Παγίδα για 600.000 ιδιοκτήτες: Στο Ε9 και οι ημιυπαίθριοι


Παγίδα για 600.000 ιδιοκτήτες: Στο Ε9 και οι ημιυπαίθριοιΟσοι μπήκαν στο νόμο Μπιρμπίλη, θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Φόροι ακινήτων φέτος και για τους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποιήθηκαν το 2010, παρότι οι φορολογούμενοι νόμιζαν πως η εφορία θα τους απαλλάσσει

Να πληρώσουν φόρους ακινήτων και για τους ημιυπαίθριους χώρους που τακτοποίησαν το 2010, θα υποχρεωθούν για πρώτη φορά από φέτος και όσοι έκαναν χρήση του Νόμου Μπιρμπίλη, παρότι γνώριζαν πως η εφορία θα απαλλάσσει.

Με βάση τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, δήλωση Ε9 θα πρέπει να καταθέσουν φέτος, όχι μόνο όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετες κατασκευές –όπως ήταν γνωστό- αλλά και ημιυπαίθριους. Στη δήλωση θα πρέπει να αναγράψουν τα πραγματικά τετραγωνικά μετά την τακτοποίηση και όχι όσα ανέγραφε το συμβόλαιο.

Ωστόσο όταν έκαναν τη ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες αυτοί γνώριζαν ότι τα επιπλέον τετραγωνικά θα δηλώνονταν μόνον στο Ε1 (για να συνυπολογιστούν σαν τεκμήριο εισοδήματος) και όχι στο Ε9 για τον ΦΑΠ. Στο Ε9 θα αναγράφονταν μόνον αν είχαν ήδη δηλωθεί πριν την τακτοποίησή τους, ή σε περίπτωση μελλοντικής μεταβίβασης του ακινήτου και εφεξής από τον επόμενο ιδιοκτήτη.

Από φέτος όμως δεν ισχύει πια ο ΦΑΠ αλλά ο ΕΝΦΙΑ και εκεί δεν υπάρχει διάκριση για τους ημιυπαίθριους που τακτοποιήθηκαν με τον νόμο 3843/2010 (νόμος Μπιρμπίλη). Έτσι, με τα νέα δεδομένα πλέον, θα πληρώνουν από φέτος μεγαλύτερο φόρο και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα πρέπει να τα δηλώσουν στο Ε9, ώστε να συμφωνούν με το σχέδιο του μηχανικού που έκανε την τακτοποίηση.

newmoney.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.