Αποχωρεί το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου από την κυβέρνηση


nikolas_papadopoulos301113Εξελίξεις στην Κύπρο, με φόντο το κοινό ανακοινωθέν για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ήδη, η πληροφορία ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε αποφασίσει την αποχώρηση, αναμένοντας τις επίσημες διαδικασίες για να επιβεβαιωθεί και από τα στελέχη του κόμματός τους, είχε έρθει εδώ και καιρό.

Η απόφαση του ΔΗΚΟ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το σχέδιο Ανάν ΙΙ είναι στην τελική του ευθεία, 10 χρόνια μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, τέσσερις υπουργοί (‘Αμυνας, Ενέργειας, Παιδείας και Υγείας) θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, μετά την οριακή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση, λόγω της διαφωνίας με το κοινό ανακοινωθέν για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Σε μυστική ψηφοφορία 97 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης και 81 κατά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ψηφοφορίας προηγήθηκε μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία αντιπαρατάχθηκαν οι απόψεις περί εξόδου ή παραμονής στην κυβέρνηση που χώριζαν ακόμα και την ηγετική πυραμίδα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τελικά, ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος ο γενικός γραμματέας, Μαρίνος Μουσιούτας, και τα στελέχη, που είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης πέρασαν από το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κόμματος τη θέση τους, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές και ο τέως πρόεδρος του κόμματος, δεν κατάφεραν να πείσουν για παραμονή στο υπουργικό, υπό αυστηρούς όρους προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη, καθώς δεν είναι βέβαιο πως θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν το ΔΗΚΟ ταχθεί υπέρ, το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφιστεί, πράγμα που θα έχει συνέπειες στην εκταμίευση της τρίτης δόσης οικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό Στήριξης.

olympia.gr

Καταχωρίσθηκε στὴν κατηγορία Άρθρα. Φυλάξτε τὸν μόνιμο σύνδεσμο στὰ ἀγαπημένα σας.

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.