους, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει κάθε εταιρεία.

Έτσι μόνο θα δούμε ποια είναι τα σαΐνια που τα κονομάνε εις υγεία των κορόιδων, συγγενείς, φίλοι, μπατζανάκηδες, κουμπάροι αρχόντων που έχουν βρει τρόπο να ευημερούν, παράσιτα σε μια κοινωνία απροστάτευτη από τα νύχια τους.

Δεν είναι δυνατό, ηθικό και νόμιμο να χρηματοδοτούνται με καθεστώς διαφθοράς οργανώσεις από την μια, και από την άλλη να μειώνονται μισθοί και συντάξεις κάθε μήνα και να εξαθλιώνονται εκατομμύρια πολίτες.

Πόσο νόμιμο είναι να αναφέρονται τρεις ΜΚΟ σε μία διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη που και οι τρεις να έχουν στον τίτλο του τη λέξη «γυναίκες», επίσης στην ίδια πόλη δύο ΜΚΟ με την ίδια διεύθυνση και με τίτλους αόριστους, ή στην Αθήνα στην ίδια διεύθυνση δύο ΜΚΟ με τον τίτλο «Διεθνής  Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη Ο ΑΛΦΑ» και «Ο ΒΗΤΑ».

Ελπίζω το σκάψιμο από μέρους του Γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης που θα είναι επίπονο λόγω του όγκου και του μεγάλου αριθμού των ΜΚΟ, να βγάλει πολλά στο φως, να ζητηθούν ευθύνες όπου υπάρχουν αλλά και επιστροφές των καταχρασμένων όπου εντοπισθούν ώστε να σταματήσει το «μεγάλο φαγοπότι».

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα, δεν είναι τυχαία και η αναφορά του προέδρου του Οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» Κώστας Μπάκουρης που επεσήμανε ότι «η έξοδος από την κρίση σημαίνει και πάταξη της διαφθοράς», καθώς όπως είπε «η διαφθορά στην Ελλάδα με την ευρεία έννοια έχει κοστίσει  τα τελευταία 10 χρόνια 120 δις. ευρώ».

Ούτε είναι τυχαίο ότι η χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατέχει την 80η θέσει στη λίστα διαφθοράς, ανάμεσα σε 183 χώρες.

Η δυσκολία που προκύπτει στη βελτίωση της θέσης αυτής είναι τεράστια, καθώς αυτοί που πρέπει να καταπολεμήσουν τη διαφθορά είναι αυτοί οι ίδιοι που τη συντηρούν και την ασπάζονται.»

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.