Δύο απόψεις για τα «συνιστώντα» κράτη


Θα είναι το Κυπριακό ένα ακόμη αγκάθι για τον ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί το 2004, από το οριακό ποσοστό του 3,26% περίπου, ο τότε Συνασπισμός να είχε τοποθετηθεί κατά πλειοψηφία υπέρ του Σχεδίου Ανάν, σήμερα όμως, παραμονές ανάληψης της κυβερνητικής εξουσίας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη σε πολύ ευρύτερο ακροατήριο, φαίνεται να ζυγίζει πολύ περισσότερο τα ζητήματα που άπτονται των εθνικών θεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη προσεγγίσεις που βρίσκονται σε απόσταση από ιδεολογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ του 4%.

Από την άλλη, στην τρέχουσα συγκυρία η διατύπωση μιας καθαρής και σαφούς θέσης «υπέρ ή κατά» αναφορικά με το σχέδιο λύσης που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μάλλον είναι «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξ αιτίας τόσο των διαφορετικών εσωκομματικών απόψεων και των διακυμάνσεών τους όσο και της πολυπλοκότητας του ζητήματος, της δυσμενούς οικονομικοπολιτικής θέσης της Κύπρου, των αμερικάνικων πιέσεων κ.λπ. σε συνδυασμό με μια κακή λύση.
Σε μια καταρχήν συζήτηση και ενημέρωση στην Πολιτική Γραμματεία, την Παρασκευή 14.2, κατατέθηκαν οι προβληματισμοί για την επανέναρξη των συνομιλιών και το σχέδιο που περιγράφει το κοινό ανακοινωθέν των Αναστασιάδη – Έρογλου ως βάση συζήτησης. Ειδικότερα, εκφράστηκαν επιφυλάξεις και από τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη, παρ’ ότι δεν είναι μέλος της Γραμματείας, ενώ διατυπώθηκε πλήθος ερωτημάτων για στοιχεία του κειμένου και ασάφειες, όπως π.χ. οι αναφορές στα κατάλοιπα εξουσίας και τα «συνιστώντα» κράτη, οι αρμοδιότητες του Ομόσπονδου Δικαστηρίου, η μη αναφορά στην εισβολή και στα ξένα στρατεύματα, το θέμα της συνέχειας του κυπριακού κράτους κ.λπ.
Επίσης, όσον αφορά τη συμμετοχή του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις, επισημάνθηκε η ισχυρή παρουσία του αμερικάνικου παράγοντα και η απουσία των άλλων τεσσάρων μελών του Σ.Α.

Επιφύλαξη
Διαφορετική στάση κράτησαν τα μέλη της Γραμματείας που ανήκουν στην ΑΝΑΣΑ Πάνος Λάμπρου και Μάνια Μπαρσέφσκι, καθώς ζήτησαν να μην εκφραστεί αρνητικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία διαλόγου.
Σε αδρές γραμμές διαμορφώνονται δύο απόψεις:
◆ Η μία εκτιμά ότι το νέο σχέδιο είναι χειρότερο από το Σχέδιο Ανάν.
◆ Η άλλη δεν στέκεται τόσο στο περιεχόμενο του ανακοινωθέντος, αλλά εκτιμά ότι η διαδικασία διαλόγου θα διαμορφώσει μια δυναμική επίλυσης του ζητήματος.
Ο Τσίπρας πάντως εμφανίζεται επιφυλακτικός, χωρίς προς το παρόν να κλίνει προς τη μία ή την άλλη άποψη.
Η συζήτηση για αυτήν τη φάση του Κυπριακού θα συνεχιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Γραμματείας, όπου θα εκτιμηθούν και νέες πληροφορίες αναφορικά με τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο.
Μέχρι στιγμής οι όποιες δημόσιες τοποθετήσεις εκ μέρους του κόμματος και των κορυφαίων στελεχών του (Δούρου, Παπαδημούλης, Γραφείο Τύπου) είναι προσεκτικές παραπέμποντας στη Λευκωσία και την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και στη θέση αρχής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα σημάνει τέλος στην τουρκική κατοχή και θα οδηγήσει σε μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».
Σε γενικές γραμμές η ηγεσία δείχνει να μη βιάζεται να πάρει επίσημα καθαρή θέση (σίγουρα όχι πριν από το επίσημο τελικό κείμενο), παρ’ ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επίσπευση των διαδικασιών. Και βεβαίως λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη στάση του ΑΚΕΛ, το οποίο εκφράστηκε θετικά για την επανέναρξη των συνομιλιών, διατυπώνοντας ωστόσο ενστάσεις.
Αυτά… στην κορυφή. Σε επίπεδο τάσεων ή μεμονωμένων στελεχών, κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να τοποθετούνται πιο καθαρά επιχειρώντας είτε να ασκήσουν πίεση στην ηγεσία είτε να εκφράσουν πιο ολοκληρωμένα τις θέσεις τους χωρίς τα στρογγυλέματα που επιφέρουν τα συνθετικά κείμενα για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών.

