«Η Γερμανία παίρνει στα χέρια της την ουκρανική κρίση»


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι «κάρφωσαν» με δημοσιεύματα έμμεσα ότι οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης είναι όργανα της Μέρκελ

Θριαμβευτικοί ήταν οι τόνοι του εξάστηλου τίτλου της δεύτερης σελίδας της γαλλικής εφημερίδας «Λε Μοντ» στο φύλλο της που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Δευτέρας: «Η Γερμανία παίρνει στα χέρια της την ουκρανική κρίση»!

«Η Ανγκελα Μέρκελ επρόκειτο να δεχθεί τους δύο κύριους αντιπάλους του Βίκτορ Γιανουκόβιτς» πληροφορούσε τους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες της ο επίσης εξάστηλος υπότιτλος, καθώς η εφημερίδα είχε τυπωθεί δύο – τρεις ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Η ανταπόκριση της γερμανικής εφημερίδας από το Βερολίνο άρχιζε διθυραμβικά: «Η θέληση της Γερμανίας να επιβεβαιωθεί στη διπλωματική σκηνή αρχίζει από την ανατολική γειτονιά της… Ο Βιτάλι Κλίτσκο και ο Αρσένι Γιατσενιούκ (του κόμματος της φυλακισμένης αντιπάλου του Ουκρανού προέδρου Γιανουκόβιτς, Γιούλια Τιμοσένκο) είχαν ήδη προσκληθεί την 1η Φεβρουαρίου στη Συνδιάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Είναι άξιο αναφοράς ότι τότε είχαν συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικό Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον Γάλλο ομόλογό τους Λοράν Φαμπιούς» τόνιζε η γαλλική εφημερίδα. Σε περίοπτη θέση στην ίδια σελίδα η «Μοντ» είχε έναν ακόμη εντυπωσιακό τίτλο: «Η Γερμανία βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης ενός κύρους που θα την κάνει τον πιλότο της ευρωπαϊκής διπλωματίας;» Δώδεκα ώρες αργότερα, την Τρίτη το πρωί, ο πρωτοσέλιδος τίτλος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφερόταν στην Ουκρανία εμφάνιζε τη σύγκρουση εκεί ως διελκυστίνδα ανάμεσα στη γερμανική και τη ρωσική πολιτική: «Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη βοήθεια για να αποκρούσει την κίνηση του Βερολίνου στην Ουκρανία» υπογράμμιζε.

Το ρεπορτάζ της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας άρχιζε εξαίροντας τη γερμανική ανάμειξη στην Ουκρανία: «Καθώς η Γερμανία ξεδίπλωσε μια ασυνήθιστα υψηλού επιπέδου υποδοχή των δύο κύριων ηγετών της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία τη Δευτέρα, η Ρωσία έκανε μια αντιπαραθετική κίνηση στην πολιτική διελκυστίνδα με μια χρηματική χειρονομία υποστήριξης της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε στην καγκελαρία την πρώτη γνωστή συνομιλία της με τους δύο Ουκρανούς πολιτικούς, τον Αρσένι Γιατσενιούκ και τον Βιτάλι Κλίτσκο… Η Μέρκελ συναντήθηκε για περισσότερη από μια ώρα με τους Ουκρανούς, οι οποίοι εξέφρασαν και οι δύο ευγνωμοσύνη για την προσοχή της πιο σημαντικής εθνικής ηγέτιδος της Ευρώπης πριν κατευθυνθούν σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ» ανέφερε το ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Εντυπωσιάζει επίσης η σύμπτωση ότι τόσο η γαλλική «Μοντ» όσο και οι αμερικανικοί «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφεραν το πασίγνωστο φυσικά σε εκατομμύρια Γερμανούς, αλλά παντελώς άγνωστο σε εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους γεγονός ότι από την αρχή της ουκρανικής κρίσης ο Βιτάλι Κλίτσκο έχει… καθημερινή (!) στήλη στην «Μπιλντ», τη μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα της Γερμανίας, αν και κατωτάτου όντως επιπέδου, χυδαίου πολιτικού χαρακτήρα. Αυτό όμως που χτυπάει στο μάτι είναι η παρείσφρηση της «ασήμαντης» λέξης «γνωστή» για τις συνομιλίες της Μέρκελ με τους Ουκρανούς Κλίτσκο και Γιατσενιούκ.

Για τον έμπειρο αναλυτή αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» πως έχουν προηγηθεί και μυστικές συναντήσεις της Μέρκελ με τους Ουκρανούς ηγέτες της αντιπολίτευσης και η αμερικανική εφημερίδα «καρφώνει» τους Γερμανούς με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο!

Η υποψία ότι οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί είχαν ως πρώτιστο μέλημα όχι να προκαλέσουν θαυμασμό ή επιδοκιμασία για την αποφασιστικότητα ανάμειξης του Βερολίνου, αλλά να… «καρφώσουν (!) τους Γερμανούς, γίνεται αμέσως βεβαιότητα όταν παρατηρήσει κανείς δύο γεγονότα. Πρώτον, Δευτέρα έγινε η συνάντηση της Μέρκελ με τους δύο ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και την επόμενη μέρα, την Τρίτη, έγινε κόλαση στο Κίεβο με 25 νεκρούς! Τρεις νεκροί υπήρχαν στην Ουκρανία μετά από δύο μήνες αναταραχής, είκοσι πέντε νεκροί σε μία και μόνη ημέρα μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ! Δεύτερον, διαβάσαμε εκνευριστικά αναλυτικά τη συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» για να βρούμε κάποια αναφορά στη συνάντηση αυτή τόσο την ημέρα που έγινε όσο και την επομένη. Διαβάσαμε χιλιάδες λέξεις αναφερόμενες στην Ουκρανία, αλλά για τη συνάντηση… τίποτα! Τίποτα εκτός από μια φράση στο τέλος ενός ασήμαντου κομματιού: «Ο ιδιαίτερος ρόλος της Γερμανίας έγινε επίσης διακριτός μέσω της ανακοίνωσης ότι ο Γιατσενιούκ και ο Κλίτσκο θα επισκεφθούν σήμερα την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο». Αυτό ήταν όλο!!

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Μία ἀπάντηση στὸ «Η Γερμανία παίρνει στα χέρια της την ουκρανική κρίση»

  1. Ὁ/ἡ ΛΙΑΠΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ γράφει:

    Η ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.