Τα δύο κείμενα
Με δήλωσή τους 23 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και μέλη της Κ.Ε., προερχόμενα από την ΚΟΕ ή κινούμενα γύρω από την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», έδωσαν στη δημοσιότητα κοινή δήλωση με την οποία ουσιαστικά τάσσονται κατά της διαγραφόμενης λύσης, την οποία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» και «προσχηματική», ενώ τονίζεται πως στρατηγικός στόχος είναι η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο έλεγχος των κυπριακών υδρογονανθράκων. Τη δήλωση υπογράφουν τα μέλη της Π.Γ. Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου, οι βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου, Βασίλης Κυριακάκης, Δημήτρης Κοδέλλας, Μαρία Τριανταφύλλου και 17 ακόμη μέλη της Κ.Ε.
Εν τω μεταξύ, το φύλλο του περασμένου Σαββάτου της εν λόγω εφημερίδας, όπου και η παραπάνω δήλωση, φιλοξενεί συνέντευξη του Κύπριου πολιτικού και ιστορικού ηγέτη της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος σημειώνει ότι δεν πρόκειται για ανακοινωθέν, αλλά για μια νέα Συμφωνία Κορυφής που διέπεται από τα στοιχεία του Σχεδίου Ανάν υπό μια άλλη φιλοσοφία.
Ακόμη φιλοξενεί συνέντευξη του Γιώργου Αϋφαντή, διπλωματικού συμβούλου του Τσίπρα, ο οποίος σημειώνει ότι «μείζον κριτήριο αποτίμησης των εξελίξεων είναι το ζήτημα της κυριαρχίας. Και κυριαρχία δεν υφίσταται όταν το ένα από τα δύο ομόσπονδα ή συνομόσπονδα μέρη διαθέτει πάνω στο νησί μια αδιανόητα ισχυρή επιθετική στρατιωτική δύναμη».
Στον αντίποδα των παραπάνω θέσεων κινείται κείμενο με τον τίτλο «Ας δώσουμε στην ελπίδα μια ευκαιρία» που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Rednotebook και την εφημερίδα «Εποχή». Το υπογράφουν τα μέλη της Κ.Ε. Σία Αναγνωστοπούλου (διεθνολόγος – ιστορικός), Αδάμος Ζαχαριάδης (εκ Κύπρου) και ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης (ανήκουν στην πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ).
Στο κείμενό τους χαρακτηρίζουν την επανέναρξη των συνομιλιών «σημαντικό βήμα» στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού, ενώ επικαλούνται τη στάση του ΑΚΕΛ και άλλων συλλογικοτήτων που «εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επανέναρξη των συνομιλιών». Εκτιμούν ότι το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα διασφαλίζει τη διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία κ.λπ. και χαρακτηρίζουν βιαστικές, αδικαιολόγητες και αβάσιμες τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, ακόμη και εντός της Αριστεράς. Σημειώνουν ότι το όποιο σχέδιο υπάρξει «προφανώς θα είναι προϊόν συμβιβασμού», όμως καταλήγουν: «Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Είτε θα υπάρξει λύση είτε θα ζήσουμε την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η εφημερίδα «Εποχή», η οποία εκφράζει τον χώρο της ΑΝΑΣΑ και φιλοξενεί αναλύσεις θετικά διακείμενες ως προς τις συνομιλίες ή και το Ανακοινωθέν, όπως π.χ. του Κύπριου οικονομολόγου Σταύρου Τομπάζου.
Η «Αυγή» τηρεί στάση αναμονής, παρ’ ότι αρχικά έδειχνε ότι διάκειται θετικά, ενώ το Αριστερό Ρεύμα, το οποίο σταθερά εκφράζεται μέσω της Iskra, περιορίζεται προς το παρόν σε σχόλιο (με ψευδώνυμο) όπου σημειώνεται ότι πρόκειται για σχέδιο χειρότερο από το Σχέδιο Ανάν, που προωθείται εσπευσμένα από τον αμερικανο-βρετανικό παράγοντα.

Το Ποντίκι

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.